Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Igaza van a páromnak?

Igaza van a páromnak?

Figyelt kérdés

Volt kettőnk között egy kis nézeteltérés. Vita. Albérletben lakunk már vagy 2 éve. Szó volt a lakásvásárlásról, hogy vegyünk fel hitelt, és vegyünk úgy saját lakást, mert semmi értelme fizetni az albérletet ami úgyse lesz a miénk, soha. Szerinte a hitel a fölösleges, mert ő nem fog egy banknak tartozni. Ezzel a felfogásával jól elvan, csak egy baj van, hogy szinte semmink nincs, mert ő semmilyen hitelt nem hajlandó felvenni. Nincs autónk, se semmilyen komolyabb tárgy, csak az alapok.

Azt mondja, hogy akkor egész életében albérletben fog lakni, de tuti, hogy nem fog el adósodni, mert gondolni kell a nehezebb időszakokra is, pl. munkanélküliség.

Az alapot úgy értsétek, hogy az egész lakásban van egy szekrény, hűtő, mosógép, sütő, mikró, tv, asztal, székek és egy kanapé.

Szerintetek igaza van?

2012. aug. 19. 00:11
1 2 3
 11/26 anonim ***** válasza:
76%

Én mindkettőtökt megértelek. Azért nem akar hitelt,mert (ez sokaknak hihetetlen ,de így van) sokkal kevésbé biztos az ,mint az albérlet.És jól írták itt, az a lakás sem a tied,ott is zsákokban dobálod ki a pénzt ,aztán egyszer valamikor,majd ha már megjelennek az első ősz hajszálaitok talán a tietek is lesz.És ha addig bedőltök? akármilyen baromság súlythat erre az országra,ebben biztos vagyok. És nem lesz több pénzetek ha a hitelt fizetitek akkor sem,sőt inkább kevesebb.. Ha több pénzt akartok tanuljatok,váltsatok szakmát,vagy idegennyelvet és menjetek ki dolgozni valahova. A hitel nem megoldás erre. 20 év múlva lesz egy néhány négyzetméteres lepusztult lakásotok,addig annyi minden történik,ha elakartok költözni máshova,ha nagyobb hely kell,ezkell azkell ... persze nem meggyőzni akarlak.Csak gondoljátok át,szerintem az emberek jórészének fogalma sincs mit vesz a nyakába a hitellel, csak azt látják benne,hogy ezaz a zsebünkbe nyomják a jó sok pénzt kocsira,lakásra,tévére,anyámkínjára aztán görbül sírásra a szájuk néhány év múlva.Sajnos ez gyakran előfordul.

És amig a banknak fizetsz,addig ugyanúgy NEM tiéd a lakás .

2012. aug. 19. 03:03
 12/26 anonim ***** válasza:
42%

De úgy beszéltek, mintha az albérlek örökké tartana. Én inkább felvennék egy kis hitelt és saját lakásba költöznék. Kérdező a párod elég igénytelen. Azét a hiteltől sem kell félni. Persze bukik rajta az ember, de ezért kell pl 0% THM-re vásárolni mondjuk laptopot. Úgy éltek, mint a cigók, akik már eladtak sokmindent és félig üres a lakás.

Én matematikus vagyok, ismerem a hiteleket. Nem az a baj, hogy felvesztek hitelt, hanem az, ha irreálisan többet vesztek fel, mint amennyit be tudtok válallni. Pl sok ember azét dőlt be, mert úgy volt vele, ohgy csak havi 20-30 ezer a törlesztő? Akkor ne is 4 milliót vegyünk fel, hanem 6-ot, 8-at, 10-et, mert nem elég az opel astra, kell a négyen bömös a családnak. Érted?

A hitel jó dolog, felpörgeti a gazdaságot. De ha túllőnek vele, akkor romba döntheti. Havi netto 80-90 ezer forinthoz max 2 milliót szabad felvenni. Ha fejenként kerestek netto 80-at, akkor max 3 milliót (mivel ugye a 160-ból lejön a rezsi, meg a kaja stb).

2012. aug. 19. 07:01
 13/26 anonim ***** válasza:

Én neked adok igazat, de nagyon nem mindegy mennyi a havi törlesztő részlet. Abban igaza van a párodnak is, hogy gondolni kell a munkanélküliségre is, de mi pl. ugyanannyit fizetünk a lakás törlesztő részletére, mint amennyi egy albi kerül felénk.

Fundamentánál van ilyen lakáselőtakarékosság, kedvező hitelt lehet felvenni később hozzá, nagyon jó dolog, nézz utána!

2012. aug. 19. 07:45
 14/26 anonim ***** válasza:

kedves utolsó, és 3 millióból hol vegyenek lakást???

a hitel jó dolog?? nagy lóf@szt!! Majd ha egyszer itthon is fel tudsz venni olyan hitelt hogy a 20 évből 10ig nem csak a kamatot fizeted, akkor esetleg jó dolog lesz! Hogy van az szerinted, hogy az OTPnél teljesen ugyan az a hitel, ami itthon 32%THM, az Romániában csak 12%THM??? Majd ha ezeket nekem okosan megmagyarázod, úgy, hogy tényleg az lesz a vége, hogy a hitel márpedig jó dolog, akkor elhiszem!

Kérdező! Ilyet, hogy laptop, szobabútor stb. lehet 0%os THM-re venni, ha szeretnél, nézz szét. Abból amit írsz az jön le, hogy nagyon kevés saját cuccotok van, márpedig egy házat is be kell rendezni valahogy. Nekem pl. a TESCOban vettük a laptopomat 0%osra, 90.0000ft volt akciósan, havi 3000et kell fizetnem (ha akarom, lehet többet is), és ugyan úgy csak a 90.000et kell visszafizetnem. Ezt meg lehet csinálni bútorokkal is, így ha ezeket szép lassan megveszegeted, egyrészt, nem fogod olyan idegennek érezni az albérleted, másrészt lesz mivel menni egy házba.

A hitelfelvételről én is úgy gondolkodom mint a párod kb, az ilyen nagy összegekről. De pl. 5-600.000et felvennék, ha tényleg kellene a kocsi. De lehet autót venni már 2-300.000ért is, ahhoz még kevesebb hitel kell.

Én azt mondom, beszéld meg vele, hogy megpróbáltok gyűjteni még X évig, meglátjátok, mennyi jön össze, és ahhoz mérten döntötök. Mert jóval kedvezőbb ajánlatot kapsz, ha mondjuk akarsz venni egy 6milliós házat, nektek van 3milkátok, és ehhez kell a kiegészítés, mint ha mind a 6ot a bank állná, és nincs önerő.

Én azt mondom, gyűjtögess, Párodban is ki fog egyszer alakulni, hogy jó lenne a saját, pláne ha gyerek is szóba kerül, és akkor lesz honnan elindulni.

2012. aug. 19. 07:49
 15/26 anonim ***** válasza:
07,49 vagyok, bocsi, nem Alexandrának, hanem egyel előtti válaszolónak szólt az 'utolsó' megnevezésem!
2012. aug. 19. 07:51
 16/26 anonim ***** válasza:
100%
A tárgyaknál megtehetitek, hogy minden hónapban félretesztek egy törlesztőrészletnyi összeget, és pár hónap alatt összejön az ára. Hitel nincs.
2012. aug. 19. 08:29
 17/26 anonim ***** válasza:
81%-os, az a baj, hogy szűklátókörű vagy. Neked nem lehet elmagyarázni ezt a dolto, mint a többszázezer bedőlt hitelesnek sem. Sokan csak a lakásukig látnak, tovább nem.
2012. aug. 19. 08:44
 18/26 anonim ***** válasza:
90%

A lakásban neked adok igazat, a többiben neki. Egy lakás árát nagyon nehéz összespórolni, főleg ha közben albérletet is fizettek. Az áruhitelről és egyebekről viszont lebeszélnélek. Ha nyaralni mennétek, tegyetek félre minden hónapban x összeget - ha ez nem megy, a hitelt hogy fogjátok fizetni? Vagy évekig törlesztetek egy 2 hetest nyaralást?

Bankban dolgoztam, akinek csak lakáshitele van, azok közül csak nagyon kevesen dőltek be. De akinek volt lakás ÉS autó ÉS nyaralás ÉS plazmatv ÉS "már nem is emlékszem mire vettem fel" - na azok aztán bedőltek, nem a válság miatt, hanem már előtte is, csak annak még nem volt ekkora vízhangja a sajtóban.

2012. aug. 19. 09:22
 19/26 anonim ***** válasza:

18-as vagyok: egyébként én úgy vagyok vele, hogy az albérletből bármikor kidobhatnak (kivéve ha van szerződés, de ez itthon nagyon ritka), de amíg a hitelt fizetem, addig 100% hogy van hol laknom. Sőt, utána is.

Nem ritkán a 500-600 napos tartozások: vagyis nem egy család lakik úgy a hiteles házban, hogy már lassan 2 éve SEMMIT nem fizetett! Nem olyan könnyű ám a banknak kirakni valakit, mint ahogy azt a TV-ben beállítják. Hosszú hónapok levelezése, telefonálgatás, időpontegyezetetés, békéltető tárgyalások stb.

2012. aug. 19. 09:26
 20/26 anonim ***** válasza:

Mindkettőtök érthető.

Szép a saját barbie lakás, de én azt mondom felnőttként, nekem ugyan mindenem meg volt, családi házban nőttem fel, szinte palotában, de az amire igazán szükségem lett volna, sose kaptam meg. Azt is tudom, hogy az vágyik a legjobban ezekre, akinek ez szinte úgy néz ki, sose lesz meg.

Én ma már úgy gondolom, lehet rosszul, más is szül albérletbe, kisebb lakásba,és nem ezen múlik, hogy a gyerek szeretve lesz vagy nem, vagy, hogy ha az ember haza megy, otthon van-e. Az otthon nem falakból áll, hanem egy érzés szerintem.

2012. aug. 19. 11:00
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!