Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Mikortól lehet elköltözni?

Mikortól lehet elköltözni?

Figyelt kérdés

Én most 15éves lány vagyok, és ezt a kérdést azért tettem fel , mert kiváncsi vagyok hogy hány éves kortól lehet törvényesen elköltözni a szülőktől ?

Mármint én már hallottam 1-2 olyan történetet hogy a csaj 15-16 éves volt és elköltözött a pasijához aki márpénzt keres mert ugye kicsit idősebb.

Nem hinném h ezek kamu storyk voltak , de ezt meglehet tenni? Mármint egy 16éves lány csakugy élhet "egyedül" ??

Am nálam abszolut nem ez a helyzet h egy fiu miatt elakarok mennni. Jó itthon , csak nagyon szeretnék önálósulni és ugy gondoltam h 17évesen elköltözök majd ...Persze ha az anyagiak engedik.

Nagyon naiv vagyok ? Vagy nyári szüneti munkákkal meg kicsit ha idősebb leszek suli melleti munkával összelehet szedni ugy pénzt h megélhetésem legyen egy aránylag olcsó albérletbe ?

Lécci ne azt írjátok hogy jajj te kis álmodozós pics@ sz@rt se tudsz az életről..télleg nem tudok olyan sokat ezért kérdezem ezeket ...

Köszönöm a válaszokat !

2009. júl. 25. 18:38
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
78%
Én még itthon élek, de szerintem azok, akik elköltöznek, nincsenek feltétlenül bejelentve az önkormányzatba. Esetleg az is lehet, hogy nagykorúsított lett és összeházasodott a sráccal, így pedig már hivatalosan is élhetnek együtt... Nemtom, ez csak az én elméletem :P
2009. júl. 25. 18:44
 2/12 anonim ***** válasza:
97%

18 éves korodig elvileg nem lehet csak szülöi beleegyezéssel, de kérdem én, milyen élet az, ha van 1 15 éves lány, akit a dolgozó barátja eltart??Elég fura, szülök ebbe ugysem mennek bele, ha normálisak, és ha te is jozan ésszel belegondolsz nem sok értelme van, mindent fizet a fiu?

Hát ha belegondolsz fiatal házasok probálnak meg külön menni szülöktöl, és nagyon nehéz a megélés!! Akkor mit jelenthet egy tininek akinek keresete nincs csak a fiu tartja el ? Nem sokáig fogja birni a fiuka sem. Na ez a véleményem.

2009. júl. 25. 18:49
 3/12 A kérdező kommentje:

Köszi az eddigi válaszokat!

18:49 a válaszodból nekem úgy tünik h azt hiszed h én akarok elköltözni most 15évesen egy fiúhoz. Ha ezt hiszed akkor téves ...mert én csak azért írtam mert ilyen is létezik!!!

De az alap helyzet inkább arra vonatkozik h 17évesen törvényesen lehet-e meg stb ...

2009. júl. 25. 18:55
 4/12 anonim ***** válasza:
98%

OK! Akkor kezd el számolni...

Egy nagyon olcsó albérlet is belekerül kb.40-50ezer Ft-ba havonta.

Az albérletben fizetned kell a villanyszámládat, gázszámládat, fűtési költséget, ez minimum havi 20-40ezer Ft...

Kell ennivalóra is pénz : szűken számolva is kell rá számolnod napi 1000 Ft-ot (reggeli, ebéd, vacsora), ez havonta 30ezer Ft és akkor még nincs benne extra fagyi, pizza, hamburger, üdítők...

Kell havonta utazási bérletet venned : 3-4-5ezer Ft (függően attól, hol laksz)...

Az iskolába is mindig kell valamire pénzt bevinni (szalagavató, ballagás pl. horribilis összeg!)...

Arra is számolj, hogy minden albérletre kauciós összeget kell letenni (a havi bérleti díj 3-4x összegét), ami biztosíték a tulajdonosnak, ha kárt vagy tartozást okoznál, ebből fogja kifizetni. Ha nincs semmi ilyen, akkor ez az összeg csak akkor jár vissza, ha elköltözöl.

Ha tudsz olyan munkahelyet, ahol ENNYI pénzt meg tudsz keresni, akkor hajrá! :D

Tudnod kell, hogy iskola mellett csak 4 órás munkát fogsz tudni maximum elvállalni, az is nagyon nehéz lesz, egyáltalán nem olyan könnyű tanulás mellett dolgozni.

Munkahelyet sem könnyű találni, főleg, ha semmi végzettséged, semmi képzettséged nincs. (Sokan 2 diplomával sem találnak munkahelyet!)

Elhiszem, hogy szeretnél már önálló lenni, de legyél reális, lásd be, nem olyan könnyű megvalósítani.

Addig örülj, amíg a szüleid eltartanak, amíg van hol "ingyen" laknod és mindent megkapsz.

Amúgy törvényesen csak 18 éves korodtól költözhetsz el a szüleidtől (akik előbb elköltöznek a pasijukhoz, azt csak úgy tehetik meg, hogy a szüleik lesz.rják, hogy mit csinál a gyerekük, ha akarnák, akkor rendőrséggel hazavitethetnék őket.)

2009. júl. 25. 19:13
 5/12 anonim ***** válasza:
96%
Na, előttem szóló megelőzött, pont ezelet akartam leírni:) Teljes mértékben igaza van. Még ha haverokkal össze is költöznél valami olxsó albérletbe, nem tudnád fenntartani magad. Még azok is alig bírják fizetni a rezsit, albit, kaját, akiknek rendes munkájuk van. Diákmunára alig fizetnek valamit, szerencse kell, hogy jót fogj ki. De egyáltalán nem biztos hogy olyan beosztásod lesz, hogy suli alatt tudsz dolgozni. Lehet hogy max 1 nap fér bele, de lehet annyi sem. Várj még az elköltözéssel, nem megy olyan egyszerűen sajnos. Én 24 éves vagyok most, 3 éve tudtam elköltözni otthonról.
2009. júl. 25. 19:17
 6/12 anonim ***** válasza:
94%

Ha a szüleid engedik, és a Gyámhivatal is belemegy, akkor lehet.

Szerintem gondold még át párszor!

2009. júl. 25. 19:17
 7/12 anonim ***** válasza:

Én vagyok a 18 49-es, nem gondoltam hogy te csak ez 1 vélemény, amugy !! A lányom most 19éves 17 évesen el akart költözni ( a barátjához aki szülöknél lakott) nagy csata után elment, de csak ugy hogy mindig ott aludt, enni hazajárt!

Majd eltelt 1-5 év, most itthon lakik, jol elvagyunk, a fiuval is.

Nem jo az ha a másik tart el, vagy a szülök, abbol konfliktus lehet.

2009. júl. 25. 19:38
 8/12 anonim ***** válasza:
1.5 év bocsi elözö voltam
2009. júl. 25. 19:49
 9/12 anonim ***** válasza:
19:13-as mindent elmondott! Azt kérdezted naiv vagy-e, igen, az vagy.:) Felejtsd el a dolgot, mert ez nem olyan egyszerű, mint ahogy hangzik. Nem fog menni egyelőre, ha az említett komment alapján belegondolsz, már akkor is látod. ÉS akkor még nem számoltál azzal, hogy magadra mosol, főzöl, takarítasz, ami szintén több energiát és időt vesz el az embertől, mint gondolnád. Ha önállósodni akarsz, lépd meg egyelőre kicsiben. Keresd meg a zsebpénzed alkalmi diákmunkákkal (az valóban csak zsebpénzre elég:) ), akkor nem kell semmi ilyesmire kérned a szüleidtől. Sőt, ha ügyes vagy, még valami ruhára vagy ilyesmire is futja... Otthon vállalj át dolgokat, mint a takarítás, mosás egy része, vasalás, bevásárlások. Majd meglátod, hogy nem olyan élvezetes, ha rendszeresen csinálod.:) Ez is épp elég lesz egyelőre, aztán majd ha vége a giminek és továbbtanulsz, kirepülhetsz esetleg albérletbe... Felsőoktatás mellett (bár ez is sok mindentől függ) valamivel könnyebb állandó munkát végezni. És akkor már lesznek csoporttársak, akik különböző okokból (leginkább a távolság miatt) szintén albérletbe kényszerülnek. 3-4 fővel már egyszerűbb kivitelezni, de még mindig nagyon nehéz, és ugye az együttélés is...:)
2009. júl. 25. 20:07
 10/12 anonim ***** válasza:

16 éves kortól elköltözhetsz otthonról, de nem egyedül. Akihez odaköltözöl, annak alá kell írnia, hogy a továbbiakban gondoz téged és a szüleidnek is írásban engedélyezni kell ezt. Ha 18 éves korod előtt elköltözöl otthonról a szüleid beleegyezése nélkül, akkor a rendőrséggel is kerestethetnek és hazavitethetnek.

Nem tudom, hogy hol laksz, én a fővárosban élek. Itt egy szobát ha kiveszel, akkor az olyan 30-50ezer forint, attól függően, hogy hányan laktok együtt, természetesen rezsivel együtt. Erre jön még rá a kajapénz, nem árt ugye ha néha ruhákat is tudsz magadnak venni, tankönyvet, stb. Szóval havi 100 ezer körül kell keresned ahhoz, hogy megélj albérletben itt Bp-n legalábbis. És ott sem laknál egyedül, hanem lakótársakkal, akikhez alkalmazkodni kéne. Ha egyedül akarsz lakni egy albérletben, az ennél sokkal többe kerül.

2009. júl. 25. 22:41
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!