Melyikre lenne érdemesebb költeni, jogosítványra vagy autóra?
Volt autónk, de az már régi volt, így tavaly le kellett adnunk a bontóba. A férjemnek van jogosítványa, nekem nincs. Viszont van egy közel 2 éves gyerkőcünk, akivel bármikor bármi lehet, illetve az ő részére több mindent csak városban tudtunk/tudunk megvenni, mert vidékiek vagyunk. Nekem viszont elég sokszor vannak egészségügyi problémáim, így nekem is többször kellett orvosokhoz menjek.
A gondunk az, hogy 1 hónapban nem sokat kell használnunk az autót, maximum 3-4 alkalommal, de mondjuk akkor nagyon kell. De ehhez ugye jelen pillanatban hiába van jogsija a férjemnek, még autót is kell kérjünk, ráadásul ő akkor nem tud dolgozni menni. Ha lenne nekem is jogsim, akkor legalább a férjem tudna menni dolgozni. Viszont pénzünk csak az egyikre van. Vagy az én jogsimra, aminek ugye még az életben rengeteg hasznát vehetem és autóhoz könnyebb utána hozzájutni, de a jogsi csak drágább lesz, ráadásul most még gyesen vagyok, tehát időm is lenne rá, de ha elmegyek dolgozni, akkor nem biztos, hogy meg tudnám csinálni.
Viszont erre a 3-4 alkalomra tényleg baromira kellene az autó, de ez annyira kevés is, hogy most ezért fenntartani egy autót, biztosítást, súlyadót, meg mindent fizetni utána sok lenne, nem használnánk úgy ki. De kellemetlen mindig kérni és van, hogy csak a 3. helyről tudják odaadni az autót, vagy a 3. ember tud csak elvinni, ha nincs a férjem és sajnos hiába fizetjük ki, amiért használjuk az autót, jártunk már ez miatt rosszul.
Szerintetek mi lenne a helyes megoldás? A jogsi vagy a kocsi vásárlás?
Inkább a jogsi, hiszen akkor a férjed is tud dolgozni, nincs kiesés, nem kell rendkívüli szabadnapot kérnie. Illetve te magad is sok okot soroltál fel a jogsi mellett, az autó ellenében. Te is inkább a jogosítványra vágynál jobban. Szerintem tedd le most, autót később is szerezhettek. Igaz, az se lesz olcsóbb (újabb adók meg minden). Viszont ha neked is van jogsid, lehet, hogy ha valaki eladja a sajátját, és tudja, hogy neketek szükségetek van egyre, de már neked is van jogsid, talán eszébe jut nektek eladni.
Egy probléma merült fel bennem: hogy fogsz gyakorolni? Friss jogosítvánnyal nem hiszem, hogy bármilyen kedves is a szomszéd vagy a rokon, odaenged a kocsihoz, hogy furikázz vele. Ebből még lehet vita.
Igen, az az egyik legalaposabb indok a jogsi ellen, hogy ki az, aki szívesen odaadná egy friss jogsisnak az autóját. És én ezt meg is értem teljes mértékben. Ezért is vagyok gondban, hogy hiába lenne jogsim, ha nem kapnék autót, ugyanott lennénk. A jogsit igazából csak a későbbiekben tudnám igazán kihasználni.
De a jogosítványra viszont később meg tuti, hogy időm nem lenne a munka mellett.
Azt azért ne felejtsd el, hogy attól mert végig tudsz menni reszketve egy előre begyakorolt vizsgaútvonalon x számú hibavonallal, az még nem jelenti azt, hogy vezetni is tudsz, hiába adják ezért oda a jogosítványt. Majd talán min. egy év múlva. A szomszéd nők még évek múlva is úgy vezetnek, hogy rossz nézni őket.
És nem vitás, mind a kettő kell! Szedjétek össze rá valahogyan a pénzt. A pénzetekből vegyetek autót, a szüleidtől meg kérj jogsira, amit amúgy sem kell egyben kifizetni. Többnyire először csak az elméleti tanfolyam díját kérik el, aztán ahogyan haladsz, hetek múlva kell csak a következő részlet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!