Felorol a kulturalis kulonbseg. Mit tegyek?
Elore is elnezest kerek az ekezet nelkuliseg miatt, nem magyar a billentyuzetem.
Tehat...kulfoldon elek, a parom helyi fiatalember (29 eves) en tavaly erkeztem az o orszagaba dolgozni, majd megismeretem ot es dontes ele kerultunk, hogy hogyan tovabb. Mivel Magyarorszaghoz a szuleimen kivul nem kot semmi (egytemet befejeztem, meg kacerkodtam a gondolattal, hogy belevagok a jogasz kepzesbe levelezon, de elotte akartam 1 evet kulfoldnek szentelni) igy egyertelmuve valt, hogy mivel neki van munkaja es felepitett elete, en igazodok hozza es maradok. Bar nyugat-europai o is, teljesen mas a kulturank. Nagyon sokaig nem zavart, mert sok helyi baratom van es aklimatizalodtam hozzajuk, persze egeszseges szinten.
Viszont most otthon voltam a szuleimnel 3 hetig, visszacsoppentem a magyar szokasokba es egyre jobban rosszul esik a parom viselkedese. Nem tudom kinel hogy van, de engem ugy tanitottak, hogy ha kapok valamit akkor azt megosztom massal (legyen az egy doboz bon bon v egy csomag cukor). Nos, o nem. Tegnap este elment a boltba, bevasarolt (maganak, meg se kerdezett kerek-e valamit) majd bevonult a szobaba enni. Egesz nap nem talalkoztunk a munka miatt, valahogy bennem az el normalisan, hogy amikor vegre valahara egyutt van ket ember akkor legalabb egyutt vacsizik. Ez mar multkor is problema volt. Este be kellett mennem a kozeli varosba es o vitt ki az allomasra. Mondtam neki, hogy sietek haza max 1 orat vesz igenybe a dolog utana ehetunk. O meg huzta a szajat, hogy majd eszek egyedul mert o nagyon ehes.
Vagy ha kap valamit akkor szepen megeszi, de nem nyujta senki fele, hogy "tessek kostold meg". Ha en megyek vasarolni, mindig meglepem valamivel, vagy most Mo.rol hoztam par aprosagot (Pilota keksz, szalami, stb) amit szinten megeszik, de se egy koszonom se semmi nem hagyja el a szajat.
Ami tegnap nagyon kiboritotta a bilit es lelkileg kicsit magam ala zuhantam: a szuleim kultek neki egy csomagot meg 1 honappal ezelott, par aprosaggal es egy konyvel. Ezt a mai napig nem pakolta el, meg mindig az eredeti csomagolasban volt az agyra lehajitva. Oke, hogy nem nagy szam meg minden, de felem lett volna egy gesztus ha legalabb elpakolja.
Amugy en egy rettenetesen jol alkalmazkodo tipus vagyok, kovetem a "romaban viselkedj ugy mint a romaiak" elvet, de tegnap mar tul sok volt ez a massag. Szeretem, ezzel nincs is baj, de igy nem tudom elni az eletem. Valoszinu most azert is reagalok igy, mert sokat voltam otthon, magyar kornyezetbe. Es bar rank magyarokra azt mondjak, hogy hidegek vagyunk, bizton allithatom, hogy csaladcentrikusabbak es kedvesebbek vagyunk idegen orszagbol erkezett emberekkel mint ezek itt.
Ide kot a munkam, a barataim, szeretek itt elni, de ezt a kulturalis kulonbseget nem tudom megszokni. Mit lehet tenni ilyenkor?
(Elnezest ha hosszu lett vagy ertelmetlen. Nem a sajnalatkeltes a celom, de itt nem igazan lehetne errol a problemarol beszelnem. Nincs kivel)
A beszelgetes a masik fele. Egesz nap nem talalkozunk (reggel o megy elobb, en felkelek hozza, elkoszonok es utana meg alszom kicsit), delutan o jon kesobb. De zero beszelgetes. Beul a gep ele, filmet nez, az erkelyen olvassa a hireket, nekem meg annyi jut, hogy "Jo napod volt, az enyem bla bla bla". Es nem varja meg a valaszt, beszel magarol, majd elvonul. Tegnap az anyanyelven neztunk filmet (angolul beszelgetunk egymassal, ha beszelunk) es annyira nem vagyok perfekt a nyelveben, megis inkabb ugy neztuk, minthogy 1. vagy angol szoveggel v 2. angol felirattal, hogy csori magyar lany is ertse. En meg mindig figyelek arra, hogy ha esetleg magyar filmet nezek, azt angol felirattal tegyem. Amikor meguntam (durvan 20 perc utan, miutan a 80%at nem ertettem a filmnek) es mondtam, hogy megyek aludni, megsertodott es arcokat vagott, hogy de ez egy tok jo film nezzem vegig.
Tudom, hogy en is hibas vagyok, mert nem tanulom eleg intenziven a nyelvet es kenyelmesebb angolul megertetnem magam, de egy ici pici figyelmesseg olyan nagy keres lenne?
Mit gondoltok, mit tegyek?
Szoltam neki, hogy rakjon ala angol feliratot. Azt mondta, hogy nem mert igy ra vagyok kenyszerulve a tanulasra, tehat amolyan "nevelo celzattal" nezzuk.
Nem se nem muszlim, se nem Izrael :) Svajci.
Naluk a penz az ertek az a valami, amig azzal tudnak villogni es megvenni a legdragabb dolgokat addig nincs baj.
Nem volt mindig ilyen. A repteren mindig rozsacsokorral es lufikkal vart (oke, csopogos) vagy felhivott este mikor sokaig dolgoztam, hogy ertem jojjon-e. Aztan szepen beborult, vagy nem is tudom. Nem ertekel semmit amit csinalok. Amikor itthon vagyok (pl most) akkor kitakaritok, csillog-villog minden, elkapraztatom valami finom magyaros etellel, tehat igyekszem, hogy ne csak a kirakati baba pozicojaba tetszelegjek.
Nem allitottam, hogy nem vagyok hibas, sot. Tudom, hogy hibaztam, de ha magamat vagy ot ostorozom azzal nem fogunk ebbol a katyubol kikeveredni.
Tenyleg egoista, ezt nem tagadom, de ezt tudja magarol. Mert o svajci es barmit megtehet(gondolja o). Egy ici pici lenezest erzek reszerol amiert en "csak" magyar vagyok. Holott egy fikarcnyival sem vagyok rosszabb nala vagy barmelyik embernel.
Mit itt csak két dolgot tudunk tanácsolni:
1) Beszélj vele a sérelmeidről.
2) Szakíts vele.
Nem tudok tanácsot adni, én még sosem éltem más kultúrában. De azt tudom, hogy most nem jó Magyarországon élni. Ne gyere vissza! Neked szerintem nem a kulturális különbségekkel van gondod, mert mint írtad, jól tudsz alkalmazkodni (honvágy az természetes, hogy van), hanem csak a párkapcsolatoddal. A pasik pedig sehol nem egyszerű esetek.
Amíg nincs nagy baj, addig szerintem küzdj érte, hogy jobb legyen.
Egyből hátat fordítani (ahogy többen tanácsolták) csak a gyerekek szoktak...
Valoszinu megprobalkozom (ismet) az elobbivel. Ezert kertem tanacsot, mert ha rajtam mulna akkor mar most vennem a kabatom es par napra lelecelnek. De ha meg ezt tennem, akkor meg azert tamadnak az emberek, hogy "hulye kva nem becusli meg magat".
Koszonom mindenkinek aki ertelmes es normalis stilusban tudott tanacsot adni. Aki lebutazott/hulyezett stb, hat azoknak gratulalok. Konnyu igy arctalanul bantani a masikat, de kivancsi lennek ha ezek az emberek csoppenenek hasonlo helyzetbe (es itt most nem a fantasztikus parkapcsolatomat ertem) akkor is ilyen nagyszajuk lenne vagy okosan megoldanak a dolgot. Az se mindegy, hogy egy sajat anyanyelvu emberrel egyszerubb megbeszelni a problemat (ezert is kerdezem a honfitarsaimat) mint idegen nyelvuekkel ahol ugyse tudom olyan szepen kifejezni magamat.
28as, erre nem is gondoltam. Na es ha igen, akkor honnan tudja meg? Ah nem kombinalok, eleg ennyi egy napra.
27es. En is ezert kertem tanacsot, mert nem akarok gyerekkent viselkedni, korombol es nevelesembol adodoan nem vagyok egy gyerekes tipus, mindig elonyben reszesitettem a tiszta beszedet, mint az egyszerubb utat. Persze, nem mondom, hogy nem lenne egyszerubb, sot!
Ilyen kultúrától függetlenül előfordulhat, akár itthon is.
Feltétlenül beszélj vele, hogy téged ezek bántanak és kérdezd meg miért lett ilyen. Lehet van valami ami őt is bántja, csak nem is tudsz róla. A férfiak rendszerint nem beszélnek róla. Mindenképpen kérdezd meg, elképzelhető, hogy valami kis blőd dolog, de neki fontos és könnyen megoldjátok a problémát.
Ehhez az ő együttműködése is szükséges, amennyiben nem hajlandó erre, és nem változtat, abban az esetben én elgondolkodnék a "vége" variáción. De egy próbát mindenképpen megér, ennyire illik egy kapcsolatot méltatni. Neki is!
Koszonom 29-es.
En is igy gondolom, hogy nem szabad egybol azt mondanom, hogy hello. Kerdeztem tole tegnap este, hogy van valami baja velem, rosszul csinaltam valamit esetleg nem megfeleloen beszeltem vagy jelentem meg a baratai elott? A valasz annyi volt, hogy nem, nincs semmi baj, csak faradt mert stresszes a munkaja. Ha no lenne gyanakodnek, hogy a semmi az valami, de pasi :) Igy se egyszerubb a helyzet.
Ma
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!