Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Járt volna ebben az esetben...

Járt volna ebben az esetben bármilyen anyagi kötelezettségünk feléjük? Lennt részletesen.

Figyelt kérdés
Szóval apámnak van gyereke az előző házasságából. Közel 20 éve viszont nem tartják a kapcsolatot, anno mindent (házat, meg ami hozzá tartozott) otthagyott nekik plusz évekig fizetett meglehetősen magas összegeket nekik tehát nem hanyagolta el őket. Én a második házasságából vagyok, jelenleg is együtt vannak, viszont volt majdnem egy haláleset, apu részéről. Ha ő most nem lenne, akkor járt volna bármilyen összeg is az előző házasságából a gyerekeinek? Elvégre nem foglalkoztak vele közel két évtizede, semmit nem tudnak róla még most se nagyon, és anno nem vett el tőlük semmit ami mostani értékben számolva közelít a 30 millióhoz.

2012. ápr. 30. 12:58
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
62%
Minden gyereke egyenlő részben örököl az elhunyt tulajdonából. Éppen ezért ami apád nevén van, azon osztoznod kell törvény szerint a féltestvéreddel. Kivétel, ha a féltestvéred írásban lemond a részéről. Más megoldás: még most a nevedre íratja a házat, és amikor meghal, ezen már nem kell osztozni a féltestvéreddel. Az kevés, ha a végrendeletében leírja, hogy mennyi mindent adott már a másik gyerekének.
2012. ápr. 30. 13:40
 12/21 anonim ***** válasza:
93%
ha a nevedre is iratja, a másik gyerek megtámadhatja és meg is fogják ítélni neki a köteles részt. Azért nem lehet ilyen könnyen kisemmizni egy gyereket.
2012. ápr. 30. 13:42
 13/21 anonim ***** válasza:
93%
Persze, ugyanúgy örököl, mint te. Az nem számít, hogy melyik házasságból van, és az sem, hogy tartották-e a kapcsolatot.
2012. ápr. 30. 13:51
 14/21 A kérdező kommentje:
Amiben laktak ház, azt otthagyta nekik minden felszereléssel továbbá 3szoros gyerektartást fizetett nekik mint kellene. Egyik hozzászóló írta hogy nagyon összetartó család lehetünk stb: Annyi pénzt kaptak havonta akkoriban amennyiből egy család nagyon vígan megélt! Elmérgesedett volt feleségével a kapcsolat és a gyerekek meg leszarták az apjukat mert beléjük lett tuti valami beszélve, továbbá én se jöttem ki velük mert ki akarták sajátítani az apjukat akkor mikor idehozta őket, tehát foglalkozott is velük egy ideig, de utána elmérgesedett a dolog. Hát hogyha tényleg nem lesz más megoldás akkor rajta csak haszonélvezet lesz, ha fiai ha nem, akkor is nyugodt lelkiismerettel teheti meg apu hogy nem hagy utánuk semmit már. Én nem örökölnék most annyit ( felét se) mint ami rájuk lett hagyva.
2012. ápr. 30. 13:57
 15/21 anonim ***** válasza:
94%

bocs, de ez apád hivája, nem a gyerekeké. Ő választotta az anyjukat felelségül, és ő is benne volt a kapcsolat elmérgesedésében. Az meg természetes, hogyha a gyerekek ott vannak, akkor ki akarják sajátítani az apjukat, nekik csak néhéány hétvége jutott, nekedminden nap.

Pénzen nem lehet a szeretet megvenni.

És elég elkeserítő, hogy te is a pénzen gondolkozol, ahelyett, hogy megpróbálnád helyrehozni apád kapcsolatát a gyerekeivel mielőtt késő lesz.

Úgy látszik apádra ütöttél...

2012. ápr. 30. 14:04
 16/21 anonim ***** válasza:
92%

Várj, te most azt méred össze, amit ők eddig kaptak az élethez azzal, amit te örökölnél? Akkor add a magad részéhez hozzá azt is, amit te kaptál a saját életedhez apádtól születésed óta.

Ne keverd az érzelmeket a törvényileg leszabályozott eljárással. Ha ezerszer is kiírod a bíróság falára, hogy nem foglalkozott a másik gyerek az apjával 20 éve, a bíróság akkor is egyenlő részben osztja szét a hagyatékot. Érzelmileg megértem, hogy ez baromi rosszul esik, de ez még nem elegendő ok ahhoz, hogy apád kitagadja őket az öröklésből.

2012. ápr. 30. 14:06
 17/21 anonim ***** válasza:
72%

Egyszerűbb, ha elmész egy ügyvédhez, és megkérded, hogy milyen lehetőségek vannak ilyenkor.

Nekem nagyapám egy szerződésben kikötötte, tanúkkal aláíratta, hogy az ő részéből ki örökölhet, magyarul kire hagyja a házát. Nem ismerem a pontos eljárást, nem is nagyon foglalkoztam az üggyel.

De lehet, hogy van olcsóbb, vagy kevésbé támadható eljárás is.

Ezt a sok fanyalgót meg nem igazán értem: nem hangzott el, hogy mekkora az értéke a mostani fél-háznak, de ti már is tudjátok, hogy a többi gyerek aránytalanul keveset kapott az apjuktól.

2012. ápr. 30. 14:48
 18/21 anonim ***** válasza:
100%
Igen, aránytalanul kevés szeretet.
2012. ápr. 30. 14:55
 19/21 A kérdező kommentje:

Az első házassága nem az ő hibájából ment tönkre, ivott a feleség elég durván nem lehetett neki beszélni. Persze mindezt én ugy tudom ahogy átadták de a másik oldal is megerősítette ezt. Akkor ha itt tartunk, én is kapjak az előző házasságából pénzt. Ez egy teljesen új élete amit az új családjának teremtett meg, úgy látszik marad akkor a haszonélvezet neki de hogy örökölni nem fognak ez biztos, nem csak én miattam, hanem mert a saját apjuk ezt akarja.

Másrészt elég telhetetlen valaki, ha annyi pénz után még innen is örökölnének. Nem csak a pénzről szól az egész, de az apjuk szeretete nem kellett nekik mert mint írtam, tele lett beszélve a fejük és tojtak az apjukra nem akarták látni. Jól látszik, hogy mára egyik nem él belőle mi más miatt mint az alkohol, és a többi is iszik szóval az egész család.

Lényeg hogy jelen állás szerint akkor örökölnének, köszönöm a válaszokat! Hasznos válaszokra természetesen ment a zöld kéz.

2012. ápr. 30. 15:05
 20/21 anonim ***** válasza:

Ha jól értem, az egyik féltestvéred már nem él. Ha van gyereke, akkor jogosult a halott apja örökségére, ezt csak úgy mondom...

Ha ilyen életmódot folytatnak, szinte biztos, hogy nem mondanak le a részükről, kérjétek ki ügyvéd tanácsát, annyit megér, hogy ne tudják megtámadni a végrendeletet.

2012. ápr. 30. 15:21
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!