Szemétség a párom tudta nélkül félretenni a pénzt?
Szeretnénk légkondit a nyárra. Ő is szeretne, de nem tudtuk eddig, miből tudnánk kifizetni.
Azonban szereztem egy mellékállást, amiből havi 30-40 ezret fogok keresni. Így ha azt a pénzt félreteszem, 3-4 hónap alatt megvan a légkondi ára. Mondtam neki, hogy lekötöm azt a pénzt, hogy tuti ne nyúljunk hozzá. De erre most visszatáncolt, és azt mondta, ne kössem le a pénzt, hanem inkább költsük el, vegyünk jobb kajákat, ilyesmi. Ami jó lenne, de amúgy most sem táplálkozunk egészségtelenül, csak olcsóbb dolgokat veszek, nem kaviárt.
A legtöbb nagyobb kiadásunk előtt mindig az volt, hogy ő nem akarta, én erőszakoltam rá, utólag meg mindig elismerte, hogy jó döntés volt. De ekkora kiadásunk, amire hónapokig kellett gyűjteni, még nem volt. Nem tudom, mit tegyek. Kössem le a pénzt a tudta nélkül, aztán tárjam szét a karom, hogy bocsi, de már nem tudom kivenni? Ez nem tetszik. A számlámon megpróbálhatom félretenni, de félek, akkor elköltjük hülyeségekre. Vagy hagyjam a fenébe a légkondit, mert luxus? Attól félek, nem az. Ha nem tudok koncentrálni a munkahelyemen, kirúgnak. És ha nem aludtam, akkor nem tudok koncentrálni.
Egyébként nem fogyasztana sokat, elég lenne csak a hálót hűteni vele, hogy tudjunk aludni. Ez 8 m2, a villanyszámlánk max. pár ezer Ft-tal lenne magasabb.
Hogy a kecske is jólakjon, káposzta is maradjon:
A pluszban keresett pénz 1/4-ed részét oda-adnám neki, valóban szükséges az egészséges táplálkozás. De kösd ki, hogy azt csak zöldség-gyümölcsre költheti! A többi pedig takarékba!
Én is elszoktam tenni egy kis tartalékot, mikor van lehetőségem. Sajnos vagyok olyan marha, hogy időnként elköltsem a családomra. Múlt nyáron is elmentünk nyaralni ebből. (szinte soha nem szoktam nyaralni, talán gyermekkoromban voltam utoljára). Elköltöttünk kb. 300 ezret, mert az autónk is bedöglött odaérve (teljes kuplungcsere 100 ezret elvitt ebből) . Majd szeptember végén kiderült, nejem nem fizette be a közös költséget az elmúlt 10 hónapba, jött a felszólítás behajtásra. Képzelhetitek, azt sem tudtam mitévő legyek! Én marha becsülettel hazaadtam a rezsipénzt, majd fizessem ki újra, mert az asszony b..ott befizetni. De a hülyéje nem szólt volna nyáron, hogy ne menjünk nyaralni, mert be kell fizetni a rezsit. Hagyta, hogy elköltsem a félretett pénzt.
Naná, hogy ott akartam hagyni! Már albérletet is találtam a melóhely közelében, mikor adtam neki egy újabb lehetőséget és maradtam (főleg a két gyerek miatt).
Nagy marha voltam, mert semmi nem változott, vagyis az asszony nem változott. De közben engem kitettek a melóhelyről (néhány száz emberrel együtt). Most egy fillérem nincs! És rá vagyok szorulva megbízhatatlan nejem, megbízhatatlan maszek keresetére :-((((
Tanulság: Tegyél félre minél többet, és isten ment, hogy elköltsd, kivéve, ha neked személy szerint nagy okod van rá! (ne költs nyaralásra és egyéb nem létfontosságú dologra!)
Hali,
Én a légkondit azért (is) vettem, mert a jobb Samsungokban van ionos légtisztító funkció. Allergiások esetém (ez vagyok) sokkal jobb életminőséget biztosít, mert nem folyik mindened, nyugodtan tudsz otthon lenni és aludni. Mondhatod, hogy allergiás vagy és orvosod mondta, hogy kell. A városi szmog levegőjét is tisztítja, érezhetően jobb lesz a levegő.
Ha a társasházban laktok és csak később indítanák a fűtést, ezzel ráfűteni lehet gazdaságosan -10külső hőmérsékletig mondjuk szeptember utolsó heteiben, ha hidag lenne.
A pénzt szerintem ne számlára tedd, hanem valahol tedd félre, mondjuk a munkahelyed elzárható szekrényében.
Amikor meg veszed a klímát, hivatkozz a fentiekre és valami nagy akcióra, ami csaj most van.
Fontos, hogy a beszerelés sem két forint, kb. 40-50ezer.
Inkább kösd le, de próbáld meggyőzni, ne a háta mögött. Az is jó megoldás lehet, amit már javasoltak, hogy egy részét költsétek el, a másik mehet a bankba.
Szerintem viszont a légkondi nagyon megnyomja a villanyszámlát, és tényleg sokba kerül a beszerelése is.
Azt meg csak halkan jegyzem meg, hogy nem nagyon tetszene, ha a párom ennyi áldozatra sem lenne képes, hogy egy kicsit spóroljon, ráadásul nem az eddigi életszínvonala kárára.
Tudom közös kassza meg minden, de mivel mellékállás, megtehetnéd hogy nem csinálod, akkor nem is jönne plusz pénz.
Így viszont, hogy magadtól evállalod hogy még keresel valamivel, szerintem nem szemétség, elvégre a te munkád, te pénzed..
Kettő cikk ahhoz, hogy tedd bankba a pénzed vagy sem (hátha nem vagy vele tisztában):
Nagyon sok ember gondolja úgy, hogy az otthon tartott pénzéből nyugodtan vásárolhat, pl. autót is. Ez természetesen a pénz feletti rendelkezés miatt nem jelenthet problémát, azonban az APEH ellenőrei megkérdezhetik, hogy az adott vásárlásra fordított összeg adózott forrásból származik-e. Akkor sem vagyunk jobb helyzetben, ha az autó megvétele előtt a bankszámlánkra fizetjük be a szükséges összeget, majd banki utalással egyenlítjük ki tartozásunkat. Miért rossz ez a megoldás?
A készpénz befizetése a bankszámlára ugyanolyan kiadást jelent számunkra, mint amikor pl. az autó árát fizetjük ki készpénzben. Tehát az adóhivatal szempontjából ezek a megoldások ugyanazt jelentik, nevezetesen a "zsebünkből" kivett pénz honnan származik? Adózott forrásból? Tudjuk azt bizonyítani? Általában ez okozza a legnagyobb problémákat. Amennyiben 100%-ban nem bizonyítható a pénzösszeg adózott volta, legjobb, ha átmeneti banki hitelt veszünk fel, majd azt részletekben törlesztve "széthúzható" a kiadásunk. Természetesen a banki hitel visszafizetése is adózott forrásból kell, hogy megtörténjen. Egy ilyen ügylet pontos levezetése és kiszámítása legtöbbször profi tanácsadó igénybevételével oldható csak meg. Ellenkező esetben kitesszük magunkat egy jövőbeli bizonytalan kimenetelű vagyongyarapodási vizsgálat adóhiánnyal záruló megállapításainak.
vagyonellenor.hu
Néhány fontos tudnivaló:
Rokonok közötti ajándékozás csak abban az esetben illetékmentes, ha bankszámlán keresztül történik és nagyobb összeg esetén be van jelentve az adóhivatal felé. Ezért felesleges erre hivatkozni egy vizsgálatnál.
Az adóhivatal csak átlagos mennyiségű készpénz otthon tartását fogadja el reálisnak, (általában félmillió forintot) arra nem hivatkozhatunk, hogy 20 éve 50 milliót tartunk a párnahuzatban. Ez felvet egy másik problémát is: hiába van a széfben akárhány millió, az soha nem lesz legális forrás, mert soha nem évül el az adócsalás. (Nem tudjuk bizonyítani, hogy mikor került a birtokunkba.)
Nem hivatkozhatunk külföldi nyereményre sem, kivéve, ha igazolásunk van róla, legálisan hoztuk be az országba, az adóhivatalnak lejelentettük és az esetleges illetékeket megfizettük.
Büntényből származó jövedelmet nem fogad el az adóhivatal, ezen kívül az így szerzett jövedelem is adóköteles (lenne), ezért felesleges arra hivatkozni, hogy bankot raboltunk.
Meghalt rokontól származó kölcsön szintén nem elfogadható, ahogy a külföldről kapott kölcsön sem és semmi olyan, amiről nem tudunk elfogadható bizonyítékot bemutatni (ne felejtsük el, az adómegállapítás után már miénk a bizonyítási teher.)
Minden bankkártyás (hitelkártyás) költésnek nyoma van hosszú évekig. Ezért felesleges letagadni a dominikai nyaralást, ha bankkártyával foglaltuk a repülőjegyet, a szállást, vagy az autóbérlésnél lehúzták a hitelkártyánkat, vagy csak akár az utasbiztosítást fizettük kártyával. De a reptéren elfogyasztott ásványvíz is lebuktat minket.
A pontgyüjtő kártyák is gyönyörűen kirajzolják a költéseinket, csak erre kevesen gondolnak. Ahogy az autó szervízkönyve is elárulja, mennyit költünk benzinre egy évben.
Ha bankkártyával fizetünk a boltokban, szépen látszik az életvitelre költött összeg nagysága. Viszont az sem hihető, hogy semmire nem költöttünk, ezért nem könnyű okosan kezelni a kérdést.
Kényelmes dolog megkérni az albérlőt, hogy fizesse be a számlánkra az albérlet és a rezsi díját, de igen nehéz lesz elmagyarázni, hogy mi ez a havi rendszeres összeg a számlánkon.
Sokan az offshore-ra esküsznek, csak azt nem gondolják át, hogy a személyes költéseiket ettől még nem tudják igazolni. Persze lehet az autót, a házat az offshore cég nevére venni, de a megélhetést akkor is le kell tudni papírozni.
Végül egy megjegyzés: az ellenőrök sem hülyék és nekik lehet, hogy ez a századik vizsgálat, nekünk pedig az első, úgyhogy nem vagyunk egy súlycsoportban.
Az egyik ismerősöm egy barátja miatt egy annak eladott autóval kapcsolatban került képbe, azt mesélte, hogy egy rendes kihallgatás volt, ahol mindenkit külön-külön kérdeztek, még a szerződést aláíró tanúkat is behívták. Olyan kérdések voltak, hogy hol történt az adásvétel (eladó, vevő, harmadik helyszín, utcán, benn a házban, stb.), milyen címlettekkel fizettek, az kb. mekkora köteg volt és ehhez hasonlóak.
A srácot végül 80 millióra megbüntették, amit be is fizetett. Ezért újra megbüntették 25 millióra, mert figyelték a bankszámláit és arról nem tünt el ennyi összeg.
A konklúzió: sajnos adózni kell és ha mégis előtalálják az embert, azonnal forduljon szakemberhez, aki már az első papírok aláírása előtt(!!!) segíteni fog.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!