Miért kell újra és újra megforgatni a kést valakiben, aki már így is egy lelki roncs?
Az utóbbi évben nagyon sok negatív dolog történt velem: elvesztettem az egyik legjobb barátnőmet, a fiú, akibe beleszerettem faképnél hagyott, kaptam egy rettenetes tanárt, aki megutáltatta velem az egész iskolát, így a bizonyítványom is rettenetes lett. Nem múlt el úgy egy hetem, hogy ne sírtam volna vagy otthon, vagy az iskolában.
Azonban ha rokonokhoz, barátokhoz megyünk, mindenki csak piszkálni tud. Például találkoztunk egy rég nem látott rokonnal, aki egy családi összejövetel-félét akart szervezni, és minket is meghívtak anyukámmal. Aztán elkezdi: "De remélem oda nem ilyen depressziósan fogsz jönni!" és a hangneméből ítélve nem viccből mondta.
Aztán mikor a szomszédba megyünk pl vacsorázni, és én előbb haza szeretnék jönni, rögtön mindenki pampog, hogy "Jaj, és otthon mit fogsz csinálni? Gondolom semmit, csak unatkozol..." vagy "Inkább mész TV-t nézni minthogy társaságban legyél". A legrosszabb hogy ilyenkor anya soha nem véd meg, és kötelezően el kell járnom a szomszéd társaságba, ahol biztosan tudom, hogy ha én nem vagyok ott, akkor engem beszélnek ki, hogy milyen szörnyű vagyok. Igazából ők anyukám barátai, úgyhogy nem értem miért kéne nekem is átjárni, főleg ha nem érzem ott jól magam.
Na tehát a kérdés az, hogy ha látják az emberek, hogy egy ismerősük, vagy rokonuk szomorkás, nem olyan életvidám mint ezelőtt volt, hogy az életének egy nehezebb időszakát éli, miért kell ezzel piszkálni, hergelni? Miért nem nyújtanak egy támaszt, amíg túllépek ezeken a dolgokon? Nem kérek sokat, csak egy kis időt és türelmet. És legfőképpen megértést.
(17 éves lány)
a tanárról meg annyit: nem számít kinek van igaza :) "smile and agree". ha őt az teszi boldoggá, hogy igaza van, ám legyen. fontos ez? nem fontos.
nem kell benyalni, de rá kell hagyni a hülyékre a hülyeségeiket, nem éri meg a vitatkozást az erre befektetett energia!!! csak ilyen korban az ember harcol minden ellen, akaratlanul is, lázad. Ki így, ki úgy. szeretnéd ha megértenének, ha igazat adnnak neked, ha rájönnének, hogy nem vagy alsóbbrendő, csak tinédzser.
de ki nem tojja le, őszintén, hogy mit gondol róla valaki? számít? nem számít.
Igen, ezt már elmondták nekem is egy páran. Gusztustalan. Könnyű úgy okosnak lenni másokkal, ha nincsenek (nagy) problémáink.
Amúgy igazad van kedves 10. válaszoló, megint el kéne kezdenem rendszeresen sportolni, az valóban könnyített a lelkemen. :)
Köszönöm a sok segítő, aranyos választ.
Kedves 14-es, te vagy az élő példa a témára, te is bennem keresed a problémát, amikor én igazán nem ártottam senkinek, csupán érzékeny vagyok (egyébként is, most meg aztán főleg).
De, lehet hogy a fiú nem szeretett belém, lehet hogy csak szórakozott, játszott az érzéseimmel, a kis gyenge láncszemmel... most már úgyis mindegy, igazad van, nem kéne miatta bánkódnom.
Igazából nem is a tanárt hibáztatom. Inkább az az elkeserítő tény, hogy a gyerek szavát megint csak nem hallja meg senki. Hiába szóltunk, hogy a tanár nem szimpatizál velünk, hülyeségeket beszél, nem értjük a tanítási módszerét (gondolok itt például arra, hogy nem gyakoroltatja velünk a beszédet, hanem ad egy feladatlapot, azt töltsd ki egész órán... egész évben nem beszéltünk/kommunikáltunk, pedig a nyelvtanulásnak ez lenne a lényege), se az osztályfőnök, se a szülők, se az igazgató nem csinál semmit az ügy érdekében, senkit nem érdekel mi hogy érezzük magunkat, a hülye gyerek dolga úgy is csak a magolás, egyébként meg fogja be a száját és tűrjön. Elszomorító, hogy egy iskolában ennyire nem számít a gyerekek véleménye, és zsákutca az egész, mert nem teheted meg hogy nem jársz be, vagy nem tanulod meg az anyagot minimum egy hármasra, vagy nem vizsgázol le év végén. Valóban lehettem volna szorgalmasabb, de amíg nem lesz egy olyan időszakod, hogy magasról sz*rsz a világra, nem fogsz megérteni úgysem.
Nem, nem gondolom hogy én tettem ilyenné az anyámat. Ahogy az elején leírtam, érzékeny vagyok, lehet túl sok mindent negatívan fogok föl, és a hozzád hasonlók ezt úgy fogják fel, hogy ez az ember biztosan nem normális, de elhiheted, én lennék a legboldogabb, ha ez az érzés véget érne most már. Anyámmal a beszélgetés, az őszinte, nyílt beszélgetés hiánya okozta a feszültséget, de hála istennek ezen is túl vagyunk már, és egy ideje nem veszekszünk.
Elhiheted, a barátaimnak is kisírtam a lelkem, de már őket is sajnálom, hogy folyton elrontom a kedvüket... Igazából azért nem járok el sehova, mert nem akarok olyan visszajelzéseket hallani többet, hogy "teljesen magába van fordulva, ez szörnyű, már nem is mosolyog annyit, már nem is olyan nyitott, szomorú, hogy ilyen lett ez a kislány" és még sorolhatnám. Tudod te hogy ez milyen rosszul esik nekem? Csalódást okozok mindenkinek. Ők csak szeretnék jól érezni magukat, de mindennek az a vége hogy sírva mesélem el az életemet, mert kíváncsiak, hogy miért nem vagyok egy felszabadult, laza, vidám kamasz lány.
Elkényeztetve én sose voltam, a család nagy részével nem tartjuk a kapcsolatot, így anya keres egyedül (az én életemben nem létezik olyan, hogy apa). Így se érzelmileg, se anyagilag nem voltam elkényeztetve. Örülj neki, hogy veled ilyen nem történt. Látod, más is megírta a tapasztalatát, mert átélte amit én, és megért. Ha neadjisten egy közeli barátod lesz majd ki teljesen, akkor otthagyod a fenébe, mert szerinted el van kényeztetve? Te is picit szállj magadba, próbálj megértő lenni másokkal szemben.
Anyad reakciojat leforditom: o sem boldog. Nem irigy rad, nem errol van szo. Irod hogy o keres egyedul: vagyis dolgozik reggeltol estig, kuszkodik hogy megadja a csaladjanak amire szuksege van, nem erzi jol magat, nehez az elete. Gondolod a maga kedveert teszi? Hat nem... azert gurcol mert azzal vigasztalja magat, hogy igy neked jobb lesz. Talan valahol rejtve haragszik is amiert "miattad" kell huznia az igat.
De hogy utana meg annyi kompenzaciot se kap ezert, hogy legalabb annyit lasson hogy te jol erzed magad, hogy neked jo, hogy te boldog vagy, na ez az amitol borul nala a pohar. Mert az hagyjan hogy gurcol "miattad" de ha legalabb te boldog lennel, akkor mar o is megkonnyebultebben tehetne.
De nem, ehelyett azt latja hogy o megszakad, te (es senki mas a kornyezeteben) meg ezt nem ertekeli.
Nyilvan mindenki eleteben vannak vidamabb es szomorubb idoszakok, de most hogy belegondoltal a helyzetebe anyadnak: ezt ne neki mondd, ne neki mutasd ki! Add meg neki azt az erzest hogy ugy lassa, alapvetoen jol erzed magad, minden rendben, hiszen ot ez elteti.
Nincs ugyanis ideje meg energiaja mar arra hogy baratnokent viszonyuljon hozzad, vagy a lelki problemaidat megertse, csak annyi jon le belole neki hogy o hiaba kinlodik, valamit megis rosszul csinal, sajat csodjenek tudja be.
En is voltam igy apammal, most meg en vagyok a masik oldalon, most en robotolok egesz nap a csaladert, es egesz nap arra varok hogy este a kislanyom meg fenn legyen es ram mosolyogjon, hogy ugy erezzem ma is tul vagyok egy nehez napon, de megerte.
Ha ezt is elvenne tolem valaki, akkor nem is tudom mit tudnek tenni, kb a vonat ele ugornek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!