Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Hogyan lehet feldolgozni egy...

Hogyan lehet feldolgozni egy családtag halálát?

Figyelt kérdés

Egy órája tudtam meg, hogy az apámat holtan találták, öngyilkos lett.

El sem hiszem ezt az egészet, mintha nem is velem történne. Úgy érzem nem fogom tudni feldolgozni.

Mostanában nem beszéltünk túl sokat, és voltak konfliktusok a családban, így bűntudatot is érzek.

Mi tegyek? Menjek pszichológushoz, próbáljak olyanokkal beszélni akikkel hasonló történt? Fel lehet ezt egyáltalán dolgozni?

30F

2012. máj. 12. 14:46
 1/6 anonim ***** válasza:
2012. máj. 12. 14:51
 2/6 anonim ***** válasza:
44%

Gyászolj. Ne próbáld lekötni a figyelmedet most. Sírj, toporzékolj, őrjöngj.

Ha kitombolod magad, utána állj föl.

Részvétem.

2012. máj. 12. 15:10
 3/6 anonim ***** válasza:
55%
Ezért baj ha mindenki csak utólag gondolkodik el az emberekkel való viszonyán, azt hiszik halhatatlanok.
2012. máj. 12. 15:13
 4/6 anonim válasza:

szia.először is részvétem..

2. ugye , nem régen volt a soproni gyilkosság..ahol megölték az őrt, meg egy családapát. Gondolj bele...egy 13 éves lánynak és a 15 éves nővérének nincs édes apja..ők még talán rosszabb helyzetben vannak mint te..te már felnőttél, de ők még csak gyerekek , akiknek szükségük van egy apai mintára. Nem mellesleg a 13 éves lány, régebben hozzánk járt... egy osztályba. vannak akikkel hasonló, vagy éppen ugyanilyen dolgok, események történnek. Te már nagykorú vagy, és könnyebben feltudod ezeket dolgozni. Azt javaslom, hogy ha tényleg nehezen viseled el, és úgy érzed szakemberhez kell fordulnod, akkor járj kezelésekre. Hátha az segít feldolgozni a történteket. Ha viszont van valaki, akivel bármit megtudsz beszélni, akkor az is segíthet. Én pl nagyon félek attól, hogy egyszer a nagymamám elhuny, márpedig egyszer sajnos úgyis mindenki eltávozik.. én a nagyimra úgy tekintek, mint egy 2. anyára..imádom őt, és nem tudom mi lenne, ha nm tudnék vele beszélni, hallani a hangját. Talán úgy könnyebben fel tudod dolgozni a stresszt, ha bele kezdesz egy új hobbiba, amiben ki adod minden dühödet..én pl az írást választottam, ugyanis nem mindenkinek ( ahogy gondolom te is tapasztaltad..) az élete. Mindig vannak , és lesznek új megpróbáltatások, amin az embernek túl kell tenni-e magát. De ha kiállod a próbákat, erősebb leszel...és megnyugodhatsz. Vagy esetleg megpróbálhatnál verseket írni...amiben kiadod a fájdalmadat. Sok ember ebben találja meg önmagát ( pl én is...) Ha nem muszáj, akkor szerintem ne menj pszichológushoz, mert lehet , hogy nem bírod előtte kiadni a bánatodat. TEhát szerintem próbálj meg magadnak egy hobbit keresni, amiben ki adod a fájdalmat. Ilyenkor pedig nagyon figyelni kell arra, hogy nehogy belekeveredjen az ember vmi hülyeségbe..pl cigi, drog stb. Vannak , akik úgy gyászolnak, hogy bebizonyítják a halott szerettüknek, hogy büszke lehet rá, pl megvalósítja az egyik álmát. Addig is részvétem, R.I.P. És sok sikert, ahhoz hogy fel tudd dolgozni a gyászt.

L/14

2012. máj. 12. 16:54
 5/6 anonim válasza:

Szia!

Javasolom, hogy nézd meg ezt az oldalt: www.gyaszportal.hu , sok hasznos infó van.

A bűntudat a gyász egyik velejárója, ezen általában minden gyászoló keresztülmegy, azok is akiknek nincs rá okuk, mert mindig van több, amit tenni lehetne a másikért. Ne okold magadat! Fel fogod dolgozni! Most meg kell élned ami történik Veled, engedd meg magadnak, hogy fájjon, hogy mindenféle szélsőséges érzelmek és gondolatok kavarogjanak benned. Segíthet, ha olyanokkal beszélsz, akik szintén gyászolnak. Ami a pszichológust illeti, ha úgy érzed felkereshetsz egyet, vagy beszélhetsz gyásztanácsadóval, nekem az sokat segített. Februárban halt meg Anyukám.

Részvétem, és sok erőt kívánok a gyászod viseléséhez!

2012. máj. 14. 16:56
 6/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm mindenkinek!
2012. máj. 14. 18:25

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!