Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Igaznak tartjátok azt az...

Igaznak tartjátok azt az állítást miszerint a gyerekek mentalitása és viselkedése olyan, amilyen a szülőké?

Figyelt kérdés
Egyik távoli rokonomról jutott eszembe a kérdés, akinek 2 gyereke van. Mindkét gyereknek mindig próbáltak egyformán szeretetet adni, rendezett körülmények között élnek. A gyerekek felnőttek. Az egyikből kivételesen művelt és kedves ember lett, a másik pedig alig akarta a 8. osztályt befejezni és játék illetve egyéb szenvedélyei miatt már lenullázta magát hiába segítették a szülei, testvére mind anyagilag, mind érzelmileg. Egy teljes idegroncs gyermek korától, pedig ugyanúgy nevelték, mint a testvérét, ugyanazokat a dolgokat kapta meg. Nincs is benne frusztráció azt illetően, hogy a testvére több figyelmet kapott nála, és mégis ilyen rossz az élete (sajnos magának köszönheti nagyrészt). Hogy lehet az, hogy két testvér ugyanazzal a neveltetéssel ilyen különböző lesz? Gyakran mondják, hogy a nevelés hiánya meg az engedékenység a szülők hibája...náluk ez nem volt, mégis egyik gyerek ilyen lett egy életre. Ilyen esetben felelőssé tehető a szülő, ha a gyerek egyszerűen nem hallgatott a szavukra és mindig más emberek rossz példája után ment önfejűen? Mit tehet ilyenkor egy szülő azon kívül, hogy beleőrül a fájdalomba?
2009. júl. 1. 20:54
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
100%
Én úgy gondolom, hogy a felfogás nem mindig ugyanaz! Ha meg is kapták mindketten ugyanazt! Az egyik mégis máshogy értékelte! Mondjuk ha a nagyobb gyerek az aki, jobb irányba fordult, akkor valószínű, hogy tudta, hogy mindent azért kapott mert szerették a szülei, és becsüli, és vmilyen szinten példa a szülei viselkedése. És ha a kisebb gyerek, ugyebár megkapta ugyanazokat, mind szeretetet, törődést, játékot, bármit. Ő lehet úgy fogta fel, hogy neki az jár...kő el lett kényeztetve, és azt hiszi, hogy az élet ilyen egyszerű, a szülő majd mindig segít...
2009. júl. 1. 21:00
 2/15 anonim ***** válasza:
100%
A szülő nem sokat tehet. Én is megadtam mindent a gyerekemnek, okosan is neveltem, nagyon szerettem is, mégis egy vad oroszlán lett belőle. Kihaltak belőle az érzések az anyja iránt. Vannak ilyen elhajlások és ennek okát kideríteni szinte lehetetlen.
2009. júl. 1. 21:01
 3/15 A kérdező kommentje:
A kisebb ment jó irányba egyébként.
2009. júl. 1. 21:03
 4/15 anonim ***** válasza:
Ha szép szóval nem lehet hatni a gyerekre, akkor másképpen kell. Nem szabad neki pénzt adni. Lakjon otthon, akkor meglesz a kajája mindene. De egy árva fillért sem szabad adni neki. Tanulja csak meg a munka értékét és hogy mennyivel könnyebb tanulni, mint dolgozni. És ha otthon lakik, akkor attól függetlenül hogy már esetleg elmúlt 18 éves, tartsa be az ottani játékszabályokat. Ha nem tetszik neki, akkor fel is út, le is út. Másképpen nem lehet hatni rájuk. Keserű tapasztalat és a szülőnek fáj a legjobban, de szükségszerű. Ha továbbra is pénzelik, akkor nagyon nagy bajban lesz, ha a szülei már nem élnek, éhen fog halni. Mert addigra életképtelen lesz és kötve hiszem, hogy talál olyan hülyét, aki majd eltartja.
2009. júl. 1. 21:04
 5/15 anonim ***** válasza:
100%

Az emberi agresszió adott, születésed pillanatában. Ez örökletes, de az arányok nem úgyanúgy érvényesülnek minden gyerekbe. Ezt neveléssel vagy tudják tompítani vagy korigálni. De ha valakiben több az agresszióra való hajlam, akkor hiába kerül pihepuha környezetbe, mégis megnyilvánul. Mi is a testvérremmel, ugyan azt a figyelmet kaptuk a szüleinktől. Leszámítva azt, hogy én 3 évesen megsüketültem, nem kaptam más bánásmódott csak több odafigyelést azért hogy ne maradjak le, ne legyen hátrány a fogyatékosságom. Mégis mindketten máskép reagálunk dühünkben. Én konnok vagyok azonnal agresszívé válok ha a dolgok nem úgy mennek ahogy elképzeltem. A tesrvérem sokáig nyel nyel és utána elementális agresszióval kirobban belöle az egész.

Azon kívűl számít az is hogy ki milyen környezetbe kerül bele. 2-3 év már elég sok hogy más korosztály másként gondolkodjon mint megelőzőleg a testvére.

2009. júl. 1. 21:05
 6/15 A kérdező kommentje:
Mi sem tudjuk mire vélni. A másik gyerek évek óta nem látogatja a nagyon idős anyukáját. Egy utcányira laknak és mindent a szülők vettek: házat, bútort, pénzt adtak mindenre, soha nem szóltak egy rossz szót sem, a testvére is segítette. Azóta a gyerek és családja semmit sem tudtak venni saját pénzből. Iszik, cigizik, gépezik, másokat szid (mindenkit, aki nála különb, annyira irigy), a saját testvérének sem köszön, ha épp olyanja van és nagyon durván beszél mindenkivel, mintha az idegeivel komoly baj lenne. Pedig tényleg nagyon jó nevelést kapott. Ő az egyetlen ilyen a családban. Az anyukája magát okolja a fia kudarcáért, de mi mást is tudna tenni, mikor látja egy anya, hogy a fia a süllyesztőbe megy az egész családjával, mert az ő gyerekei is olyanok, mint ő maga? Ott már a nevelés (vagy annak hiánya) kiváltotta a hatását.
2009. júl. 1. 21:09
 7/15 A kérdező kommentje:
Egyébként 65 éves emberről van szó, aki egyre tékozlóbb és tönkre teszi a család hírét is, mert olyan dolgokat művel és a saját testvérét is ok nélkül szidalmazza idegeneknek. Az anyukája gyűjtötte a pénzt neki legényként, nem adott neki pénzt, de mikor külön ment, így kezdett el élni és az addig összegyűjtött javakat mind felélte.
2009. júl. 1. 21:11
 8/15 anonim ***** válasza:
100%
Nagyon sajnálom a szülőket! Szörnyű érzés lehet, hogy minden igyekezetük ellenére ilyen lett a gyerekük. Szerintem valami pszichiátriai probléma állhat a háttérben, ami a két testvér közötti hatalmas különbségeket okozza.
2009. júl. 1. 21:21
 9/15 A kérdező kommentje:
Van abban valami, amit mondasz. Csak nem rég merte bevallani nekem az anyukája, hogy már 7 évesen is elvitték orvoshoz, mert voltak pszichés gondjai. Gondolom, hogy az átlagnál agresszívabb és türelmetlenebb volt akkor is. Mit lehet tenni, mit mondjak az édesanyjának, hogy végre megnyugodjon? Már így is egy életen át bűntudattal élt. Nem akarom, hogy ezzel hunyjon majd el.
2009. júl. 1. 21:23
 10/15 anonim ***** válasza:

Nyugtasd meg az anyukáját,hogy nem ő tehet róla,hogy ilyen a fia.Valamilyen genetikai oka is lehet,hogy ki milyen természetű.Nekem három gyerekem van,és mindegyik más ter mészetű. Szerencsére nincs velük probléma.

Ismertem egy 4 gyerekes családot,ahola 3 gyerek tanult,sokra vitte az életben,rendes családi életet élnek,a negyedik már a középiskolában csavargott,rossz társaságba keveredett,és 22 évesen börtönben halt meg.Pedig ugyanolyan nevelést kapott,mint a többi,középső gyerek volt,éf volt még fiú a testvérei között.

2009. júl. 1. 22:09
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!