Milyen egy idősek otthona? Hogy bánnak az ott lakókkal?
A nővéremék gondozzák a nagypapát.Az állapota szépen lassan romlik , leépül.Rövid időn belül állandó felügyeletet fog igényelni.Azt nem teheti meg a nővérem hogy feladja a munkáját.Én természetesen segítek neki ahol tudok.
Szeretnék érdeklődni az idősek otthonáról.Milyenek?Hogyan működnek?
Különbözők. A magán otthonok általában jók,de nagyon sokba kerülnek. Az államiakban is elég sokat kell fizetni,de vannak közöttük jók is.
Érdeklődni kell olyanoktól,akiknek a hozzátartozójuk ott van,ahova adnátok a nagypapát.
Mikor régen jártunk bent (mi is nagymamámat szerettük volna "beadni")akkor egész szépen bántak az ott lakókkal. Persze ez lehet csak a látszat, és mikor senki nincs ott, egész más. Kérdezz meg valakit, aki ott dolgozott :)
Egyébként most volt a HírTV-n, hogy az egyik idősek otthonában elvették az idősek létfontosságú gyógyszereit (vérnyomáscsökkentő stb.), és 3-4 napig rájuk se néztek.
ahol az én nagyszüleim voltak, az nagyon jóvolt, egyházi,apácák gondolták őket, nagyon kedvesek voltak.
Ne adjátok államiba magán,alapítvány, egyházi...ezek fizetősek, de ott tényleg gondolzzák őket.
Ahol a nagymamám van, az igazi "luxus"-otthon, saját medence, orvosi rendelések (nem elfekvőre gondolok, hanem bőrgyógyászat, fogászat... de még masszázs is), tanfolyamok, kirándulások... Mindenkinek saját lakása van. Olyan, mint egy hotelbe beköltözni, komolyan!
Sajnos, ahogy jött a válság, ez is romlott, de ez azt jelenti, hogy mondjuk már nem rendel minden nap az orvos, csak mondjuk heti kétszer (megint csak a fogászra, meg ilyesmire gondolok, nem a napi ellátásra!), az uszodát heti pár alkalommal kiadták egy sulinak egy-egy órára, ezalatt is használhatják az idősek, csak nem nagyon szeretik a zsivalyt... Szóval ilyesmi történt, nem szörnyűségek. Ételt annyit kapnak, hogy nem tudják megenni.
Szóval, van ilyen is. :)
Az én nagyim a vasegerszegi otthonban lakik. Saját kis lakrésze van ott minden néninek és bácsinak. Egy vagy két személyesek ezek a lakórészek. (Szoba+előtér, ami konyha+fürdő). Magánotthon. 0-24 órás nővéri felügyelet, orvos is szinte mindig a közelben van. Mivel vallásos (egy -talán- lelkész úr alapította, aki ott is él a családjával az utcában, ha jól emlékszem) minden nap van szent mise, de természetesen nem kötelező és nem csak vallásos embereket vesznek fel. Jár hozzájuk fodrász, pedikűrös-manikűrös, kérésre masszőr. Szép kertjük van, akik még tudnak menni, mozgolódni, aktívabbak saját kis veteményessel, virágággyal "rendelkeznek", ott ültethetnek, gondozhatják a növényeiket. Vihetik a saját bútoraikat is a szobába. Minden héten szerveznek felolvasó esteket, filmvetítéseket. Van torna, zene óra, elég nagy könyvválaszték is. Az előtérben egy nagy akvárium van, azzal is az idősek foglalkoznak, ők etetik a halakat, stb. Kirándulásokat is szoktak szervezni. A mamám a járókeretével minden nap körbesétálja a kerti pavilont, beszélget a teraszon a többi nénivel.
Ételből annyit kap, hogy nem bírja megenni. Sajnos csak egy hónapban egyszer tudom meglátogatni, de addigra félreteszi nekem a kefírt, joghurtot, sajtot, vajat. Amit nem bír megenni. A gyógyszereket kiadagolják nekik, csak indokolt esetben kapnak új gyógyszert vagy másik gyógyszert a régi helyett. Azt hiszem reggel és este, de este biztosan kap teát is, amennyit kér, ha valaki csak egy bögrével akkor annyival, mamám egy teáskancsóval szokott kérni.
Hát én ennyit tudok neked mesélni róla. A mamám szeret ott és jól érzi magát. Hogy mennyibe került neki azt nem tudom, de kvázi megvette ahol lakik. Pl. hiába két személyes szobába lakik, nem tehetne be mellé senkit és amíg meg nem hal, ott lakhat, nem rakhatják ki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!