Ti megtartjátok a húsvétot? Összegyűlik a család, van evés-ivás?
Szerintem a kisgyerekes családoknál elterjedtebb lehet. Pontosabban, amikor én kisgyerek voltam, nagyon szerettem, mikor a szüleim vasárnap reggelre tojásokat dugtak el a kert 1-1 pontjában, és másnap ha jöttek a "fiúk" (keresztapum, papám, kisebb unokatesók), akkor ebből kellett adnom nekik. Persze maradt nekem is.
(Úgy gondolom ez egy jó nevelési példa, mert nem ragadt meg bennem a "csak az enyém" dolog. :-)
Szóval, ha lesznek gyerkőceim, én is így fogom tartani. :)
Mi mindig megtartottuk a Húsvétot :) Nem tudom, h mennyire divat-e máshol, de az én környezetemben minden család megtartja. Meg sztem tök jó összejönni a rokonokkal az ilyen ünnepeken, de mindenki úgy ünnepel/vagy nem ünnepel ahogy neki jól esik.
Nagypénteken betartjuk h nem eszünk húst, szombaton anyuval sütünk-főzünk. Vasárnap reggel mindig találok az ajtóm előtt vmi kis meglepit vagy csokit szüleimtől. Aztán amikor mindenki felkelt, megtartjuk az ünnepi reggelit: sonka,tojás,kalács,süti,utána elmegyünk ünnepi misére. Hétfőn nagymamához vagyunk hivatalosak ebédre, este felé pedig felmegyünk kereszt-szüleimhez, ahol az unokatesóim telefújnak parfümmel, uh a nap végére büdösebb vagyok mint egy drogéria. Régebben bátyámtól szódás szifonból is kaptam...ez a része a Húsvétnak annyira nem villanyoz fel :S
22/L
Most mi sem tartjuk meg.Régebben mindig összejárt a család,de ott folyton csak a veszekedés volt,most is az lenne,úgyhogy nem is hiányzik.
Amúgy szerintem ünnepekre szükség van,még akkor is,ha néha pocsék.
Nem.
Szerencsés esetben nem a naptár mondja meg, hogy mikor hívja meg az ember a családot.
Utáltam gyerekként is. Egyrészt nem magyarázták el, hogy mi van húsvétkor. Csak annyit tudtam, nyuszi meg tojás, de hogy a kettő hogy kapcsolódik, nézzetek hülyének, nekem máig rejtély.
Utáltam, hogy aludhatnék, ehelyett egyik nap pingálni kell a tojásokat, a másik nap meg ünneplőben várni, hogy a büdös kölnijüket rám locsolják, és minél inkább szépen kértem őket, hogy inkább a vállamra, vagy a ruhámra locsoljanak, mert nem akarok hajat mosni, annál többet öntöttek a fejemre. És még mindig nem tudom, melyik volt az az olcsó rokon, akinek a kölnijében annyi alkohol volt, hogy kiszáradt a fejbőröm, és egy hétig véresre vakartam magam.
Külön öröm volt a halálra sózott sonka, meg a bepiált rokonok és vadidegenek.
Egyébként ateista vagyok, és az egyáltalán nem zavar, amikor keresztények rendesen, minden szabállyal együtt betartják, mert ők egész évben keresztények; de az "ünnep-keresztények"-től megőrülök, akik csak azért ünnepelnek nagyobb ünnepeket, mert lehet zabálni meg piálni.
Párommal ketten élünk, együtt húsvétozunk, illetve elmegyünk vasárnap a nagyszüleimhez, ahova Apukám is akkor megy.
Itthon tegnap feldíszítettem a lakást (egy asztalkát a nappaliban és az előszobában a tükör fölötti részt.) és húst sem ettünk. Ma bevásároltam (Párom dolgozik reggel jön haza), hamarosan előkészítem a sonkát, csinálok pár adag pogácsát medvehagymával, aztán kicsit kitakarítok és ennyi.
Hétfőn kettesben leszünk itthon és megfestjük a tojásokat. :)
Igyekszem a hagyományok vázát fenntartani, szeretném így megszokni, hogy a gyerekemnek is átadjam majd. Meg aztán ez a hivatásom része is, mivel óvónő vagyok.
23N
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!