Az anyám állandóan kötekedik, mit lehetne tenni?
Drága jó anyám állandóan üvölt, retteg attól hogy legyen akár 1 perc nyugalom is itthon, folyamatosan kötekszik, vádaskodik mindenféle xarral, engem meg már a sírba tesz! Bátyám neki az isten, én csak egy kis xaros senkiházi vagyok, akit állandóan földbe kell döngölni. Az a mániája hogy nem csinálok semmit, képes mögém állni miközben porszívózok és folyamatosan mondani hogy nem csinálok semmit. Ha egész nap takarítok, szerinte akkor se csinálok semmit. Főleg akkor szokta mondani, amikor apa hazajön a munkából, mert gyűlöli hogy apa és én milyen jó viszonyba vagyunk egymással, és ezért főleg akkor szokott üvölteni amikor apa a helyiségben van, vagy biztosan hallótávolságban. Ugyanis apámnak van egy rossz szokása, méghozzá borzasztóan papucs, és ha anya szemétkedik velem, akkor ő se szól hozzám, holott semmi oka nincs rá.
Ma reggel drága jó anyám abba kötött bele, hogy miközben mostam az arcom, fújtam a levegőt és ezért vizes lett a mosdókagyló széle. Vagy olyan borzasztóan fontos dolgokat szúrok el, mint pl a villát fordítva teszem bele az evőeszközös fiókba, vagy a teregetésnél nem hagyok 5 centit a ruhák között csak 3at, vagy a kutya tálját miután elmosom a pincében, nem a párkányra teszem hanem a radiátorra. Vagy miért kötöm össze a hajam, mert akkor akkora a fejem mint egy háznak, ha meg leengedem akkor meg miért teszem mert, mert tiszta loncsos vagyok. Vagy a WC papírról miért nem tekerem le az utolsó 2 centi papírt is, ami egyébként odavan ragasztva a gurigához, de mindegy, ez már főben járó bűn. Tegnap azért kezdett el üvöltözni, mert én 3 óránként eszek, mondta ezt akkor amikor első étkezésemet fogyasztottam el a tegnapi nap folyamán, délben.
Ha kész tények és érvek és kézzel fogható szemmel látható bizonyítékokat sorolok fel saját védelmemre, amik minden ember számára teljesen világossá teszik hogy nem én vagyok utálni való, hanem drága jó anyám kattant be megint, akkor meg azért kezd el üvöltözni, hogy én minek okoskodok, csak egy hülyegyerek vagyok, és amúgyis nekem kuss a nevem.
Ülhetnék itt napesitg is akkorse érnék a végére a sorolásnak, hogy milyen orbitálisan nagy baromságok miatt játssza el a hattyú halálát Júlia haláltusájával karöltve.
Azt már ésszel felfogtam, hogy nem szabad, sosem szabad visszaszólni, soha, ha akár késsel jön nekem akkorse, de sajnos néha nehéz megállni hogy ne védjem meg magam. Már azt is kipróbáltam, hogy ilyenkor mosolygok, sőt, legutóbb átöleltem amikor üvöltözött és mondtam neki hogy szeretem. Azóta se próbálkoztam ezzel, mert úgy megütött hogy csillagokat láttam, elkezdte tépni a saját haját, és majdnem a mentő vitte el, úgy nézett ki agyvérzést kap a percen.
Elsősorban pszichológiailag bizonyított módszereket várnék arra, mi a leghelyesebb magatartás a részemről ilyenkor. De ha saját tapasztalata van valakinek, azt is nagyon szívesen várom.
Az már biztos, hogy ha saját védelmemre kiállok magamért, semmit nem érek el vele, sőt, ő mégjobban üvöltözik és mégjobban engem állít be teljesen hülyének. Tehát ez a módszer kilőve.
Köszönöm előre is a válaszokat, ötleteket, tippeket!
22L
Nah akkor mondom :)
Az agykontrollos válaszolónak: ismerem a módszert, a Titok című filmet is láttam, és próbálkozok vele, de szerintem anyám agyában olyan betonfal van amit még az univerzum sem tud átütni :)
Az utolsó válaszolónak: hidd el túlvagyok már az ordibáláson is, volt amikor torkom szakadtából üvöltöttem én is, de hidd el nekem, semmit nem érek el vele, sőt! Anyám lesi minden mozzanatom, hogy mikor mondhatná azt rólam másoknak hogy teljesen őrült vagyok! Így is megteszi, hátha még állandóan ugyanazt csinálnám mint ő! Volt idő amikor olyan dolgokat éreztem magamba, amit normális ember egész egyszerüen nem érezhet, azt, hogy legszívesebben fognám és minden tányért, poharat összetörnék, leborítanám a tévét, leverném a csillárt, és üvöltenék amennyi a tüdőmből bírja, ezt akartam minden áron, de nem tehettem mert nekem kell okosabbnak lennem (csak sokszor már ez is nehéz....)
Elköltözni, annyira könnyű azt mondani, és milyen nehéz megcsinálni! Most leszek harmadéves, még van 2-3 évem a diplomáig, addig sehova nem tudok elmenni! Ösztöndíjat nem kapok, mert képtelenség itthon tanulni ilyen körülmények között, diákhitelem van, titokban, mert muszáj, mert különben nem tudnám megvenni a tankönyveket, diákmunkára nem hívtak már nagyon régóta, arra nem lehet alapozni hogy majd abból összejön annyi pénz hogy albit kitudjak fizetni....
Írta valaki fenntébb, hogy amikor normális, menjünk el közösen ezt-azt csinálni... ajvé, amikor eszénél van igencsak jól elvagyunk, eljárunk együtt turizni, vásárolni, beszélgetük, trécselünk, olyankor látszik igazán hogy semmi baj nem lenne a családban, de kb 2hetente megkattan, 5-6 napig teljesen elviselhetetlenül hülye, és utána megint másfél hétre normális.
Egyetlen egyszer volt olyan, hogy több mint 3 hónapig (!!) normális volt, akkor amikor tesóm elköltözött, gondolom berosált hogy a kedvence elment, a hülyét sem kéne azért elveszíteni, azt akkor normális volt. Csakhogy tesóm most karácsonykor hazaköltözött és ennek hatására december közepétől február végéig mindenki engem köpködött itthon, még a bátyám is. Holott semmit nem tettem érte, csak mertem levegőt venni.
Azóta is hallgatom hogy nekem kilett nyalva a picsm karácsonykor, mert én választhattam ki milyen fenyőfánk legyen, és az milyen drága volt 4ezer forintért. Szerintetek normális dolog ez???? Jaj még átgondolni is sok mennyi kínja van anyámnak, mikbe köt bele...
Hát egy albérlet több lakótárssal nem olyan elviselhetetlen költség. Nagyon sokan kényszerből, mert nem a lakóhelyükön van az egyetem, és szülei nem támogatják, így laknak, és tanulnak.
Diákmunkára nem várni kell, hanem keresni a lehetőséget és alkalmat. Ha mindenre azt mondod, hogy hogy nehéz, meg lehetetlen, maradsz ahol vagy, és nem fogsz tudni kikecmeregni .
Kérdező, mennyi idős az anyukád és mit dolgozik? Mert én javasoltam a közös program dolgot, és ahogy látom, a tiédnek ugyanolyan hangulat-ingadozásai vannak, mint az én anyukámnak, olykor nagyon toppon van, aztán meg bármi miatt kikel magából.
Az én anyukámnak az egyik kiváltó ok, hogy ő pedagógus, és eléggé lefárasztja mostanában az iskola, a gyerekek, akik miatt nem tud rendesen órát tartani, de fegyelmezni "nem szabad" (az egyik szülő feljelentette a sulit, mert a gyerekét - aki a tanárt körzővel dobálja - megpróbálták szóban legalább megfegyelmezni), szóval eléggé stresszes a munkaköre és év végére olyan, mint a mosott rongy (csak hogy ne írjak csúnyábbat...). A másik ok pedig az, hogy belépett a klimaxba (most már egyértelműen, mert a menstruációján is észrevehető), és ez is okoz hangulat-ingadozásokat.
Ezeket a dolgokat együttesen át kell vészelni valahogy, próbáld úgy csinálni, tényleg, hogy amikor lehet, csináljatok közös programot, a többi időben pedig végezd a saját dolgaidat és 2 füled van, egyiken be, másikon ki, próbálj meg türelmes lenni, még ha nehéz is, te is leszel az ő korában, és ki tudja, neked mennyire lesz akkor nehéz... És ha anyukád túl lesz ezen a stresszes időszakon, akkor ő is változni fog. Nem tudom, engem hogy fog elérni a klimax, anyut nagyon megviseli, részben a munkájával járó stressz is rátesz egy lapáttal, hogy nem tudja könnyen átvészelni. Viszont tényleg sokat segít, hogy próbálok aktívan segíteni neki átvészelni, és látja, hogy nem hagyom magára, és ő már eljutott oda, hogy ha lenyugodott, odajön hozzám, hogy bocsánatot kérjen, amiért idegességében megbántott valamivel, pedig nem akart.
Levelező, főállás, albérlet.
Ezt tudom javasolni, méghozzá gyorsan, mert ettől meg fogsz őrülni!
Néha az én anyukám is bekattan, de azért a tiédhez képest egész kedves, és ez nagy szó tőlem, úgyhogy komolyan vedd fontolóra a fenti javaslatomat.
Sajnos komolyan nem tudsz csinálni vele semmit, csak az elköltözés jelent megoldást. Az én anyám is ilyesmi bár egy fokkal jobb, meg neki nem én vagyok a szar a tesómhoz képest, nekem tesóm nincs is, így csak simán a nyakamra jár, beleköt mindenbe, ordít stb.
Pl.: Kinyalom az egész házat, csak a kukát nem viszem ki már üvölt, hogy semmit sem csinálok, mikor mondtam régebben, hogy pszichológusra lenne szükségem, mert vannak olyan problémáim, amiket szeretnék megoldani, de egyedül nem megy, akkor rám ordított, hogy engem jól meg kell verni, akkor majd helyre jön az életem meg ilyenek. Miért most fekszek le, miért most kelek fel, miért ezt, ekkor és ennyit eszek, hogy tartom a kezem, hogy mondom ezt a szót, ezzel a hajjal olyan vagyok, mint egy meztelen csiga, abban a nadrágban nagy a seggem, most azonnal menjek el futni, volt hogy reggel nyolckor üvöltve rontott a szobámba, hogy azonnal keljek fel, mert elege van abból, hogy semmit sem csinálok és induljak gyomlálni. Szóval tudom miről beszélsz. Apám alig volt otthon, megvédeni nem nagyon tudott amúgy sem, mert ha anyámra rájön, akkor mint akit felhúztak, akkor apámmal folytatja. És fordítva is ez volt, néha apámra jött rá, hogy mindenfélébe belekötött, akkor meg anyám szólt be neki, hogy hagyjon már, és ezen veszekedtek tovább. Fura egy család. Nekik az volt a meggyőződésük, hogy ez majd épülésemre válik. Na ja.
Én összeköltöztem a barátommal, így visszafogja magát, ha otthon vagyok, mert tudja, ha elszalad vele a ló, akkor fapapucs, megyek haza, aztán szomorkodhat, hogy nem vagyok ott. Ha neked erre nincs lehetőséged, vagy van barátod, de olyan izé ezt mondani, hogy hadd lakjak már nálad, akkor tényleg levelező, főállás, leválás a szülőről.
Ilyen viszonyon csak a távolság javíthat, de az tényleg.
Sokszor az is baj, hogy téged, hiába vagy már 22, taknyosként kezelnek. Én azon röhögtem, hogy mielőtt elköltöztem volna vendégség volt nálunk, jött egy párocska, a csaj velem egy idős, eladó valahol, a pasija hozta. Na az akármit mondott rendesen tisztelték, hogy véleménye van meg minden. Én meg ugye otthonlakó egyetemista, ha valamihez hozzászólok mást mint ők, akkor már egyből, hogy én hülye vagyok, hogy gondolhatom így. Pfff. Mióta a párommal élek, azóta mintha a véleményemet is komolyabban vennék.
00.10es vagyok megint. Nem állítom, hogy extra jó lesz a viszonyotok, ha elmégy, de legalább te nem kattansz be, anyád meg hátha észreveszi magát, hogy csak jó volt, mikor otthon csináltad a semmit.
Most is sokat felidegesít anyám, például azzal, ha hazamegyek már azzal kezdni néha, hogy miért most jöttem, nem igaz, hogy nem lehet korán kelni és időben jönni stb stb Bár mióta szóltam neki, hogy ha ezzel kezdi nem is jövök, mert milyen, hogy jövök végig az utcán és előre tudom, hogy anyám ahelyett, hogy de jó hogy jöttél kislányom, azzal kezdi hogy mi tartott eddig, hát kösz nincs sok kedvem hozzá. Na azóta nem igazán kezdte ezzel.
Viszont így már egész jól elvagyunk, olyanokat csinálunk, amit míg otthon laktam el sem tudtam képzelni. Pl együtt tornázunk, vásárolunk, egymás fenekét masszírozzuk krémmel, meg beszélek neki mindenféléről, amiről, úgy voltam vele azelőtt, hogy mi köze hozzá. Sokkal jobb így. Pedig nekem nem volt vele jó viszonyom, mert az agyamra ment, meg gondolom én is az övére, csak sosem értettem mivel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!