Ezt már nem bírom idegekkel! Mit csináljak?
Van egy mostoha öcsém, elég problémás. Az igazi anyja mentálisan beteg, többször begyógyszerezte magát mikor terhes volt a gyerekkel, volt is számtalan öngyilkossági kísérlete. Na de.. gondolom ez hatott nagyban a kis srácra, mert időközönként szó szerint elmegy az esze. Veri magát a földhöz, őrült mód hazudik, lop. A saját családjától.. és utána mintha mi sem történt, belevigyorog a képünkbe. Mindenkinek hazudozik rólunk összevissza, őrület. Egyszerűen nem lehet vele mit kezdeni. Már egy éve ez megy. Néha úgy beszél velünk, mint a kutyával és ami legrosszabb, nem lehet megnevelni sehogy sem. A viselkedészavaros barátaira hallgat, megfogadja a tanácsaikat, és egyfolytában gonoszkodik. Elhordoz itthonról holmikat, osztogatja, nagyobb összegű pénzt kilopott a táskából.. Ha pedig kap érte, neki áll feljebb. És csak a magáét fújja. Azt is hallottuk már vissza, hogy azt terjeszti verjük, miközben senki sem ér hozzá. Ok nélkül sosem kapott a seggére. Szóval egyik nap teljesen normálisan viselkedik, már-már szinte édes. Másik nap, meg 360fokos fordulat, és szemétkedik.
A gyerek 11 éves. Mi lesz belőle később..
Éppen most látunk egyet mindannyian. Agyon akarja taposni a gyereket...
Vigyétek el szakemberhez. Mert azt tőletek sem várja el senki, hogy tudjátok mikor hogy kell kezelni a helyzetet ami a nyakatokba szakadt. Csak ne vessétek el a lehetőséget, hogy lehet rajta segíteni. És akármilyen nehéz, de azt a rohadt kölyköt meg kellene próbálni szeretni. Ha már az anyja nem tette ezt meg 11 év alatt. Mert felelőssé tenni azért amilyen ennyi idősen... Hát legkevésbé ő a felelős. Sajnálom, hogy gondotok van vele, de a verés akkor se segít semmin, ha lopott. Meg kell vele értetni hogy rossz amit csinál, meg kell neki mutatni hogy lehet máshogy is. Neki ezt még eddig senki sem mutatta meg. De ehhez itt már szakember kell. És kérlek, próbáld meg őt is embernek tekinteni, ne csak egy nyűgnek.
És mielőtt újra kioktatásba kezdenétek. Igen, én tanultam, ezt is. És igen, évekig küzdöttem valakivel, akinek súlyos pszichotikus problémái voltak, és már az elején tudtam, hogy nincs megoldás. Mégse akartam eltaposni, nem neveztem úgy hogy "ez", és nem ütöttem meg mikor majdnem leégette a lakást vagy pénzt tüntetett el. Pedig ő menthetetlen volt... Több empátiát.
Érdekes a gondolkodásod, tetro.. Több empátiát? A saját vagy a családja kárára ne legyen empatikus senki. Ha egy ilyen kis szörnyeteg (igen, így nevezem) egyszer meg nem értettségi rohamában konyhakést állít valakibe, nyilván akkor is empátiát érdemel, ugye?
Simogassuk meg a kis buksiját, szegény nem tehet róla, csak nehéz gyerekkora volt, igaz?
Az ilyet kezeltetni kell, akár akarja ő maga, akár nem.
Hát tudod...
Szerintem az nem mentség, hogy gyerek, csak enyhítő körülmény. És ez minden esetre igaz.
Egy gyerek nem földigiliszta, hogy ne értene a szóból. Ha emberszámba akarjuk venni a gyereket, akkor feltételeznünk kell, hogy igen is képes felfogni amit mondanak neki, főleg 11 évesen, ha nem értelmi fogyatékos. Már egy két éves gyerek is képes felfogni, hogy nem bántjuk a macskát, csak simogatjuk, nem vesszük el a másét, fájdalmat nem szabad okozni, sőt még szomorú is lesz, esetleg sír is egy gyerek ha látja, hogy a mamája szomorú. 11 évesen meg aztán pláne szocializáltnak kell lennie és igenis ismernie kell a társadalmi normákat, szabályokat.
Ha 11 éves létére szavakkal, tettekkel nem lehet hatni rá, képtelen a beilleszkedésre, lop, csal hazudik, "fájdalmat" bosszúságot okoz azoknak akik szeretik (és most feltételezem, hogy a családja szereti), az vagy értelmi fogyatékos vagy mentálisan beteg (antiszociális személyiség, szociopata). Mindkettő külön ellátást igényel. Bár szerintem igazán egyik sem gyógyítható, csak mérsékelhető.
Amúgy most már tök mindegy mitől ilyen, nyilván nem volt szerencsés gyerekkora, de már ez van, ne olyanok szenvedjenek miatta, akik nem is tehetnek az ő szörnyű sorsáról. Kicsit sajnálom, kicsit meg nem, mert másnak is sz@r gyerekkora volt, mégsem lett pszichopata. Szóval ebben részben az ő személyisége, képességei is benne vannak, nem csak az anyjáé.
Kicsit meg nem, mert másnak is sz@r gyerekkora volt, mégsem lett pszichopata.
Hát ja engem is megtaposott az élet jól,gyerekként,még se lettem ámokfutó.Ezek a gyerekek tökéletesen tudják hogy mi a rossz,és még élvezik is,a nagy liberalizmusban kivették a szülők tanárok kezéből a nevelést,10 éves gyerekek verik a szülőket tanárokat,terrorban tartanak másokat,videóra veszik,lájkolják a brutalitásaikat,és tudják hogy a kiskorúság védelme allatt állnak,röhögnek a markukban mert megtehetik.A kiskorú gyilkost betenném felnőtt börtönbe hogy hamut és mamunak mondja,empátia,Könyves Kálmán idejében nem volt empátia, hanem kéz levágás,szem kinyomás,halálbüntetés,stb,nem is volt így elkanászodva a világ.Mi annak idején ha tiszteletlenül beszéltünk órán körmöst kaptunk,stb-stb,nem is lett belőlünk pláza r>banc aki kaparásra fut havonta,meg zselés majom,aki a dizsiben a szülőktől lopott pénzből tol be.
Nem kell empátia kell,tutujgassuk,mert lopott,később is fog ha így állunk hozzá,el kell vinni orvoshoz vagy idejében megnevelni a gyereket,nem 11 16 évesen kell elkezdeni nevelni,akkor már rég késő.És először vissza kell adni a szülők kezébe a jogokat,egy pisis gyereknek több joga van,személyiségi jog és társai,csak a kötelességükről elfeledkeznek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!