Mit tudok tenni a súlyos állapotban lévő alkoholista apámért?
Sziasztok,
Édesapám 71 éves, egész életében halálra dolgozta magát és ezzel együtt mindig ivott, de az utóbbi néhány évben sokkal többet. Úgy fél éve a külsején brutális változás van folyamatban: mostanra kb. 40kg, remeg keze-lába, kocsányon lógnak a szemei, nem nagyon eszik csak iszik, evés utáni hiányinger, ismeretlen eredetű balesetek érik, az agyi funkciói megromlottak (emlékezet), iszonyat gyenge, stb. Orvoshoz természetesen nem tudjuk elrángatni, már a házába sem enged be (épp takarít..), kaját nem fogad el, viszont autóba ül! A történethez tartozik, hogy 2 éves voltam, amikor elváltak a szüleim, azóta nem éltem vele, de nagyjából egész életünkben tojt ránk. Természetesen mindent jobban tud, iszonyat makacs.
Azt szeretném tudni, van-e valakinek hasonló tapasztalata és tudott-e segíteni ilyen helyzetben, illetve lehet-e jogilag bármit tenni azért, hogy pl. ne ülhessen már autóba??
Köszönöm előre is a válaszokat,
kriszti
Sajnos nem sok lehetőség van, ha ő maga nem akarja a változást.
Esetleg -ha egyszer nagyon rossz állapotban lenne-, hívd ki a mentőket és mondd hogy öngyilkossággal fenyegetőzött. Erre kötelesek kijönni és talán bevinni a pszichiátriára.
Vagy a szervezete leépülése miatt, vagy autóbalesetben fog elhunyni hamarosan.
Esetleg a rendőrségnek lehetne szólni, amikor ittasan ül kocsiba, hogy menjenek utána. Ha megszondáztatják, akkor úgyis elveszik a jogsiját, innentől nem lesz mivel vezetnie.
Nem csak maga miatt, de ha elgázol valakit, vagy a vétlen autós hal meg, akkor nehéz lesz elszámolni a lelkiismerettel.
Köszi a válaszokat!
Kedves 3-as válaszoló,
Az a gond, hogy változó időpontokban megy el otthonról és hogy akkor épp ittas-e, nem tudom. Volt már, hogy autóban ücsörögtünk a tesómmal a háza előtt és vártuk, de nem történt semmi, ez nem megoldás sajnos. A házba meg tényleg nem enged már be, valamire mindig hivatkozik.
Persze, azért is vagyunk megrémülve, mert a többi autóst minimum ugyanúgy féltjük, ha nem jobban..
Valójában azt sem tudom, mikor van nagyon rossz állapotban, a legtöbbször a telefont sem veszi fel. A szemben lakó szomszédjával szoktunk konzultálni, hogy ő épp mit lát apun.
3-as válaszoló,
Nagyon sajnálom.. Azt hiszem, most a kérdéseket és válaszokat olvasgatva jöttem rá, hogy anyu mitől mentett meg minket a nővéremmel, amikor egy 6 és egy 2 éves gyerekkel elköltözött a családi házból egy pincébe.. Korábban apu sem ült be ittasan a kocsiba (tudtommal), és amíg dolgozott, nem volt ilyen mértékű az ivás. Ő maga is mondta egyszer, hogy ha már nem fog dolgozni, fél évet ad magának..
Gondoltam már rá, hogyan lehetne nem beszámíthatóvá nyilvánítani, de a neten utánanézve nem tűnik megoldhatónak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!