Mit csináljak, ha nem tudnak ellátni anyagilag a szüleim? L/17
17 éves vagyok, édesanyám már korábban meghalt. Nagymamám nevel(ő is a gyámom) valamint van egy édesapám, akivel nem vagyok túl jó viszonyban. Valamennyire persze támogagat anyagilag(gyerektartás, idén jártam külön órára is, havi 8000 Ft zsebpénz), de egyre jobban azt veszem észre, hogy nem tudunk megélni.
Nagymamám pedig azt szajkózza, hogy ott tartunk, hogy egyáltalán nem tudunk félretetenni pénzt, baj esetére. Nem tudom már megmondani, hogy mikor kaptam utoljára ruhát, cipőt(egy nyári cipőm van, az is rossz), mindent én fizetek magamnak.
8000 Ft zsebpénzből nehezen tudok kijönni, hiszen elmegy arra, hogy feltöltsem a telefonomat, vagy vegyek magamnak egy kis fagyit, netalántán sampont, dezodort-mert az ilyesmit is én fizetem.
Nyáron mentem volna dolgozni, de nem találtam munkát. Nálatok mi a helyzet? És mit gondoltok az enyémről?
Mellékesen megjegyezném, hogy lehet, hogy furcsán hangzik de nem szeretnek a szüleim. Sokszor mondták már, hogy jobb lett volna, ha meg sem születem és édesanyám halálával is engem okolnak.(rákos volt)
Rossz viszonyban vagyok velük(főleg apukámmal)nem mesélek az életemről, a barátaimról stb.
8000 Ft zsebpénz neked kevés?
Mégis mennyit telefonálsz? Nekem egy 3000 Ft-os feltöltés elég egy hónapra, a maradék 5000ből meg el tudok menni bulizni, fagyizni, vagy venni egy 2-3000 Ft-os egész jó pólót.
Szerintem se túl sok 8000 forint, de nehogy azt hidd, hogy evvel egyedül vagy, vagy netán különösen kevés. Vannak családok, ahol egyáltalán nem kap a gyerek zsebpénzt. Én ennyi idős koromban az én szüleim kiváló anyagi helyzetben voltak, két kocsink is volt (újak), de szinte sose adtak pénzt a kezembe, maximum 1 fagyira vagy mozira eleget. A ruháimat is ők vették.
Jó lenne, ha szétválasztanád a nem szeretnek és a pénz-problémát. Valószínűleg nincs nekik, azért nem adnak. Bár nekem úgy tűnik, neked fontosabb probléma, hogy mennyi pénzed van, mint hogy szeretnek-e...
És én beza dolgoztam 17 évesen, korrepetáltam matekból, nem kaptam érte sok pénzt, de az legalább az enyém volt. Lehet jól tanulni, és akkor mindjárt van mit dolgozni. A testvérem még építkezésre is elment, pedig csak 16 volt, mert hiába voltak gazdagok a szüleim, szerintük meg kellett tanulnunk, mit ér a munkával keresett pénz. Igaz, minket szerettek, de ezt mi nem abban mértük, mennyi zsebpénzünk van!
TE mit teszel érte, hogy ne koloncnak érezzenek? Felsöpröd az udvart kérés nélkül? Megkérdezed, hogy vannak, mit segíthetsz? Lassan felnőtt leszel, és a nagyszülők idősek, tőled fogják várni, hogy eltartsd, segítsd őket! Bizony, itt a felnőttkor.. ha egész nap sms-ezel, meg számítógépezel a szobádban, nem sok jelét látják, hogy ezt felfogtad...
szerintetek sok8ezer ft?az oké hogy a kaját megkapja,de amúgy mint látom semmi mást.az ok hogy 8ezer elég sok egy oylan gyereknek,aki csak arra kapja hogy bulizzon meg telefonáljon belőle.de basszus akinek magának kell vennie a sampont,dezodort...ezek mind mind elég komoly kiadások.bár emellett is meg tudnád fogni kicsit jobban a pénzt.ha ilyen sok a telefonszámla,talán áttérhetnél más szolgáltatóhoz,vagy v.milyen más csomagra.esetleg telefonálj kevesebbet,akivel tudod inkább személyesen intézd a beszélgetéseket.nem tudom merre laktok,de nagyobb bevásárlóközpontok(nem pláza)mint pl tes.co,meg @uchan,meg hasonlókban ilyen 1-2ezer forintoktól tökjó pólók meg cipők vannak,főleg most,hogy kiárusítás van.sőt,ezen boltok sorain találsz olyat is,ahol mind 990 ft,mondván hogy készlet csere lesz és kirakják ennyiért.szerintem próbálkozz ilyenkor vásárolni..a kozmetikai cikkeknél is figyeld az akciókat,és mondjuk ha vmi szuper akció van mondjuk vegyél belőle többet,és majd következő hónapban már nem kell az adott dologra költened.
az ugyan nem a te pénzedből megy,de gondolom alap hogy otthon nem égedeted feleslegesen a villanyt,nem folyatod a vizet,stb.
arról pedig hogy édesanyád rákos volt nem te tehetsz,ez egy betegség,nem te álltál ott a nagy késsel,hogy szándékosan árts neki,és elég durva feltételezés,és túl sok esze nincs annak aki ezt mondta.
tanulj jól,és akkor könnyebb lesz majd eltartani magad később.most meg..próbáld beosztani amid van.tényleg a ti sulitokban nincs ösztöndíj?mert az is segíthetne valamit.ill.lehetne támogatást kérni az iskolától.
Mindenkinek köszönöm a válaszokat. Írta itt valaki, hogy nem tetszenek a válaszok, mindenkit lepontozok-hozzá tenném, hogy senkit nem pontoztam le, nem érdekel a pontozósdi...
A tanálsommal nincs semmi baj. Májusban adtam be egy pályázatot, és remélhetőleg októbertől már kapok is ösztöndíjat.
Otthon szoktam segíteni, nem kell megkérni, hogy söpörjem fel az udvart(vk ezt írta példának) ilyenekből sosincsenek nálunk viták. Az egyedüli plusz amit viszont kapok az, hogy a nagymamám főz rám és van mit enni, ezen kívül én mosok, takarítok stb.
Részben igazuk volt azoknak is, akik azt írták, hogy soknak számít 8000 Ft zsebpénz, de gondoljatok bele, én ebből nem bulizásra költök, hanem ruhára, kozemtikumokra stb-amit valljuk be sok gyereknek a szülei fizetnek még ebben a korban.
Egyébként vidéken lakom, ezért is nem találtam munkát. De ahogy hallom a pestiektől, ott sem jobb a helyzet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!