Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Milyen szokások vannak a...

Milyen szokások vannak a családodban?

Figyelt kérdés

Több témában is mint a lakásban pl: cipőt le kelle-e venni, hol cigizhettek? idősebb "gyerekek" cigiztek-e a szüleitek elött, házirend takarítás főzésben - gyerekek bevoltak-e fogva vagy az apa is? Mikortól tanultatok anyutól/aputól főzni? van-e ami szép emlék ebből?

nevelésbeni:pl hogy büntettek kiskorban s tiniként (kort is ide hány évesen volt az) -hatásos volt-e, használnátok-e ti is? szobátok rendbetétele hányéveskortól? Háziállat kérdés van-e kié, ki gondozza?

Vannak-e együtt csinált programok mint sütés, strand, kirándulás? Melyik volt a legszebb?

ilyesmi szokásokra gondolok amik a mindennnapi életben kialakultak nálatok.

2012. máj. 31. 14:18
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
100%

Jártunk hétvégente kirándulni, amikor picik voltunk. Utána semmi közös élmény, sem közös emlék.

A családommal már mindent másképp csinálok, pont emiatt (férjem, kislányom, meg én). Járunk nyaralni, együtt játszóterezünk, közös esti fürdés...stb

2012. máj. 31. 14:23
 2/13 anonim ***** válasza:
100%

Cipőt le kell venni.Kint az udvaron lehet cigizni.18éves korom óta cigizhettem anyuék előtt(megvolt a diplomám és elkezdtem dolgozni,nem Magyarországon élek.)Főznöm nem kellet sosem,pórszivózni port törölni,kiteregetni igen.Apukám is segitett a házimunkában,mindenkinek megvolt a dolga.Nem tanultam anyutól főzni.

Büntetek,vagy tv-ét nem szabadott néznem vagy sarokba kellet állnom.Kb 12éves koromig büntetek igy.Használt,nem szegültem ellen a szüleimnek.Büntetést használok én is nálünk büntiágy van.

Volt mindig háziállatom,mindenki gondozta.A lányomnak is van háziállata egy kismacska én gondozom mert a lányom még csak két éves,most tanulja hogy kell bánni egy állattal.

Sokat vagyunk együtt,minden délután.Kirándulni még nem járunk de tervbe van.A szüleimmel sürün jártunk kirándulni.

29éves vagyok,saját családom van már,10éve nem élek otthon.

2012. máj. 31. 14:26
 3/13 anonim ***** válasza:

cigi nem volt és nem lesz. Szivar lehet családi ebéd után, vagy bridzsparti alkalmával az ebédlőben.

cipőt télen le, nyáron, száraz időben nem kell

takarítani kellett a saját szobát mnióta az eszemet tudom.

közös programok sok vendégeskedés, nagy grillezések, kirándulás, utazás, színház, kiállítás...

2012. máj. 31. 14:37
 4/13 anonim ***** válasza:
100%

A cipőt csak akkor vesszük le, ha olyan helyiségbe megyünk, ahol szőnyeg van, de amúgy a folyosókon, étkezőben, konyhában, ahol burkolólap van, ott nem. Illetve mikor hazajövünk, nem az az első dolgunk inkább így fogalmazok. Én is, ha hazaérek és kimegyek a konyhába enni, akkor addig rajtam van a cipő. Evés után, ha felmegyek az emeletre a szobámba akkor már leveszem, és utána már a házi papucsomban járkálok.

Cigizni a teraszon lehet, a házban nem. Én 16 évesen kezdtem cigizni (azóta abbahagytam 19 vagyok), cigizhettem előttük. Nem tiltották, tudták, hogy akkor már csak dacból is csinálnám. Mivel ők is mindketten dohányosok elég hülyén is hangzott volna a szájukból, hogy márpedig nem cigizhetek.

Apukám és anyukám is főznek sokszor, és én is kb. 14 éves koromtól. Nem tőlük tanultam, magamtól, mert érdekelt.

A házimunkába nem vagyok befogva. Anyukám csinál mindent, apa a kerti munkákat csinálja meg, pl. a fűnyírást, sövényvágást.

Nem voltam büntetve soha, mindig csak ígérgették, hogy nem lesz TV, internet, számítógép, de sose tartották be. Így arra, hogy hatásos volt-e, nem tudok válaszolni.

A szobámat nagyjából 16 éves korom óta kellene rendbetartanom de képtelen vagyok rá. Néha mikor már engem is zavar rendet rakok, de kb. 2-3 napig tart, utána háborús övezet-szerű állapotok uralkodnak sajnos.

Van kutyánk születésem óta, őket a szüleink gondozzák. Macska kb. 3 éves korom óta, én akartam, de az ő gondozásához még akkor kicsi voltam. Azóta több macskánk is volt, mióta "nagy" vagyok közösen gondozzuk anyával (apa utálja őket).

Mostanában nem voltak programok, túl elfoglaltak vagyunk hozzá. A kerti főzés sütés az barátokkal együtt vagy családdal történt, mi hárman sose ültünk ki, hogy főzzünk egy bogrács pörköltöt. Strandra sokszor jártunk, oda mindig vittük a legjobb barátnőmet.

2012. máj. 31. 14:42
 5/13 anonim ***** válasza:
100%

A cipőt le kell venni az előszobában, télen-nyáron.

16 éves koromtól kezdve cigiztem, szüleim tudták is, de nem cigizhettem előttük (le kellett mennem az utcára), amióta elköltöztem, ha átmegyek hozzájuk, rágyújthatok a lakásban is (ne kérdezzétek, szerintem sem logikus).

Saját szobámat (ebbe beletartozott a háziállat is, ami mindig is volt), amióta az eszemet tudom, nekem kellett rendben tartanom. Emellett segítettem mosogatni, takarítani, teregetni, és én vasaltam, mert imádom :)

Főzni kb 16 éves koromban kezdtem tanulni, azért, mert érdekelt.

Szobafogság volt, de kb. csak ilyen 16 éves koromig, utána bünti nem volt, jó kislány voltam :)

Nyáron együtt nyaraltunk (a mai napig is), de más nagyon nem volt, nagyon sokat dolgoztak a szüleim.

3 éve élek külön, a cipőt nálam is le kell venni, cigizni az erkélyen lehet, a háziállatot én gondozom, a takarítást felosztjuk, kinek mire van ideje.

24N

2012. máj. 31. 15:11
 6/13 anonim ***** válasza:
100%
Öljük egymást 0-24-ig.
2012. máj. 31. 15:16
 7/13 anonim ***** válasza:

Cipőt le kell venni.

24 éves vagyok, már nem lakok otthon, de rendszeresen hazajárok.

Tehát:

Senki nem cigizik nálunk.

Háziállat nincs, nem volt és nem is lesz. :) (sajnos panelban lakunk).

Főzésnél kiskorom óta besegítek ebbe-abba, de önállóan (pl. komplett ebéd) csak olyan 20 évesen kezdtem el főzni.

Házimunkában nekem kellett rendet tartani a szobámban, de minden mást megcsináltak a szüleim. (Most már azért mosogatok, mosok...stb, ha otthon vagyok, de ha nem csinálnám önként, nem várnák el. )

Nem igazán büntettek, volt néha sarokban állás (ha meguntam, elmentem :D ), meg egy-két seggreverés, de semmi komolyabb. Szerencsére rendes gyerek voltam, a szüleim pedig liberálisak, (saját véleményem szerint néha túlságosan is megengedők). De összességében véve én is és a testvérem is felnőttünk, rendes emberek lettünk, úgyhogy végül is működött a dolog :)

2012. máj. 31. 15:18
 8/13 anonim ***** válasza:

Lakasban le kell venni a cipot, cigizni csak odakinn lehet, hazon kivul. 3-an vagyunk, lanyunk 2 eves. A parom dohanyzik. Nagyon cigaretta ellenes nevelest kaptam, lanyomnak nem fogom megengedni hogy cigizzen....de tudom, hogy nagyon sokat nem tudok ellene tenni, 4 teso kozul eddig kettonk nem dohanyzik (rajtam kivul a hugom nem dohanyzik, o 16 eves, mar kiprobalta, de nem tetszik neki szerencsere) csak remenykedni tudok, hogy lanyom is igy velekszik majd cigirol, mint en. Alkohollal hasonlo a nezetem, de azt 16 eves koratol megkostolhatja, en is annyi voltam. Parom minden nap megiszik egy sort, ennyi meg belefer. Takaritast az utobbi 2 evben teljesen en csinalom, mert otthon vagyok lanyunkkal. Elotte dolgoztam, parom besegitett. Ha visszamegyek dolgozni, ujra besegit. Fozesben ma is segit, van, hogy o foz. Gyerek koruli dolgok altalaban az en dolgom. Etetes, fektetes, jatek fifty-fifty, pelenkazas, furdetes jobbara az en feladatom. Nevelesben is inkabb en szabom a szabalyokat, hatarokat, de csak azert mert en toltok tobb idot vele, en ismerem jobban, hogy mi szukseges a terelgetesehez...egyebkent parom teljesen egyetert a nevelesemmel es ha o neveli eppen, ugyanugy csinalja.

Programok: ha van, akkor azt egyutt csinaljuk mindig. Egyutt elmegyunk baratainkhoz, vagy ok jonnek el hozzank, egyutt kirandulunk (ezt sajnos ritkan tesszuk, de nem rajtunk mulik). A vasarnap szent: Nem megyunk sehova, nem jon senki hozzank. Ilyenkor lazulunk es egyutt vagyunk.

Gyerek buntetes: Most mar elertem, hogy eleg jol hallgat lanyunk a hatarozott szora. Ha nem akarja azt csinalni, amit mondok, akkor elmondom neki, hogy dada lesz, ha nem csinalja. Ilyenkor ma mar tobbnyire engedelmeskedik. Ha megse, a beigert dada-t be kell tartanom, mert elveszitem az iranyitast ha nem tartom be az igeretemet. Racsapok a kezere, leguggolok melle, es hatarozottan elmondom neki, hogy miert kapta, es ha megint csinalja, akkor megint kap, ilyenkor elkezd sirni (nem nagyot utok) ekkor elmondom neki, hogy fejezze be a hisztit, ennek is van egy menete nalunk. Ha hisztizik, akkor szepen kezenfogva atvezetem a szobajaba elmondom neki, hogy ha majd befejezte, kijohet. Ha puszit ker a kacsojara dada utan, elmondom neki, hogy nem jar, mert....stb Ezzel a hatarozott modszerrel az utobb par honapban visszaszoritottam a hisztiket es a szot nem fogadasokat. Muszaj valahogy fegyelmeznem, mert legtobbszor veszelyes dolgot csinal (utogeti az erkelyajto uveget tenyerrel, es ezt szepszora nem hagyja abba, vagy felmaszik a lepcson felugyelet nelkul, kihajol a korlaton meg hasonlok...ezek mar egyre ritkabbak szerencsere. Szoba rendbetetelet most kezdtem el, eddig inkabb kisebb sikerekkel.

2012. máj. 31. 15:23
 9/13 anonim ***** válasza:
100%

Minden az élére van hajtogatva.Régen csak olyan poharakat lehetett az asztalon hagyni,amik full üresek voltak,mert hogyha benne maradt egy pár csepp,vagy neadjisten a fele(!)(ez már nagyon durva!),baromi nagy,fél délutánon át tartó veszekedés lett.Hogyha nem vágta mindenki haptákba magát faterom előtt,hogy igenis,teljesen igazad van,te vagy az Ász,az Isten,a Legjobb,akkor ő,a Király elment kocsmába.Akkor csak este láttuk és persze,hogy balhézott.Nálunk ez volt az egyik legnagyobb tradíció.Szerencsére ez valamennyire kikopott,másra terelődött át:az evésre.Muszáj közösen ennünk.Ha valaki nem ül le az asztalhoz,vagy ki mer hagyni egy alkalmat,amikor fater,a Bölcs Király megparancsolja,akkor az hatalmas bűnt követett el a család ellen,aminek mindenki issza a levét.Annak,aki ki mer hagyni egy közös ebédet,vagy vacsorát,bűnhődnie kell.Mégpedig súlyosan.Mert ez egy megbocsájthatatlan vétek a Szent Család ellen.

Van még egy nagyon súlyos bűn,amit szintén nagy megtorlás követett még a sötét korban,amikor fater,a Bölcs a legtöbbet volt részeg.Nem szabadott maradék ételt hagyni a tányérban,mert az hatalmas pazarlás,ezzel megsértjük fateromat,a Császárt azzal,hogy elpazaroljuk azt az élelmet,amit nagy nehezen megteremtett nekünk verejtékes munkával.Mármint nem itta el a maradék pénzt.Ez borzasztó nagy önmegtartóztatás egy ilyen bölcs embernek,ezért megértőnek kell vele lenni.Nem szabad megsérteni.Vigyázni kell a tiszteletadással.És hát igen...a tisztelet nagyon súlyos kérdés nálunk.Előtte csak lehajtott fővel,remegve,halk hangon lehet megszólalni.Ha mondani akarunk neki valamit,először meg kell hajolni,majd várni kell a Császár döntését,hogy mikor néz rám,hogy beszélhetek.De beszélni sem szabad ám akárhogy.Vigyázni kell a hangsúlyra.Nem szabad akármilyen nyelvezetet használni,ügyelni kell minden egyes szavunkra.Bármiféle tiszteletlenség a Bölcs Császár ellen egyenlő a halállal.

Most csak ennyi jutott eszembe.De a mi Szent Házunkban rengeteg szabály van,nagyon sok kis apróság,amikre súlyosan ügyelni kell,különben mind meghalunk.

2012. máj. 31. 15:36
 10/13 anonim ***** válasza:

Már csak volt, de azért leírom:

Cipőt le kellett venni. (Már külön élek, és ezt itthon is így csinálom.)

Senki nem cigizett.

Főzni nem tanultunk meg. De besegítettünk, pl. zöldséghámozás.

És minden más házimunkában mindannyian részt vettünk.

(4-en voltunk, anya, apa, húgom, én.)

Nem emlékszem, hogy valaha is megbüntettek volna. Ütni soha nem ütöttek meg, és eltiltva sem voltam semmitől, nem voltam rossz gyerek. (Tesóm se.)

10 voltam (húgom 7), amikor egy egyszobásból 1 és két fél szobásba költöztünk, akkor lett közös szobánk. Onnantól mi is tartottuk rendben. Voltak hörcsögeink, mi gondoztuk őket.

Külön szobám 13 évesen lett. Húgomnak lett egy tengerimalaca, ő gondozta.

Sokat jártunk kirándulni, hajókázni, moziba, múzeumba, nem tudok csak egyet kiemelni, szép volt mind.

25/L

2012. máj. 31. 16:08
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!