Egy házasságban (kapcsolatban) a férfi a nő felett áll, vagy egyenrangú felek?
Szerintem tökéletes egyenlőség nélkül nincs normális kapcsolat. Sajnos még mindig vannak olyan nők, akik hagyják magukat a proba taposni olyan kifogásokkal, hogy "én szeretek kiszolgálni másokat", meg hogy "a férfi születésétől fogva alkalmasabb az irányításra". Hát az ilyeneknek csak gratulálni tudok: saját maguk teszik tönkre az életüket, aztán meg csodálkoznak, hogy a férjük elhagyja őket, a gyerekeik meg semmibe nem veszik őket felnőttkorukban.
Lehet fújolni, lehet lepontozni, de úgy gondolom, hogy a nők csak azért lehetnek még mindig elnyomottak, mert egyszerűen elhitetik magukkal, hogy ők nem alkalmasak arra, hogy a saját életüket irányítsák. Ameddig a nők nem ismerik fel, hogy egyenrangúak a férfiakkal, nem többek, és nem is kevesebbek, addig ne panaszkodjanak, hogy a férjük semmibe sem nézi őket.
A gyakorlatban sok esetben a férfi áll a nő fölött - ez már akkor is igaz, ha a nő végzi az összes házimunkát, és/vagy a férj eljárhat szórakozni, a nő meg nem, és/vagy ha csak a nő küzd a házasság, a család összetartásáért.
Örülök, hogy a "hagyományokkal" szemben (amiből csak a jókat kéne megőrizni, nem a rosszakat!) sokan az egyenrangúságra szavaznak. Nekem is ez a véleményem, nő és férfi egyenjogúak, és ebbe a házimunka megosztása is beletartozik Ami lehet úgy is, hogy mindent együtt vagy felváltva csinálnak, vagy úgy, hogy felosztják az egyes feladatokat - de utóbbit úgy, hogy mindkettejüknek azonos rendszerességű, azonos időt igénylő feladat jusson. Az nem igazságos megosztás, ha a nő mos-főz-takarít minden nap, a férj meg 10 évente egyszer udvart betonoz. :)
Természetesen a nő és a férfi egyenrangú, de nem feltétlenül azonos a szerepe egy kapcsolatban. Semmi gond nincs akkor, ha egy férfi alkalmas a domináns szerepre, a nő pedig szereti, ha a férfi irányít, de átmenetek, átfedések léteznek minden kapcsolatban. Szerintem egy férfinek a dominanciát nem megkövetelni kell egy kapcsolatban, hanem max kiérdemelni lehet.Ismerek irányításra képes nőket, olyanokat is, akik rákényszerültek az irányító szerepre.
Az a fontos, hogy a kapcsolatban a szereposztás ne okozzon feszültséget és nem az számítson, hogy "ki viseli a nadrágot".
Mi teljesen egyenrangúként viselkedünk.Én keresek többet jóval, de ha pl. autót veszünk vagy valami, nem vágom a képébe, hogy kettőnk közül az én pénzem több. Nem várom el tőle, hogy akár otthon is robotoljon egész nap, megköszönöm neki, hogy amikor hazajövök csillog-villog minden, és főzött is. A kerti munka meg természetesen az enyém. :-)
31/ffi
szerintem egyenrangúak. munkahelyen mukodhet a folérendelt-alárendelt viszony, de egy házasságban ugyanazok a célok, egyformán kell értuk megdolgozni.
Nálunk enyém a háztartás, de foleg azért,mert otthon is ezt láttam, de ettol fuggetlenul ha szukséges, besegít a férjem is. Van,amit o intéz, amihez o ért jobban. és alaposabb is, mint én. aprobb dolgokat megveszunk magunk, de nagyobbakat kozosen. ha valamit szeretnék otthonra (ált. én akarok mindig valamit ujítani), vagy lebeszél,vagy segít kiválasztani.
Nagyon szépen köszönöm a válaszaitokat!
Amúgy én mindenkit felfelé pontoztam, hiszen mindenki a kérdésemre válaszolt, a véleményetekre voltam kíváncsi, és nem számít, hogy volt olyan, aki más véleményen van velem, hiszen minden vélemény számít, amíg az kultúrált hangon van megfogalmazva - és itt ez szerencsére minden esetben így is történt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!