Feleségem örökölt, ám nem köti az orromra, hogy mennyit. Ti mit tennétek?
Napokban intézik öccsével az örökségük átvételét. Az ingatlan részével magam is tisztában vagyok, ám a pénzügyit nem tudatja velem feleségem. Nem kis összegről van szó, telik belőle a megörökölt lakás felújítására is. Mivel jelenleg mindketten munkanélküliek vagyunk nem voltunk mostanában fényes helyzetben. Előtte jómagam 8 éven keresztül jól fizető állásban voltam. Eltartottam családomat. Jelenleg arról sem beszél, hogy kifizetné a fennálló tartozásunkat, melyet együtt éltünk fel és pl. az én folyószámlahitelemből adódik. Ám a bankom már másodszor szólít fel a rendezésére.
Mitévő legyek? Szeretem a családomat, vitát nem szeretnék, ám azt sem, hogy velem szemben szankcionáljon a bank, míg neki méretes bankszámlája van.
A leirtak alapján nekem két dolog jutott eszembe:
1. A feleséged a válást tervezgeti csak az örökségre várt, hogy önállóvá tudjon válni. Amint a kezében lesz a pénz úgy intézi majd hogy jogilag te ne nyúlhass hozzá majd beadja a válópert. A hitelek és tartozások a te nyakadon maradnak majd ő meg távozik a lóvéval.
2. Van valami terve a pénzzel, amit még ő sem gondolt át teljesen. És addig nem akarja megbeszélni veled, amíg nem tud minden részletet, mert fél hogy nem engednéd a kivitelezést. Pl lehet el akar utazni valami mediterrán helyre egy hónapra és elvinni az egész családot, de azt gondolja te ezt pazarlásnak tartanád tudva hogy mekkora adósságaitok vannak.
Amúgy ami azt illeti én is elmerengtem már rajta, hogy ha örökölök azt nem feltétlenül dobom be a közösbe, mert sosem tudni mit hoz a jövő. Valószínű az örökségem egy részét lekötném vésztartaléknak, ha mondjuk a férjem megcsalna, elhagyna. De egy részét biztosan a közös jövőbe fektetném, hiszen azzal is csak erősítem a kapcsolatot. Ha korrekt ember a feleséged, akkor át fogja gondolni hogy eddig ki mennyit tett bele ebbe a kapcsolatba és az alapján fogja az örökségét is megosztani veled. Viszont ez oda-vissza játszma. Te is megteheted majd ugyanezt a te örökségeddel.
Nekem van pár gondolatom a történetről.
a feleséged nem mondja el mennyi az annyi:
1.
Ennek a legvalószínűbb oka az, hogy már nem tekint téged házastársnak. Sajnálom, de én nem lepődnék meg ha pár napon belül felhozná a válás témát.
2.
Azért nem mondja el, mert úgy gondolja, hogy a tartozásotok, noha jogilag közös, mégis a te érdekeidet szolgálta, valahogy a te érdekeid lettek belőle kifizetve, ezért fizesd vissza te.
Mert tudod, ha netán közös adósságnak gondolná, és még ha úgy venné, hogy ezután legyetek külön kasszán, akkor is a rá eső adósságrészt hülye lenne nem kifizetni, hiszen csak kamatozik... De ha így gondolja, akkor erről nem ártana nyíltan beszélni, hogy te is tudjál róla.
Hát lehet, hogy én sem beszélnék az összegről, de a tartozást kifizetném.
A pénzt meg meg kell fogni, szerintem ő is erre törekszik; nem irigységből "titkolózik".
Nálunk ez nem így volt/van. Férem apukája meghalt. Férjem örökölt földeket és pénzt is. Elmondta mennyit, és elmondta, hogy mit tervez vele.
Én ezzel úgy voltam, hogy mivel ilyen adósságunk nincs, ezért ő dönti el, hogy mit csinál vele. Ő úgy döntött, hogy a nagyobb összeget félrerakjuk saját közös családi házra. Egy kisebb összeget, pedig lekötöttünk a gyerekünknek, amihez ha még tudunk rakunk hozzá, és csak ő és csak 18 éves korában férhet hozzá.
Szerintem ez így elfogadott egy házasságban.
Hú nem gondoltam volna, hogy ilyen sokan fognak hozzászólni. Köszönöm!
Megoldódott szerencsére. :-)
Megbeszéltük! Úgy éreztem, időközben átgondolta a helyzetet. Mindenben megegyezetünk.
Ha nem probléma nem részletezném, de minden rendben van.
(Segítségemre volt több tanács a beszélgetésünk során. Köszi!)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!