Mit csináljak ilyen helyzetben a férjemmel? Mi lenne helyes?
Nyelvet tanul (segítek neki), de valamiért be van tojva a kommunikációtól. Mondtam neki, hogy ha valamit nem tud,akkor tessék mutogatni, körülírni, a kommunikáció nem csak beszédből áll.
Van egy nagyon jó barátunk, aki itt élő külföldi, magyarul alig beszél. Nagyon kedves, türelmes srác. Mondta, hogy ő szívesen beszélget a férjemmel, lassan, tagoltan és türelmesen megvárja, hogy a férjem válaszoljon.
Most pont segíteni kellett neki egy-két dolgot venni a lakásába - szakmailag ehhez a férjem is ért igazán. Miután egész nap engem kért meg a fordításra és nem volt hajlandó megpróbálni kommunikálni, kifogással leszakadtam tőlük és hazajöttem, hogy legyen helyzetben és legyen rákényszerítve a kommunikációra.
A férjem azóta öt percenként hivogat, hogy ezt-azt mondjak meg a srácnak. Amin kiakadtam: "Mondd meg neki, hogy van fúrógépem, holnap felfúrom a polcot"
Mondtam neki, hogy bakker, ott álltok a polc mellett, csinálj úgy, mintha fúrnál, aztán mutasd fel, hogy neked van ilyen (a "nekem van" szerkezetet ismeri), utána a polcra és mondd, hogy "holnap megcsinálom".
De már a tizedik ilyen miatt hív fel, már a srác is mondta, hogy bakker, nyugodtan activity stílusban is mehet, ő nagyon szívesen segít a nyelvkörnyezettel (ami most éppen ő és a vele egy nemzetiségű barátja).
A fúrásos dologról amúgy kiderült, hogy ő közben megértette, hogy mit akar a férjem.
Hogyan kezeljem ezt? Ne vegyem fel és hagyjam "szenvedni" velük (amúgy rettentően kedvelik egymást, tehát ilyen gond nincs), vagy továbbra is tolmácskodjak telefonon?
Bútor- meg szerelvényboltokba rohangálnak, úgyhogy ott hülyén nézne ki egy szótárral a hóna alatt :)
Kezdek reménykedni, már fél órája nem hívott...
Ilyen helyzetben nem is pártolom a szótárt, mert a kommunikáció lényegét zárja ki.
Ha nem tud egy szót, akkor írja körbe vagy mutogassa el.
Az említett barát magyarul tanul, néha kéri, hogy váltsunk magyarra (kb egy szinten van a nyelvtudásuk, az ő magyarja és a férjem angolja). Ilyenkor ő is mutogatja azt, amit nem tud megnevezni, vagy összetákol egy mondatot, amivel körülírja.
Ezzel is próbálta bátorítani a férjemet, hogy ha egyszer is kinevetné az angolját, akkor őt is kiröhögheti a magyarja miatt.
Erre próbálom a férjemet is bátorítani. A srác a zuhanycsövet nem tudta magyarul (gégecső egész pontosan), de megoldotta:
- Ez...víz jön (mutatja, hogy zuhanyozik)..hosszú ez, víz bele és ki a vége. De nem vége, víz jön, OTT! Fal nem, vége nem...víz megy!
Hát nyelvtanilag csapnivaló, de azonnal megértettük, hogy a zuhanycsőről van szó.
Békén is hagyhatom, csak jelenleg nem tud munkahelyet váltani, mert a szakterületén mindenhol feltétel a nyelvtudás, illetve két év múlva diplomázik és KÉT nyelvből kell szakmai nyelvvizsga a diplomához.
Szóval nem a saját örömömre "nyaggatom", neki is jól felfogott érdeke - és szeretné is, csak ilyenkor van betojva, ha beszélni kell.
Ha ez durva bánásmód, akkor hogyan csináljam? Ha nem mer megszólalni egy állásinterjún vagy a nyelvvizsgán, akkor ő jár rosszul.
Ha véletlen lemerülne a telefonod, vagy nem lenne vétel, az esetleg segitene.
Ha nem vagy elérhetö, akkor kénytelen lenne erölködni.
De a tipp a filmnézéssel is jó.
Hazaért, a barátunk agyba-főbe dicsérte, végül már tényleg csak nagyon bonyolult helyzeteknél hívtak, amit tényleg nem tudott volna egyedül megoldani.
Azt mondta, hogy a kezdeti para után belejött, jót tett neki a kényszerhelyzet :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!