7 éves kisfiam szelektív mutista gyógykezelésére kognitív viselkedésterápiát kezdtek alkalmazni. Úgy próbálják beszédre bírni, hogy minden kiejtett szóért jutalmat kap, de ha nem beszél, akkor nem látogathatjuk meg. Mi a véleménye erről a terápiáról?
A közelgő iskola miatt szántuk rá magunkat erre a lépésre,
hogy egyedül hagytuk a szegedi gyermekpszichiátrián 25 napja.
de most már nehezen viseljük a gyermekünk nélkül eltöltött
időt és nem látjuk a kezelés végét.
Szia! Nehéz erről véleményt alkotni. Gondolom ezt mint végső megoldást vetettétek be, mert más nem segített.
25 nap alatt azért már látjátok mennyit használ a dolog. Hányszor fordult elő, hogy nem látogathattátok meg?
akkor alkalmaznak kognitív terápiát, ha működik (ez a lényege,kipróbálják, ha megy akkor folytatják.ha nem leállnak) Tehát biztos működik.
Sajnos sokszor 7 éves gyereknél már jobb eredményt lehet elérni a szülők nélkül mint velük.
Csak ezta szülők nehezen értik meg.
jézusom.
mutizmus miatt pszichiátrián? hogyhogy?
ez szörnyen hangzik. bár lehet, hogy elfogult vagyok, mert nekünk most a kislányunk feküdt egy másik osztályon, csak pár nap volt, de annyira megviselte, hogy azóta teljesen megváltozott(mondjuk ő fiatalabb)
mi szakemberhez fogjuk vinni, de semmiképpen nem viszem a szegedi pszichiátriára!!!
ezek szerint 25 napja nem láttátok? az egy örökkévalóság egy 7 éves gyereknek.
otthon kihez beszélt?
Nem értek hozzá, hogy ilyenkor mi a jó módszer, a kognitív viselkedésterápia az ok - tulajdonképpen én is alkalmazom a gyerekemnél, más jellegű gondok miatt, és működik. Igaz, egyfajta "idomítás", de működik.
Viszont az érzésem az eseteddel kapcsolatban az, hogy a szülőktől való "eltiltás" nem jó. Hogy miért? Mert a gyerek számára ez iszonyatos (és aránytalan) büntetés. Hogy sokkal jobb eredményt lehetne elérni akkor, ha azt érezné folyamatosan, hogy a szülei büszkék rá - akkor ő is büszke lehetne magára (én a saját gyerekemnél ezt tapasztalom a viselkedésterápia mellékhatásaként). Hogy nem csak a jutalomért cselekszik az elvárt módon, hanem a szülői megerősítésért is. Ha nem lennék vele, azt biztosan büntetésként élné meg, és még rosszabbodna is a helyzet. Bár ő még csak 5 éves, úgyhogy nem tudom, mennyit számít az a két év... Szóval nem tudom, lehet, hogy a doki tudja a dolgát, de én biztos, hogy ebben a formában (látogatás tilalma) nem mennék bele, bármit is mondanak! Sokkal nagyobb traumát tud okozni, mint amekkora haszna van a dolognak - én ezt gondolom.
Ha megvonják tőle a szülői látogatást, akkor csak nagyobb lehet a baj!A gyermek lelki világára nagyon rosszul tud hatni, ha elválasztják a szülőtől, a végén majd pont emiatt nem fog megszólalni.Erre szerintem semmi szükség!a jutalmazós módszert pedig ti, szülők is igazán megtudnátok oldani!
A sok okoskodó idióta mit ki nem talál!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!