Mit tennétek a helyemben? Kezd elegem lenni.
Röviden vázolnám a helyzetemet (annyira mégsem lesz rövid):
20 éves vagyok, Bp-en tanulok (most kezdtem az egyetemet), vidéken, falun lakom. A szüleim már nincsenek együtt, édesapám kb 3 éve költözött el. A szüleim sosem jöttek ki jól, folyton ment a veszekedés a pénz miatt. Anya mikor megszülettem eljött a munkahelyéről (közben az meg is szűnt), azóta gyakorlatilag munkanélküli. Eközben elvégzett egy egyetemi szakot, azonban a szakmájában nem talál munkát. Persze küldi egyfolytában az önéletrajzát mindenhova, de ha fel is vették, akkor is csak a próbaidő alatt foglalkoztatták, utána útjára engedték. Mikor apa elköltözött anya bíróságra vitte az ügyet és olyan gyerektartást harcolt ki, amiből ketten éppen-éppen megtudunk élni. Apa fizetéséhez mérten ez azért elég sok, normál esetben a bíró körberöhögné azt aki ekkora gyerektartást fizet.. Most már viszont eljutottunk oda, hogy gyakorlatilag semmilyen tartalékaink nincsenek, egyik napról a másikra élünk. Én véget akarok vetni ennek és normális színvonalon szeretnék élni. Ehhez úgy néz ki az egyetlen járható út az az, ha elvégzem az egyetemet (BME-KSK - még 4 év kb) és utána lesz esélyem rendes fizetésért dolgozni. Igazából ott is hagyhatnám az egyetemet, de mivel semmi szakképesítésem, szakmám nincsen nem igazán tudom elképzelni mit is dolgozhatnék. Mehetnék valami gyárba segédmunkásnak, így viszont soha a büdös éltben nem tudnám elérni azt az életszínvonalat, amit szeretnék (nem kell sokmilliós fizetésre gondolni, csak azt szeretném, hogy a saját lábamon állhassak és ne legyenek mindennap megélhetési gondjaim). Nyáron itthon vagyok, diákmunkát vállalok (itt nincs túl sok lehetőség), amennyi pénzt tudok összeszedek, de szinte azonnal el is fog fogyni mind, amint megkapom, alapvető dolgokra (Pl. ruhák, stb). Anyának mondtam, hogy ha a szakmájában nem talál munkát, akkor elkéne gondolkozni, hogy esetleg nem tudna vállalni valami minimálbéres állást. Csak ugye ehhez félre kéne rakni a büszkeségét. Amikor ez a téma szóba jön mindig elkezdi mondani, hogy ő akár fel is fordulhat, el is mehet, mindjárt eladja a ház felét (ami az övé, a másik fele apáé ugye, csak ő nem lakik velünk), stb stb. Pedig éppen találna munkát, ha nagyon akarna, csak ugye nem olyat, amihez diploma kell. Közben persze apa havonta utalja a "gyerektartást", ezen felül rendszeresen hoz még alapvető élelmiszereket, ha bármi gondom van csak hozzá fordulhatok. Hozzá költözni nem tudok. Anya egyfolytában rágja a fülemet, hogy "itt a születésnapod, ezt kérjél apádtól azt kérjél" stb, de nekem már így is ég a pofámról a bőr, sosem kérek semmit, maximum ha valami tényleg fontos (pl szemüveg, vagy egy-egy gyógyszer, ha kell). Ha bárki kérdezni, hogy és anyukád mivel foglalkozik, vagy előkerül ez a téma, szégyellem ezt elmondani, próbálom elterelni a szót másfelé, azt mondom, hogy ez csak ideiglenes állapot. De közel sem az, én már nem hiszek abban, hogy ez változik, csak én vagyok az aki változtathat ezen. De én szeretném folytatni az egyetemet, hogy mihamarabb elkezdhessek azon a területen dolgozni, ami érdekel és amivel tudok is keresni. Viszont eközben otthon a melléképületnek leomlik a teteje, télire fogalmam sincs miből veszünk tüzifát (én elvagyok a kollégiumban télen, ha muszáj, de anya nem tudom mit fog csinálni, valszeg megint apa fog segíteni). Csak ugye apa is mér mondogatja, hogy neki is gyerektartást ítélt meg a bíró, nem "asszonytartást". Ráadásul inkább anya szorgalmazta annak idején, hogy apa elköltözzön.. Mindeközben én elvesztem a barátaimat, szinte egyáltalán nem járok emberek közé, arra sincs pénzem, hogy néha-néha megigyak a többiekkel egy sört, vagy elmenjek strandra stb stb. A kívülálló emberek el sem tudják képzelni milyen érzés ez.
Tényleg fogalmam sincs mitévő legyek, csak az a cél lebeg előttem, hogy elvégezzem az egyetemet és utána remélhetőleg akad majd munka (Pl Mercedes gyár közel van).
Ha valaki eljutott idáig az írjon valamit, mégis szerinte mit lehet tenni ilyen helyzetben?
Ezt a helyzetet nem te tudnád megoldani. Tényleg jó lenne ha egyetemet el tudnád végezni. Apádtól több pénzt kérni pofátlanság, de ezt te is tudod, érzed.
Anyáddal van itt a gond. Gyerektartás nem azért van hogy még anyuka is ebből éljen.
Miért nem tudsz apádhoz költözni? (Már ha akarsz.)
Nekem is sok olyan munkát el kellett vállalnom, ami erősen nem 'illik' a végzettségemhez, de amig nem tudtam elhelyezkedni jelenlegi munkahelyemen, addig bizony (kb.8 évig) bármit elvállaltam ami jött (még erdőben is dolgoztam, nő létemre nehéz fizikai melót, viszont jobban kerestem mint bárhol máshol).
Nem neked kellene anyád gondjain gondolkozni. Azt gondolom, hogy amig mindig van vki aki fizet helyette, neki, addig nem is akar ezen a helyzeten változtatni.
A problémád egyrészt értem. Másrészt meg: te magadnak nem akarod elfogadni a betanított vagy hasonló munkát, de anyukádtól elvárnád, hogy ilyet végezzen.
Természetesen valamilyen szempontból igazad is van, hiszen a te érdeked ezt diktálná. No és diplomásként ha így állnék, én is elvállalnék bármit, ami nem sérti a becsületet (praktikusan a drogügyleteket, illegális dolgokat és a különböző "árulom a testem" dolgokat értem ez alatt). Ugyanakkor Anyukádnak is szíve joga azt mondani, hogy ő annál többre vágyik, mint amit azok az állások nyújtanak.
Megoldás a levelező képzés, és mellette valamilyen diák vagy betanított/érettségis munka. Azt a pár évet, amíg végzel, ki kell húzni így, aztán mehetsz és boldogulhatsz a diplomáddal (ha ugyan sikerül, nem akarlak kiábrándítani, de én a mérnök diplomámmal pont nulla forintot keresek épp...)
Nálunk is valami hasonló lelki terror volt anyám részéről a válásuk után.Folyton azt éreztette velünk,hogy ő milyen tökéletes anya,és hogy senki nem tesz meg ennyi mindent a gyerekeiért,mint ő.Pedig hát mint mára rájöttem,ez alap.A mai napig mártírként viselkedik,ő nem tud semmit egyedül megcsinálni,de neki jó úgyis.Mára függetlenítettem magam tőle lelkileg is,és meg sem próbálom megérteni a gondolkodását.
Amit neked javasolni tudok.Anyukád élete az ő dolga,te csak saját magadért tartozol felelősséggel.Ha leomlik a melléképület,vagy eléggé fázik,vagy kellően megéhezik édesanyád,majd keres magának valami munkát,mert nem azt kell szégyellni,hogy mit dolgozik az ember,hanem azt,ha munkaképesen naplopó.
Ne add fel miatta a céljaidat,inkább kétszerezze meg a kitartásodat,hogy belátható,és véges az az idő,amit még így kell leélned.Ha engedsz a nyomásnak,akkor valóban így marad minden,és az nem lenne jó.
Nem hittem, hogy ilyen gyorsan érkeznek válaszok. Van igazság abban,a mit mondotok. DE! Ő az anyám és ezt nem tudom megtenni. Biztosan elgondolkodna a dolgokon, hogyha nem lenne miből kifizetni a számlákat és magára maradna, de ez ez annyira drasztikus lépés, hogy egyszerűen nem tudnám és nem is akarom megcsinálni. Ha ez a helyzet nem lenne, akkor nagyon jól kijönnék vele, de a pénzhiány egyszerűen tönkreteszi az egész életünket. Mondják, hogy a pénz nem boldogít, de mégis könnyebb az élet, ha van.
Apához nem tudnék odaköltözni, mert ő nagypapámnál él (miből is tudna saját lakást venni) és nincs már hely náluk.
Anya ugye említette (persze ő sem komolyan gondolta, viszont így hogy felmerült már érdekel kíváncsiságból), hogy majd ő eladja a részét a házból (a fele az övé) és majd jön ide lakni idegen. Én nem értek túlzottan a joghoz, de ez hülyeség, nem? Mármint, hogy nem adhatja csík úgy el a részét, ha más is lakik a házban.
Köszönöm a válaszokat!
Ja igen, apa már mondogatta ezt a megoldást..
Viszont elképzelésem sincs, hogy egy mérnöki képzést hogy a viharba lehet levelező szakon elvégezni? Laborok, gyakorlat nélkül? Így is, ha a csoporttársakkal nem ülünk össze néha megbeszélni a dolgokat, segíteni egymásnak, akkor elég nehéz lenne teljesíteni a követelményeket, az előadások anyagai, önmagában nem elegendőek. Egyedül itthonról képtelen lennék szerintem megtanulni mindent.
Figyelj, én is főiskolai végzettséggel dolgozom egy gyárban. Igenis muszáj, amíg nincs jobb.
Büszkeség? Abból nem lehet csekkeket befizetni, s a boltba bevásárolni.
Én elhiszem, hogy szereted anyukád, s támogatni akarod. Csak ő már nagyon elkényelmesedett ebbe a helyzetbe,s másoktól várja el, hogy őt eltartsák.Ez pedig már önzőség.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!