Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Gyerektartás kérdés, mennyi...

Gyerektartás kérdés, mennyi jár nekem?

Figyelt kérdés

Idáig kaptam gyerektartást, de csak egy nagyon minimális összeget (5.000 Ft), ami még régen lett megítélve, fixre. Anyukámmal élünk, most érettségiztem, és megyek egyetemre. Ezt az eddigi gyerektartást szeretném eltörölni, és megemeltetni egy olyan szintre, ami most járhat nekem.

19 éves leszek, viszont apámnak van másik két gyereke, de ők már idősebbek sokkal, 30+ évesek, és szerintem (elég valószínű) már nem tanulnak. Nem nagyon tartjuk a kapcsolatot, akár az is lehet, hogy nyugdíjas lesz, vagy talán már az is. Nem nagyon vagyok tisztában a dolgokkal, olvasgattam utána, de az lenne a kérdésem, hogy mire számíthatok? Én azt szeretném, ha a saját számlámra kapnám a gyerektartást, vagy rokontartást. Mennyit kaphatok? Ő szerintem olyan 150-200 körül kap nettóban. És akkor nekem gyerektartást, vagy rokontartást kell kérnem?

A segítséget előre is köszönöm mindenkinek!

2012. aug. 5. 13:33
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
Meg kell egyeznetek egy fix összegben, itt már nem %-os arányban vonnak, hanem amiben megegyeztek. Ha nem juttok dűlőre, a bíróság szab meg egy összeget. Mindez addig jár, amíg nappali tagozaton tanulsz, és meg nem szerzed az első végzettséged (szakma v. diploma)
2012. aug. 5. 14:32
 12/16 anonim ***** válasza:
Nem 23 éves korig jár, ha tanul?
2012. aug. 5. 14:34
 13/16 anonim ***** válasza:
Apukádnak mi volt a foglalkozása? Mert egy átlag nyugdíj azért nem 170 ezer Ft.
2012. aug. 5. 14:37
 14/16 A kérdező kommentje:
Nem nyugdíjas, de szerintem 1-2 év múlva az lesz. A fizetése kb. 170 körül van most.
2012. aug. 5. 14:52
 15/16 anonim ***** válasza:
Annak a 20%-a 34 000 Ft, ennél többet nem hiszem, hogy megítélnek.
2012. aug. 5. 16:43
 16/16 anonim ***** válasza:

Meddig jár a gyermektartásdíj?

A gyermektartásdíj a gyermek nagykorúságáig jár, de ezt a joggyakorlat kitolja pár hónappal, amennyiben a gyermek már az iskola 12. évfolyama alatt betölti a 18. életévét, viszont csak a tanév végén fejezi be a középiskolai tanulmányait.

Ez esetben a tartásdíj a tanév végéig, illetve a tanulói jogviszony végéig jár. Amennyiben a gyermek nappali tagozaton továbbtanul, úgy az életpályára előkészítő szakképzettség megszerzéséhez szükséges tanulmányai idejére szintén jogosult a tartásdíjra. Ez a továbbtanulás lehet egyetem, főiskola, de egy OKJ-s képzés is. Az életpályára előkészítő szakképzettség megszerzése azt jelenti, hogy több diploma megszerzésének finanszírozására nem kötelezhető a szülő, azaz nem lehet a tanulmányokat végtelenségig a szülővel finanszíroztatni. Ez a gyakorlatban általában a nagykorú gyermek 23-25 éves koráig tart. A nagykorú gyermek tartása egyébként is már a rokontartás kategóriájába tartozik a Családjogi törvényben, azaz itt a szülő saját létfenntartása már előbbre való a nagykorú gyermekénél és a gyermek magatartását is figyelembe kell venni a tartásdíj megállapításánál, ugyanis a szülő a gyermek tartásra való érdemtelenségére is hivatkozhat. Vizsgálja a bíróság, hogy hogyan tanul a nagykorú gyermek, ösztöndíjban részesül-e, folyamatosak-e a tanulmányai, meg tesz-e minden tőle elvárhatót a sikeres előmenetele érdekében.

A tartásdíj összegét itt már nem százalékos mértékben, hanem határozott összegben szokták meghatározni és általában alacsonyabb mértékben, mint a kiskorú gyermekeknél.

2012. aug. 5. 17:10
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!