Jogilag lehet bármi követelése az "apukának"?
Húgom 17 évesen teherbe esett, az apuka még a szülés előtt Amerikába költözött. Nem vette a babát a nevére, sosem látta, nem érdeklődött felőle. Húgom 2 évvel ezelőtt meghalt, azóta én nevelem a kisfiút most már a párommal. Van egy 6 hónapos kislányunk is, a kisfiú most 6 éves.
Apuka felbukkant, viszont mi nem engedtük, hogy találkozzon a gyerekkel. Most azzal fenyeget, hogy feljelent a gyámügyön hogy bántalmazzuk a kisfiút meg hogy az "igazi gyerekünk" nekünk fontosabb és elnyomja az ő gyerekét. A lényeg: mostantól szeretné ő nevelni.
Anyagilag sokkal jobban áll, mint mi; de mi sem szenvedünk semmiben hiányt.
Szerintetek mi jár ilyenkor az apának?
Beadhat egy apaság megállapítása iránti keresetet, aztán indíthat gyermekelhelyezési pert.
Az, hogy nem tartott kapcsolatot eddig a gyerekkel, nem zárja ki, hogy most hozzá kerülhessen.
Mindenképpen sor fog kerülni környezettanulmányra és pedagógiai szakvéleményre, hogy kiderüljön, a gyereknek hol lenne jobb helye. Mivel már 2 éve ti nevelitek, 99%, hogy a bíróság is így fog dönteni
A gyerektartástól visszamenőleg nem hiszem, hogy megijedne :-( De azért bepróbálkozunk vele, hátha
Igen, hivatalosan a gyámja vagyok. Húgom beteg volt, írt erről rendelkezést, amit a gyámügy elfogadott.
Az számíthat valamit, hogy annó mi költöztünk, hogy a kisfiút ne kelljen kiszakítani a környezetéből?
6-os: az anyukája vehette rá; ő szerette volna nevelni, de nem így lett. Nem is láthatja a gyereket szerencsére. Pedig hetekig azzal volt tele a falu, hogy a húgom tönkreteszi a fiát egy kis kellemetlenség miatt (abortusz). A baba születése után húgom el is költözött a faluból, akkor le is álltak. Csak a másik fiúk nem akar gyereket, így maradt a meglévő unoka.
Szerintem sincs jogi esélye, erkölcsi meg pláne.....
Láthatási jogot viszont kaphat, jól gondolom?
Sajnálom a húgodat és titeket is!
Remélem nem kapja meg az apa a gyereket,bár már a kisfiú is szépen eltudja mondani hogy veletek akar maradni:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!