Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Tényleg olyan nagy tragédia,...

Tényleg olyan nagy tragédia, hogy otthagyom az egyetemet?

Figyelt kérdés

Levelezőn csináltam, és mellette államigazgatásban dolgoztam(azóta a leépítések miatt elküldtek, és jelenleg nincs melóm). Azt leszögezem, hogy nem az én döntésem volt az igazgatásszervezői szak(hanem apámé).Nagyon távol állt tőlem szinte az összes tantárgy, kínkeserves volt bejárni órákra, és szembesülni azzal, hogy most sem értem, most sem szeretem jobban kicsit sem, mint előző alkalommal. Gondolom felmerül a kérdés, hogy miért nem én hoztam döntést egy ilyen fontos kérdésben. Az az igazság, hogy soha nem szerettem tanulni, és nem terveztem gimnázium után felsőoktatásba menni. Bár nem volt konkrét elképzelésem, hogy mit is kezdjek magammal, milyen területen próbáljak érvényesülni, de apám nem is hagyta, hogy ezek letisztulhassanak bennem, ő mindenáron főiskolára/egyetemre akart küldeni. És mivel perpillanat nem volt jobb ötletem, hagytam magam rábeszélni, de ez nagyon nagy hiba volt. Szörnyen nehéz neki ellentmondani, mert-habár jó szándék vezérli, és az én jövőmet akarja könnyebbé tenni-, de rettenetes természete van, nagyon erős akaratú (negatív értelemben), és nem egy olyan ember, aki hajlandó tiszteletben tartani a szabad akaratot, a tényt, hogy a gyereke nem egy bábu, és enm feltétlenül úgy dönt, ahogy azt ő szeretné. Onnantól kezdve, hogy ellenszegülök neki, egy utolsó, semmirekellő kolonc vagyok, akinél hálátlanabb teremtés nem létezik a világmindenségben. Innentől kezdve hiába csinálok bármit,- hiába keresek munkát és igyekszem mielőbb eldönteni, mit kezdjek magammal- nem lehetek jó, és nem veszi észre a próbálkozásaimat. Amikor csak teheti, a nyakamra jár, és b*szogat, teljes meggyőződéssel hajtogatja, hogy nekem itt elvágták az életemet, mert diploma nélkül kb. halott ember vagyok, és semmi esélyem nem lesz az életben. Nem tartom kizártnak, hogy a közeljövőben elvégezzek majd egy egyetemet, de jelenleg teljesen feleslegesen erőltetem, mert olyan szinten nehezemre esik a tanulás, és tényleg semmi motivációm.

A másik, hogy valószínűleg el kell költöznöm nagymamámékhoz egy időre, mert apám baromira felhergeli magát, tudatosan gerjeszti magában az indulatokat, és már akkora jelentőséggel bír az én „árulásom”, hogy lassan már kezdem neki elhinni, hogy legjobb lenne, ha meg sem születtem volna. 17 éves korom óta azzal jön, hogy reméli, nem leszek már sokáig eltartott személy ebben a házban, ez folyamatosan felmerülő téma, hogy mit képzelek én-jelenleg 20 évesen-, hogy nem tudom eltartani magam, és rajtuk élősködök:D Most őszintén: hányan jutnak 20 évesen oda, hogy teljes mértékben eltartsák magukat?

Komolyan ilyen nagy tragédia, hogy képtelen vagyok ezt a sulit végigcsinálni, mert olyan szinten utálom? És most gyúrok a nyelvvizsgára, állást keresek, és tervezek valami szakmát tanulni?(kozmetikus, vagy gyógymasszőr tanfolyamon gondolkodom, de nincsenek kizárva más lehetőségek sem)Ennyire elítélendő ez? Bocs, hogy ilyen hosszú lett, de ezt nem lehetett rövidebben összefoglalni. 20/L

2012. ápr. 18. 09:35
1 2
 11/13 A kérdező kommentje:

Köszönöm mindenkinek, aki válaszolt. Én is azt gondolom, hogyha valamivel kapcsolatban ilyen mértékű ellenállást érez az ember, és ennyire nehezére esik, akkor érdemes azon elgondolkodni, hogy ez nem neki való. Tényleg nem tartom lehetetlennek, hogy pár év múlva megérek egy főiskolára vagy egyetemre, de amíg nincs meg bennem az elszántság, meg az elhatározás,- hogy minden nehézség ellenére végigcsinálom-, addig felesleges kínlódás az egész, mert olyan sok buktatója van, hogy százszor feladja az ember közben-főleg magamat ismerve.

Sajnos apu mindig arra tanított, hogy „az emberek 90%-a nem szereti a munkáját, ezt el kell fogadni, ilyen az élet”, ami alapvetően még nem lenne ANNYIRA felháborító kijelentés. Viszont az, hogy kizárólagosan ebben a hitben él, és már konkrétan azt mondja, hogy elmebeteg vagyok, ha én azt gondolom, hogy majd kivétel lehetek..ez azért kiakaszt. Hogy miért kell eleve boldogtalanságra kódolnia, miért kell megállás nélkül azon ügyködnie, hogy a remény legkisebb szikráját is kiirtsa belőlem. Ez nem szimpla racionalitás. És azért van különbség a dolgok között: nem mindegy, hogy az embert szimplán hidegen hagyja a munkája, vagy egyenesen gyűlöli.

Úgy gondolom, nem maradtam le semmiről, és bőven lesz még lehetőségem máshogy dönteni. Egyébként rosszul fogalmaztam, nem otthagyom, hanem halasztok(most egészségügyi indokom is van hozzá), de igazából nálam lényegében ugyanaz a kettő. Bár nem hiszem, hogy folytatni fogom, de azért jól jön egy kiskapu.

2012. ápr. 18. 19:48
 12/13 anonim ***** válasza:

Szerintem teljesen jol latod a dolgokat, intelligens vagy, ugyhogy ne aggodj. Amugy is hiszem, hogy nincs olyan, hogy rosszul döntesz, mindenböl tudsz tanulni valamit. Jol teszed, amit teszel, a sajat eletedröl van szo.

Az apukad egy mas vilagban nött fel, mas ertekrenddel, neked van valasztasod, es nyugodtan elmondhatod neki is, hogy igenis kell szeretni a munkadat ahhoz, hogy jo legyel benne, es igenis van olyan, hogy valaki szereti a munkajat. Ehhez mindössze az kell, hogy ö maga akarjon valamit elerni, ne pedig ra akarjak kenyszeriteni valamire... Esetedben ez volt a bölcs döntes, amit hoztal. En is vegigjartam ezt az utat. Nem bantam meg. :)

2012. ápr. 18. 20:34
 13/13 anonim ***** válasza:

jajjj...mintha az én soraimat olvasnám...pedig nem mindenben van igy....egyetemre mentem én is....levelezőre...nem olyan rossz a szak...de igy, hogy nem noszogattak iskolában és a magam ura voltam nem tanultam...sose volt türelmem tanulni...elég volt ora előtt elolvasnom és tudtam a dolgokat...most ugye nem volt elég...a másik rossz, hogy fizetősön vagyok....igaz diákhitelből csináltam nagyrészt, két félévet álltak anyukámék....de olyan lelkiismeret furdalásom van h nem tudom idén befejezni, mert lusta disznó voltam.....mást akartam volna tanulni.....meg nekem mindig jöttek ezzel, hogy egyetemegyetem....inkább tanultam volna szakmát....külön élek már tőlük, munkám is van...de ugy félek nekik elmondani...csalódni fognak bennem:( és jogosan...de ezekután hallgathatom azt, hogy mennyire semmirekellő vagyok...és igazuk lesz:(:(:(

23L

2012. ápr. 19. 10:28
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!