Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Hogyan szoktathatnam ra...

Hogyan szoktathatnam ra magam, hogy tegezzem a ferjem szuleit?

Figyelt kérdés

Egyszeruen nem megy, pedig mar kertek ra. Aposom tobbszor is.

Eveken at magaztam oket, majd egyszet (harom evvel az eskuvonk utan) megkertek, hogy tegezzem oket.

De igy egyszeruen mar nem birom. Probaltam, de nem megy, vagy megfeledkezem rola, vagy figyelek ra direkt es kenyelmetlenul erzem magam.

Nem is talalkozunk gyakran, kb 2-3 hetente telefonon beszelunk es par havonta, inkabb fel evente talalkozunk 1-2 hetre. Ez is neheziti.

Illetve a neveltetesembol is fakad ez, mert nalunk pl meg a testvereim is magazzak a szuleinket is, en kesoi gyerek vagyok, igy en mar tegezos korszakban szulettem, de azt szoktam meg, hogy az idosebbeket magazzuk.

Munkahelyeken is mindig ehhez tartottam magam, idosebbekkel nem tegezodok, akkor sem ha o a beosztottam es lenne ra lehetoseg (mert oket nem zavarna).

Lehet ebbol sertodes? Mert szerintem ez is tiszteletlenseg, ha visszautasitom a keresuk ellenere.

2012. szept. 14. 14:13
 1/10 anonim ***** válasza:
73%
Nekem is nehezen ment. :) Majd belejössz.
2012. szept. 14. 14:23
 2/10 anonim ***** válasza:
75%
Meg kell nekik mondani, h Téged így neveltek, eddig Őket se zavarta, nem áll a szádra. Ennyi. :)
2012. szept. 14. 14:24
 3/10 anonim ***** válasza:
32%
Csak gyakorolni kell, majd belejössz!
2012. szept. 14. 14:25
 4/10 anonim ***** válasza:
55%

Tiszeletlenség ha már többszöri kérés ellenére sem fogadod meg, de neked el fogják nézni. A gyermekük felesége vagy, az unokájuk anyja, szemet fogna hunyni, te pedig szép lassan belerázodsz.

Addig is mig nem megy gördülékenyen kedveskedj nekik és mond el miért okoz ez neked problémát.

Sokan úgy oldják meg ezt a neveletetésükkel ütköző helyzetet hogy a bácsi-néni jelzőt meghagyják, de közben tegezik. Bár nem biztos hogy ez nekik tetszeni fog, viszont sok helyen emiatt szokássá vált. Igy megmarad a tisztelet jelzése és közben tegezed is, talán igy könnyebben ráállsz.

2012. szept. 14. 14:32
 5/10 anonim ***** válasza:
71%

Gyakorolni, gyakorolni :)

Nálunk szerencsére elejétől mondták, hogy tegezzem őket :D

2012. szept. 14. 14:35
 6/10 anonim ***** válasza:
Szerintem nem kell erőltetni. A magázódás nem feltétlenül jelent távolságtartást. A királyi családoknál ez bevett dolog. A gyerekek, házaspárok magázzák/önözik a szülőket, és vissza.Én már kicsit túlzásnak is tartom azt a fajta viselkedést, hogyha pl. egy nyugdíjas betelefonál egy rádióba/tv-be, hogy kérjen egy zeneszámot és a műsorvezető rögtön tegeződik-jobb esetben erre engedélyt kér.- Szerintem szép dolog, egyfajta tisztelet adás. Barátságosan, kedvesen is lehet magázódni.Régen a tanárok sem tegezték a diákokat, mert egyenrangú partnernek kezelték őket, tisztelték az indivídumukat.Szerintem ez nagyon korrekt.Fikázva is lehet magázódni, és tisztelettel is.Óriási a különbség!Sőt! A magázódás ad egy olyan kultúrát/féket a beszédnek, amit a tegeződés nem.Itt a másik tiszteletére, véleményének ütköztetésének kultúrált módjára gondolok. Ha ők tegeznek, nem baj -ez is egy közvetlenség- de ha Te szépen "visszamagázod" őket, értékelni fogják.
2012. szept. 14. 14:41
 7/10 anonim ***** válasza:
Én például a nevelőanyámat egész életemben magáztam, de most sok évtized után, azt mondta, hogy nyugodtan tegezzem. Hát, mit mondjak, nagyon nehéz... pedig sok emberrel tegeződöm. A fiaim barátnői (furcsa), de szinte jóváhagyás nélkül elkezdenek tegezni. Na, ez meg a másik véglet. De tiszteletlen még nem volt egyik sem, mert azt nehezebben kezelném. De meg lehet szokni, kedves kérdező, csak ne kerüld a helyzeteket, hanem tudatosan szólj hozzájuk mindig tegezve ezentúl. Beszélj így sokat és megszokod!
2012. szept. 14. 14:45
 8/10 anonim ***** válasza:

Ha jobbnak latod, mert masok is tegezik, akkor törekednek tegezödni, pl. ha mas menye/vöje is tegezi öket. Szerintem ezeket erdemes velük megbeszelni: igy szoktad meg + kenyelmetlen neked + neveltetesed is arra hajlamosit. Igy biztos megertik a "nyelvbotlasokat", vagy akar azt, hogy magazni szeretned öket.

Nekem nem mondtak anyosomek, igy magazodom, de itt (külföldön) meg a tegezes a szokas, igy ebböl vannak fura helyzetek. Amikor a 85 eves szomszed neninek sziat köszönnek ferjem testverenek gyerekei, en meg ugye... A rokonsagban kivülük kb 70 evesig mindenki mondta, igy masokat tegezek. Anyosom lanyanak egykori ferje is kerülte a megszolitaukast, de ha muszaj volt, ö letegezte öket. (Gondolom, nem mondtak neki se, mert elegge elvörösödött ilyenkor.) Most, 10 ev utan viszont mar ne is mondjak, mert mar megszoktam, nekem is nehezseget okozna.

Amugy en a szüleimet mindig is tegeztem, kb az ö korabeliektöl felfele masokat magaztam. Egyszer csak, kb 18 evesen, rakezdtek, hogy tegezzem öket! Keresztanyam, akit evente 1-szer lattam, 3. szomszed (gyerekei velem egykoruak)...stb. Hogyan is allt volna ra a szam? Erdekes, a velem egykoru baratnöm elkezdte tegezni, ö tovabb is lakott a faluban, ö megszokta. (Ö meg a masik baratnöje anyjat is elkezdte tegezni.) Tesom es sokan masok meg kerülik a megszolitast, kenyelmetlenül erzik magukat, es ugy vannak, mint en, vagy te.

En ilyenekböl nem csinalok ügyet, mondom, ami a szamon van, mert nem ez az eletem közeppontja. Ök meg mindannyiszor kijavitanak - vagy mar nem, mert mar csak mosolyognak. Mindkettönknek kenyelmetlen. De annyira nem erdekel, ha az elejen igy mondjak, biztosan megszoktam volna, miert kell valtoztatni 18 evesen??? En ugyanaz maradtam, mit varialnak, csak mert mashogy nezek ki?! Nekem ök is ugyanazok maradtak.

Oke, hogy a tegezes egyfajta egyenrangusagot jelent, de szerintem meg minden ember egyenrangu. Bizonyos szempontbol pont a szülökre, felmenökre nezünk fel (akiket legtöbben tegezünk), es persze mas szempojtbol meg azokra, akik erre okot adnak, de ezek messze nincsenek összefüggesben a megszolitassal.

Mintha jelkepesen bevettek volna valami "felnött csapatba", ezert matol tegezzem öket. De nekem ettöl nem lesz közelebbi viszonyom velük, mint addig. Söt, az emlitett 3. szomszedanyukaval kb azota ritkultak a kapcsolatok, mivel munkaba alltam es mellette tanultam, igy megszüntek a napi talalkozasok, majd ferjhez mentem, azota jo, ha 2-3 evente latjuk egymast. Hogyan tegeznem azt, aki nekem "Maga" volt addig, amig naponta talalkoztunk?!

Jobbnak talalom az angol rendszert, ott mindenki tegez mindenkit es nem szamit illetlensegnek, tiszta sor.

Hosszu lett, csak hogy tudd: nem vagy egyedül... (veled vagyunk:))

2012. szept. 14. 14:49
 9/10 anonim ***** válasza:

Ha nem akarod, ne tegezd őket! Nekem már az elején kérték (4 napja jártunk akkor a párommal), hogy tegezzem őket. Párom is első találkozás óta tegezi az enyémeket.

De érthető, ha neked nem áll rá a szád, nem kell erőltetni. Én is vagyok így 1-2 rokonnal, hiába mondja, nem tudom tegezni.

Vagy pl. volt egy munkatársam, fiatal srác. Nálunk a gyárban mindenki tegez mindenkit - ez az alapelv. Van egy idősebb néni, már erősen nyugdíjas közeli. A paraszt főnök egyből letegezte, a srác nem, sőt, mikor a néni felajánlotta, tegezze, azt mondta: nem, őt nem így nevelték.

2012. szept. 14. 15:45
 10/10 anonim ***** válasza:
A férjem kerek-perec megmondta anyukámnak, hogy megihatják a pertut, de ő sose fogja tegezni. Ő is előtte sokáig magázta, és magázza ma is, mert a családba ez a szokás, hogy magázódnak.
2012. szept. 15. 14:16

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!