Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Egyetemisták! Pénzkérdés?!

Egyetemisták! Pénzkérdés?!

Figyelt kérdés

Azt szeretném megkérdezni, hogy akik egyetemisták/főiskolások, akik albérletben vagy koleszban laknak, kik fizetik nektek a költségeket?

Magatokról gondoskodtok vagy pedig a szülők támogatnak?

Mit gondoltok azokról a tanulókról, akik még huszonvalahány évesen se tudnak magukról gondoskodni?

Csak nekem tűnik úgy, hogy sokan kihasználják a szüleiket?!

Írjatok kort is!

2012. aug. 20. 18:54
 1/10 anonim ***** válasza:

Koli, vonatbérlet (16000 ft): szüleim;

kaja, egy-két írószer, kozmetikumok: én (tanulmányi ösztöndíj, szoctám)

2012. aug. 20. 18:57
 2/10 anonim ***** válasza:
100%

Én Angliában tanulok. A suli mellett dolgozom,de anyám egy fillért nem kér el. Ő fizeti az albérletet, és 2 naponta megyek kajáért hozzá. Így ő főz rám. Mindig mondja,hogy spóroljak hogy legyen pénzem,hátha egyszer jól ön majd (mondjuk lakásvásárlás vagy üzlet beindítása) Azt mondja amíg megteheti támogat anyagilag. A ruhát,és egyéb dolgokat én veszem magamnak.

Nem érzem azt,hogy kihasználnám őket, mert ők ragaszkodnak ahhoz,hogy gondoskodjanak rólam..

Majd egyszer ha majd idősek lesznek,én fogok gondoskodni ugyanolyan önzetlenül ahogy most ők teszik

21/F

2012. aug. 20. 18:59
 3/10 anonim ***** válasza:
100%
Aki jól tanul annak van ösztöndíja, bursa hubgarika ösztöndíja, és szociális támogatása is. Ez akár havi 60-70 ezer Ft is lehet. A tanulás is munka. A kollégium havi 15 ezer Ft a maradék pedig bőven fedezi a kiadásokat. Mi így gondoskodunk magunkról.
2012. aug. 20. 18:59
 4/10 anonim ***** válasza:
87%

Nekem a szüleim fizetik az albérletet, a kaját és kapok zsebpénzt is. De dolgozok egyetem mellett, amennyire csak tudok. (Mérnöknek tanulok, nem egyszerű munka mellett.)

Felajánlottam, hogy fizetek amennyit csak tudod, hogy levegyek valamennyi terhet a vállukról, de nem engedik, azt mondták, gyűjtsem a tőkét későbbre.

Én kicsit úgy érzem kihasználom őket, de amint elkezdek dolgozni igyekszem nekik törleszteni. (Nem akarom kifizetni őket, de sok olyan dolgot szeretnének, amire most nincs keret. Pl. wellness utazás és egyéb luxus dolgok, ezeket szívesen megvenném én nekik később.)

2012. aug. 20. 19:01
 5/10 anonim ***** válasza:
100%
3-asnak: Nem tudom te hogy csinálod, de nálunk képtelenség annyi ösztöndíjat összeszedni, hogy meg is élj belőle. Legtöbbször a HÖK-ösök kispajtásai kapnak minden ösztöndíjat, ők meg tudnak belőle élni. Nekem csak tanulmányim van, ami semmire nem elég.
2012. aug. 20. 19:03
 6/10 anonim ***** válasza:
100%

Én az idén végeztem.

Kollégiumot anyuék fizették,mellette dolgoztam,így minden mást én fizettem, és tudtam félretenni minden hónapban.

2012. aug. 20. 19:04
 7/10 anonim ***** válasza:
100%
Engem nem engedtek el más városba, mert nem volt elég pénzünk. Így semmivel sem kellett többet kiadniuk a létezésemre, mint a gimiben. Sőt! Se könyvek, se osztálypénz, se semmi nem kellett.
2012. aug. 20. 19:11
 8/10 anonim ***** válasza:
100%

Szoctámmal, tanulmányival együtt 53ezret kaptam az előző félévben. (elég jól tanulok)

Ebből egy 10es a koli, 13 a lakáskassza, kb. egy 10es az útiköltségem. Mi Szegeden kapunk bérletet és jegyzettámogatást. Otthonról negyedik éve lesz, hogy egy fityinget nem hozok el, a mai napig az összes visszajáróval elszámolok. (Anyu pedagógus, hármunkat nevel egyedül.) Ha hétvégén főz, abból hozok el, de általában magamnak ütök össze valamit. Ruhát, kozmetikumot nagyon régen vettem, csak a legszükségesebbeket. Nyáron a gyakorlat miatt nem tudok dolgozni, az ilyenkor elég húzós, de igyekszem kijönni. Nagyon megtanultam spórolni, volt hét, amikor 250 ft-om volt kajára. Vettem egy almát, kenyeret és egy tubus sajtkrémet. Ez egy ilyen show. Most rossz, mert az összes pénzem félrerakom ami marad, de pár év múlva, ha minden jól alakul összegürizek egy pici belvárosi lakásra valót (nem egyedül, a Párommal). Nagyon ritkán megiszok egy kávét a barátnőimmel, szórakozni nem igen járok a suliidőben, nincs is rá időm a tanulás mellett. Az akciókat figyelem, olcsó mosóport használok, mindig összeállítom előre mit fogok enni, a ruháim nagy részét öröklöm.

Szóval szerintem egész jól megoldom, vannak akik siralmasabban hozzák ki, mások súlyos tízezreket kapnak. (Persze az nem elítélendő, örülök, hogy valakit tudnak támogatni, én is mindent megadnék a gyerekemnek.)

22L

2012. aug. 20. 20:14
 9/10 anonim ***** válasza:
100%
Hát igen, sok a szoctám csak a DE stb. nem nagyon adja:/ Itt ráadásul a könyvtár is drága. Akit ismerek az vagy dolgozik + tanul keményen és maga fizeti a dolgait és spórol keményen vagy a szülei. Én bejárós vagyok így a bérletet és többi dolgot ösztöndíjból vagy diákmelóból fizetem. A bursa is sok helyen ha szerencséd van van és meg is kapod, van ahol 2000 ft-ot adnak, de ismerek olyat is aki egyke, bejár stb és 5000 ft-ot kap (amit ugye az egyetem dupláz meg). Sajnos ilyen :( A tanulmányi is olyan, hogy lehet nagy szerencséd van és tanulsz is keményen akkor 25000, ha peches vagy és rossz napja van esetleg a tanárnak akkor kevesebb. Ha HÖK-ös valaki akkor meglepően jól él, telik minden hétvégén bulira stb. Nem tudom ott is mi megy...
2012. aug. 20. 21:31
 10/10 anonim ***** válasza:

19 vagyok, senki nem támogat.

Amiből élek: árvaellátás, szoctám, tanulmány ösztöndíj.

2012. aug. 22. 00:29

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!