Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Feleségem örökölt, ám nem...

Feleségem örökölt, ám nem köti az orromra, hogy mennyit. Ti mit tennétek?

Figyelt kérdés

Napokban intézik öccsével az örökségük átvételét. Az ingatlan részével magam is tisztában vagyok, ám a pénzügyit nem tudatja velem feleségem. Nem kis összegről van szó, telik belőle a megörökölt lakás felújítására is. Mivel jelenleg mindketten munkanélküliek vagyunk nem voltunk mostanában fényes helyzetben. Előtte jómagam 8 éven keresztül jól fizető állásban voltam. Eltartottam családomat. Jelenleg arról sem beszél, hogy kifizetné a fennálló tartozásunkat, melyet együtt éltünk fel és pl. az én folyószámlahitelemből adódik. Ám a bankom már másodszor szólít fel a rendezésére.

Mitévő legyek? Szeretem a családomat, vitát nem szeretnék, ám azt sem, hogy velem szemben szankcionáljon a bank, míg neki méretes bankszámlája van.

2012. ápr. 25. 13:30
1 2 3
 11/29 anonim ***** válasza:
82%

Ha meg már jog,akkor egy-két dolog hogy tisztában légy kérdező.

Az igaz,hogy az öröksége különvagyonnak számít,viszont a különvagyon ha a házasság ideje alatt hasznot hoz,akkor ez a haszon átkerül a közös vagyonba : 1952. évi IV tv. "Közös vagyon a különvagyonnak az a haszna is, amely a házassági életközösség fennállása alatt keletkezett"

Tehát ez az első ok arra,hogy a feleséged elárulja a pénz összegét és hogy mit szándékozik vele csinálni,mert ugye válás esetén nem biztos hogy megemlíti neked,ha ebből haszna származik.

Következő: ugyanezen tv. 32. § (1) A közös háztartás költségeinek fedezésére elsősorban a házastársak keresménye és EGYÉB KÖZÖS VAGYONA szolgál

(2) Ha a közös vagyon a közös háztartás költségét nem fedezi, a házastársak kötelesek ahhoz KÜLÖNVAGYONUKBÓL is egyenlő mértékben hozzájárulni. Ha csak EGYIK házastársnak van különvagyona, Ő EGYMAGA köteles ebből a közös háztartás költségének kiegészítéséhez szükséges összeget fedezni.

Szerintem ezeket már nem kell elmagyarázni,a feleségednek még be is kell segíteni a háztartásba anyagilag,ha olyan a helyzet.

2012. ápr. 25. 14:11
 12/29 A kérdező kommentje:

Legutóbbi hozzászólónak, a paragrafusokat leírónak külön köszönöm!

Mivel nejem családjának a vagyona, pontosabban most már neki kb. hússzorosa az enyémnek így mindig is voltak hasonló problémák. Amíg nem voltak gyerekek és kettesben éltünk, addig idilli volt kapcsolatunk. Majd fokozatosan átment smucigba. :-( Úgy tűnik évről-évre hülyébb elképzelései vannak a házasságról. Lassan egyfajta üzleti kapcsolatnak tekinti, nem szerelmi kapcsolatnak. :-(((

Természetesen, próbálok vele leülni megbeszélni a helyzetet!

2012. ápr. 25. 14:15
 13/29 anonim ***** válasza:
78%
Én is ilyesmi helyzetben vagyok csak itt én vagyok a feleség. Anyósom 2,5 éve meghalt közjegyzőnél voltak a pénzt még a mai napig nem íratták szét a férjem hugánál vannak a betétkönyvek. Jó lenne tudni, hogy egyáltalán mennyiről van szó, de mindig azt mondja a férjem, hogy mit érdekel engem. Ne hagyd annyiban!
2012. ápr. 25. 14:17
 14/29 anonim ***** válasza:
85%
Hát az ilyen gondolkodást nem bírom megérteni. Így nem tudom hogy működhet egy házasság. Ha mi a férjemmel nem beszélnénk meg napi szinten az anyagiakat, sehol nem lennénk. Ülj le vele elbeszélgetni.
2012. ápr. 25. 14:27
 15/29 Snapette ***** válasza:
100%
Nem ijesztgetni akarlak, de hasonló problémák miatt váltam el a férjemtől. Ő is úgy gondolta, hogy az ő pénze csak az övé, és az én pénzem pedig a mi pénzünk, és szerintem egy házasságban, ha minden jó és minden rendben van, akkor a bejövő pénzek, függetlenül attól, hogy honnan jönnek be, közösek, és főleg, ha van közös tartozásunk, akkor mindegy, hogy melyik kap honnan pénzt, szerintem természetes, hogy fizetni kéne a közös tartozást. Meg kell próbálni megbeszélni vele, hogy nem gondolhatja komolyan, hogy együttes tartozásotokat figyelembe sem véve eltitkolja az örökséget.
2012. ápr. 25. 14:29
 16/29 anonim ***** válasza:
100%
Bocsi, hogy ezt kérdem, de ti miért vagytok még együtt? Mi tart össze benneteket? Mert a szerelem, a szeretet, a kölcsönös megbecsülés és a bizalom a leírtak szerint nem.
2012. ápr. 25. 14:48
 17/29 anonim ***** válasza:
100%
Ne haragudj, de ez a nő nem szeret téged vagy nem bízik benned. Miért?
2012. ápr. 25. 15:00
 18/29 anonim ***** válasza:
100%

Most vagy nincs bizalom köztetek, vagy lehet az is hogy így tesz elégtételt, hogy eddig te tartottad el.

Mikor az ember hatalmat kap egy krízishelyzetben ott derül ki hogy milyen is a személyisége valójában.

Az elégtételnek a lényege hogy most végre ő van hatalmon és nem te.

Te függsz tőle így ő diktálhat. Én a Te helyedben nem adnám meg neki ezt a fölényt és keresnék gyorsan munkát.

Ha esetleg nem segít kifizetni semmit és csak magára költ, akkor megtudod hogy milyen ember mellett élsz és éltél , így majd eldöntheted hogy neked van ehhez a továbbiakban kedved vagy sem.

Kicsit fura hogy ezt így csinálja.Kérdés az hogy miért.

Mindennek meg van az oka.

Csinál úgy mint ha nem is lenne ez olyan nagy szám, és nem is érdekelne. Hidd el hogy fel fogja erre ütni a fejét .

2012. ápr. 25. 15:02
 19/29 anonim ***** válasza:
100%

Jogilag oké, hogy külön vagyok, de akkor meg a közös tartozás felét azonnal fizesse ki belőle, mivel az meg az övé...

De egy házasság így nem működhet, és a Kérdező sem kezdett számolni, mikor a felesége csinált tartozást! Ez nagyon csúnya dolog, el sem tudom képzelni, hogy lehet valaki ilyen!? :o

Sajnos megoldást nem tudok. :( Szerintem is beszélni kéne vele, de, mint írod, ez már megtörtént. :s

2012. ápr. 25. 15:09
 20/29 anonim ***** válasza:
100%
*különvagyon, nem "külön vagyok". :P Nem tudom, hogy sikerült, bocsánat. :P
2012. ápr. 25. 15:11
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!