Mit csináljak? (részletek lent, örökségről van szó)
2011 nyarán köttettem Mamámmal egy befektetési egységhez kötött életbiztosítást a saját nevemre. Én adtam hozzá neki a pénzt, csak annyit akartam, hogy ő legyen a szerződő, a kedvezményezett az én lettem.. Múlt héten sajnos a Nagyi meghalt. A szerződésből a biztosítási összeg 3-szorosa járna vissza (750000) forint. Amit a jog szerint egy az egyben én kapnék. A probléma ott van, hogy feltehetően Anyámat is érdekelné a pénz. Nem akarom megbántani, de én úgy gondolom, hogy itt nem a Mama hagyatékáról van szó, hanem az én befektetésemről, ami sajnos most megszűnt...
Szerintetek mi lenne erkölcsös a részemről? Vagy nagyon pofátlan, hogy sajátomként tekintek a pénzre? Mindenkinek elfogadom a véleményét nem fogok megsértődni semmin, csak írjátok le...
Apámnak mondtam még csak, ő 3 perc után kinyögte, hogy 250000-t tartsak meg a többit adjam a testvéreimnek.
Per pillanat ott tartok, hogy szarok az egész pénzre, de nekem nem kell a konfliktus a ki...ott pénz miatt.
Szóval a kérdésem, hogy mit tennétek a helyembe?
Nem irod, hogy mennyi idös vagy, hogy a szülöknél élsz-e, honnan volt pénzed a biztositásra.
Ugyanis ha kiskorú vagy, a szülöknél élsz, illetve a befektetett pénz tölük származik (pl. ajándékként, zsebpénzként, stb), akkor mindenképpen jár nekik is belöle.
Ha önállóan élsz (máshol), dolgozol és a saját keresetedböl gyüjtöttél össze ennyit, akkor ez a te pénzed.
Viszont ha a családomnak tényleg szüksége lenne erre az összegre, akkor azért adnék nekik, föként hogy egy temetés azért elég sokba kerül, és annak egy részét illene neked átvállani.
Ha a 250-ezret megtartod, akkor nincs veszteséged, a többit viszont gondold át még egyszer.
Anyád milyen jogon tart igényt a pénzre ? Mivel le van papírozva minden,te gondoltál előre a jövődre,a TIÉD.
DE apád is mit gondol ?! Mi az,hogy a tiéd ennyi ,a többit meg oszd szét ?! A testvérek mit tettek ezért a pénzért ? Semmit !
Majd mindenk megkapja a jogos részét az örökségből és kész !
Elég pénzéhes hiénák a te családtagjaid !!! Már nem hatragudj.......
NE ADJ SENKINEK,A TIÉD !!!!!!
A pénz a tied volt. A te befektetésed. Így az egész neked jár.
Amúgy szerintem szörnyen gusztustalanul tudnak viselkedni egyes családok halálesetnél. Mikor meghalt anyósom édesanyja, akkor láttam ilyet közelről. 6-an voltak, testvérek /sajna azóta már anyósom is meghalt/, 2 ugyanabban a faluban lakott, mint anyósom anyja. De csak akkor mentek, ha kellett nekik valami. Anyósom ment, látogatta, ha volt valami munka, segitett neki. Volt aki ilyen eseteknél rendszeresen csak a végére ért oda, mikor enni kellett. :)) És mikor az anyuka meghalt, anyósom intézte egymaga a temetést. Fizetni nem kellett senkinek, mert az anyuka előrelátó volt, és összerakta a temetésére a pénzt. Anyósom intézte a papírmunkát, a tettetést, az utolsó rezsit, mindent. De éppen csak, hogy elföldelték az anyukát, a 6 "gyerek" nekiállt osztozkodni. Mondván, hogy jó ideig úgysem lesznek együtt mind, beszéljék meg most. A többiek, (házastársak, unokák, és családjaik) kint voltunk az udvaron. Hát, mit ne mondjak, elég sok mindent hallottunk. Komolyan, az jutott eszembe: mint a keselyük a döghúson. Repkedtek a nekem ez kell-nekem az kell-ek. Nem is voltak ott olyan jó cuccok, és mellesleg mindenkinek megvolt a maga háztartása, a gyerekeit a többség már felnevelte, mégis az utolsó ezer éves fazékon is összemarakodtak. A szoba-konyhás düledező vályogházról már nem is beszélve. /ami mellesleg az utána következő első télen összedőlt. Addig is csak az tartotta össze, hogy apósom járt át, és javítgatott rajta, de csodát tenni ő sem tudott./ Egyetlen jobb holmi volt ott, egy tv. Na az sem valami csodamasina, sima 35 cm-es régimódi tv. Anyósom hangját ki sem hallottam a tömegből, és az vijjogott a leghangosabban, aki csak a munka végére ért oda mindig. Mellesleg azzal is megvádolták anyósomat, hogy ellopta a mama megtakarítását, holott csupán arról volt szó, hogy a temetés ki lett fizetve belőle, meg a rezsi, és egyéb fizetnivalók, és a kevés maradék, meg elment 6 fele. Azt mindenki meg is kapta. A többiről meg számla volt, bárki bármikor hozzáférhetett.
Szóval sajnos eléggé gusztustalanul tudnak viselkedni egyes családok. Bocsi kérdező, hogy hosszan írtam, de szerintem a te családod is hasonló lehet. Bárki bármit mond, az a te pénzed. Ez szerintem akkor is így van, ha esetleg a szüleidtől kapott zsebpénzed volt.Mert ha a zsebpénzeden veszel mondjuk egy bugyogót, és anyukáddal egy a méretetek, attól még nem fogja hordani, mondván, hogy azt a tőle kapott pénzből vetted, tehát az övé.
Megmondom őszintén,hogy engem zavar az emberek hozzáállása a pénzhez.
Ha te örökölsz egy nagyobb összeget akkor illik elosztani a család között.Ha nem osztod el akkor egy szemét alak vagy,és a család megsértődik.
Ha más örököl,akkor ne legyél már pofátlan hogy még abból a hűűű de nagy összegből kérni mersz..Az nem a tied,ne legyél pénzéhes...
Mindig ilyen válaszok jönnek.
Én viszont azt mondom,hogy ha én befektetem valamibe a pénzemet,és az fial ni kezd,ahhoz senkinek semmi köze.Az az én jó befektetésem eredménye.Ha ezért a család megsértődik,akkor nem is érdemes abban a családban élni.Milyen család az,ahol a pénztől függ,hogy jóba vagy fasírtba vagyok a családtagommal???
A mai világban 750 ezer nem olyan nagy pénz.Házat nem veszel belőle,de segít egy kicsit elindulni az életben..Miért kéne elosztogatni?
Én ha a helyedben lennék,ezt meg is mondanám a családomnak.Az én befektetésem,az én nyereségem.Ha a nagyit tényleg szerettem akkor kivenném a részem a temetésből,de ennyi..(ha te fizeted a teljes temetést akkor szinte az összes pénz el is megy rá..) na kábé ennyi az a pénz..
Hogy jogilag mi jár, az attól függ, hogy milyen szerződést kötöttél. Ha elolvasod a papírt, ki kell derülnie.
Ha tényleg te vagy a kedvezményezett, akkor miről beszélünk? Ez nem hagyaték, hanem egy életbiztosítás, amit a biztosító, a biztosítási esemény bekövetkezésekor a kedvezményezett felé kifizet.
De ezt így megítélni nem tudom, látni kéne a szerződést. Ha bizonytalan vagy, nézesd meg egy jogásszal.
Ami viszont hagyaték, az természetesen (hacsak nem volt végrendelet) a törvényes öröklés rendje szerint anyukádé, és az esetleges testvéreié lesz, a nagypapa (ha van) haszonélvezeti jogával terhelten.
De egy polgárjogi szerződéssel kötött biztosítás az nem ebbe a körbe tartozik, hanem a szerződés szerinti kifizetésnek kell megtörténnie!
bocsánat, csak valami megütötte a szememet. Azt írtad, hogy a mamád volt a szerződő? ki volt a biztosított. Csak azért kérdezem, mert biztosító ügyfélszolgálatán dolgozom. Ha te vagy a biztosított, a szerződés még él. Általában két lehetőség van ebben az esetben. Vagy átvállalod a díjfizetést és a szerződő helyébe lépsz, vagy mint kedvezményezett felveszed a pénzt. Bocsánat az offért.
Hogy a kérdésedre is válaszoljak. Az életbiztosítási szerződés hagyaték tárgyát nem képzi, tehát az örökösödés felett áll, a kedvezményezettnek, ez esetben neked előjogod van az összegre. Ha teljes mértékben te fizetted a díjakat, én úgy gondolom, hogy ehhez a pénzhez senkinek semmi köze nincs. Ha szükség van rá, adj kölcsön kis összeget, de magadnak gyűjtöttél, azért csináltad, hogy neked legyen. És miért kéne a testvéreidnek adnod??? elhiszem, hogy apukád így tenne, viszont neked a saját életedet kell igazgatnod, nem másét. Fektetsd csak be a pénzt valahova, vagy kösd le, jól fog az jönni még, és még a szüleid is hálásak lesznek egyszer, hogy nem fogsz rájuk szorulni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!