Hogyan szakadjak el a szüleim véleményétől/igényeitől?
Nem arról van szó, hogy le akarom tojni őket, de szerintem már nem egészséges, ahogy állok a dologgal, mert a saját igényeimet nem merem felvállalni előttük, vagy csak álmodozok róluk és telik az idő, vagy titokban csinálom, de ez már így van tizenéves korom óta szinte minden téren.
23 éves vagyok.
A szüleim szigorú, mi a legjobbat akarjuk neked és tudjuk is mi az, típusú szülők. Ezzel jár az is, hogy szerintük én meg nem tudom. Ez régebben általában úgy nyilvánult meg, hogy kiabáltak, meg kötözködtek, meg fenyegetőztek, hogy akkor ne számítsak semmire tőlük, semmire se fogok jutni stb. ha mást akartam csinálni, mint, ami szerintük jó volt vagy csak simán "nem engedték" pl. hogy levágassam a hajamat, vagy szűk farmert vegyek, vagy ha mégis megoldottam nélkülük, akkor egyfolytában azt hallgattam, hogy az milyen szar, meg milyen szarul áll nekem stb.
Elkezdtem az egyetemet, ami nem nagyon jött be nekem, sőt, nem tetszett, még az első évben mondtam is, hogy nem lesz ez ez jó, inkább a másikra kellett volna menni. (Két dolog érdekelt.) Anyám tessék-lássék utánanézett a dolgoknak és lehúzta az ötletet, hogy nem is tudnék oda átmenni (ami nem igaz, csak érettségiznem kéne egy plusz tárgyból), meg amúgy is majd ez jó lesz és kész. És különben is, még egy ilyen és nem lesz belőlem semmi és mehetek amerre látok. Hát maradtam. Féltem, hogy nélkülük tényleg nem megyek semmire, pedig belegondolva iszonyatos nagy hülyeség volt.
Közben elszakadtam tőlük, külön élek, még mindig csinálom az egyetemet, de egyre jobban gyűlölöm. Ott akarom hagyni és a másikra menni. Persze ezt meg sem hallják. Ha mégis, akkor jön az, hogy nem is tudok átmenni úgy sem. Elmondtam nem egyszer, hogy de igen semmi akadálya, csak akkor majd elmegyek érettségizni egy tárgyból és annyi. Hogy majd utána. Ezt először végezzem el. Elmondtam, hogy nem érdekel, nem akarom, és ha elvégzem, akkor fizetnem kell tutira a másikért és minél tovább húzom a döntést, mert úgy is az lesz a vége, annál kevesebb félévem marad és utána nagyon sokat kell majd fizetnem a másik helyen. De mintha meg sem hallanák. Csak nyomják, hogy nagy ember lesz majd belőlem a végzettségemmel, meg milyen jó és érdekes lesz, meg majd megszeretem és vehetek fel kiskosztümöt, meg kontyba köthetem a hajam (!) és az milyen jó lesz nekem! (Halál komolyan ilyeneket mond anyám!) Meg egyszer kiakadt, hogy én nem is akarok tanulni, csak keresem a kifogásokat. De én akarok, tudom is, hogy mit, hogyan, de nem ezt! Nem csak ott akarom hagyni, van célom, hogy miért hagyom ott!
És a legszarabb az egészben, hogy nem tudom mitől félek! Már nincs semmi, amivel hatni tudnának rám, a nem "szólunk hozzád akkor"-on kívül. Régebben még más volt, mert pénz, nem mehetsz sehova meg stb. még tényleg valódi fenyegetés volt. De csak itt vagyok és azt csinálom, amit elvárnak tőlem, holott utálom az egészet nem akarom, és közben arra gondolok, hogy szegény ŐK, hogy majd biztos égőnek tartják a család előtt, ha otthagyom, mert volt ilyen a családban és anyám mindig gúnnyal és undorral nyilatkozik róla, hogy egyesek hogy félbe hagyták az egyetemet... De hát ők jól elvannak, nem is értem mi közünk van hozzá? Persze, ha nem értek egyet, egyből jön a hegyi beszéd, hogy ilyet hogy lehet csinálni, meg akkor is milyen hülyék.
De több más dologgal is így van, csak ez a legnagyobb és legfontosabb. Úgy elkeserít, hogy mindig hülyének néznek, vagy meg sem hallják, amit mondok. Mit tehetnék, hogy elszakadjak ettől és végre azt csináljam amit én akarok, ami szerintem nekem jó? Mit tegyek, hogy ne féljek tőlük?
Észrevetted, hogy függsz tőlük: pirospont!
Javaslok neked egy könyvet: Susan Foward-tól a Mérgező Szülőket
Olvasd el!
Fel kell nőni! Komolyan, addig nem fognak békén hagyni míg hagyod! Na és míg ők fizetik a tandíjadat addig ne is várd el hogy leszakadnak rólad.
Addig irányítani fogják az életed és érzelmileg zsarolni is fognak míg ki vagy nekik szolgáltatva.És amíg hagyod.
Ha nem ők finanszírozzák a tanulmányaid, akkor igenis állj a sarkadra, légy már végre önálló felnőtt nő. Menj el dolgozni és mellette végezd el a másik egyetemet amit szeretnél.
Szia, nem akarlak elkeseríteni, de én 33 éves leszek, és sajna még mindig tudnak rám hatni ilyenekkel a szüleim. Ugyanilyen lelki-terror van nálunk is. Pedig külön élek, férjnél vagyok és épp az ikreimet várom.:( Nálunk a suli pont így zajlott. Ráadásul van egy nővérem, aki az ő elvárásaiknak megfelelően él. Én pedig nem. Most a legújabb, hogy a férjem nem dolgozik, és 80ezerért egyelőre nem megy el, mert a benzin kerül 50e-be, én pedig jól keresek és simán megélünk belőle, de szerintük a férjem egy léhűtő és én tartom el, és már csak azért is el kéne mennie dolgozni, mert ez a férfi dolga. De mi van, ha ez nálunk nem számít, ha ő otthon nem pihengél, hanem épp a babaszobát és egyéb mást csinál? Szóval teljesen kikészültem én is, és még mindig nem tudom lesza--ni, amit mondanak.
Talán az a magyarázat, hogy te sem bízol magadban annyira, és állandóan ott a kérdés a fejedben, hogy mi van, ha mégis igazuk van...
Az a baj,hogy mindig az volt amit ök akartak,mert tölük függtél anyagilag,persze hogy jót akarnak neked,hisz szeretnek,csak ők akarják élni a te életedet is,ami nem helyes.
Ha anyagilag még mindig tölük függöl,akkor állj eléjük és közöld hogy ez igy nem jó,és vagy arra az egyetemre jársz amelyikre te akarsz,vagy abba hagyod,és el métsz dolgozni.
Bár ezt a tanácsot már biztos hallotad,de ha eddig sem volt eröd változtatni,nem hiszem hogy ezután lesz,lehet hogy nem tetszik ha helyetted döntenek,de ugy látszik és az élet ezt mutatja,hogy ők tényleg jobban tudják mi kell neked.Zsarolással nem lehet támogatást kicsikarni,föleg ha eddig is nekik volt igazuk,nem elég akarni,de tenni tenni kell...ismerös a vers?
Nem akarlak meg bántani,de ök legfeljebb nagyon fognak rád haragudni de akkor is szeretni fognak.......vagy mégse biztos hogy mást akarsz? csak unod a gyeplöt?
Vigyázz..nehogy rosszul dönts..hisz eddig melleted álltak,ha nem segítenek akkor is menni fog?
Akkor meg ne várd hogy más mit mond!!!
Az anyagi függés az ma már annyi, hogy kapok néha egy tízezrest. Nem azért, mert kell, hanem mert nálunk szokás. Anyám is pl. a mai napig kap az anyjától minden hónapban. Ha nem kérem, akkor kiakadnak, hogy most miért vagyok ilyen. Szóval nem oszt nem szoroz a dolog, már rég nem tartanak el, nem fizetnek nekem se tandíjat, se albérletet se semmit. Nem is kell.
Az a baj, ha valamit meg is csinálok, akkor is attól fosok, hogy hogy mondjam meg! Nem tudom egyszerűen miért.
A múltkor pont azon gondolkoztam, hogy az életem összes döntése, amit eddig úgy hoztam, hogy teljesen kiakadtak és mindenféléket a fejemhez vágtak, hülyéztek és közölték, hogy szar döntés, sokkal jobban sült ki, mint ahogy én számítottam rá, hát még az, amit ők akartak helyette.. Eddig mindig igazam volt és még is..
Akkor meg nitöl félsz?Gondolom arra vágysz,mint mindenki..hogy helyeseljék a döntésed,büszkék legyenek rád,ne dirigáljanak neked!
Jaj drágám! arra aztán várhatsz,vannak szülök akik erre sose lesznek képesek,ha ezt fel ismered,nem fosol tölük tovább,és nem ringatod magad ilyesmiben.Te dönsd el,mit fogadsz el tölük,de azt akkor ne kössék feltételekhez,mert azt te is tudsz szabni..igaz?
Na csak bátran előre...szurkolok neked,ez harc lesz,mert csodák nincsenek.
Köszönöm a válaszokat!
Igazából nem is tudom mit várnék. Talán még annyit sem, hogy helyeseljen vagy ilyesmi. Csak legalább ne tegyen úgy, mintha nem emlékezne rá, hogy mit mondtam. Mert jelenleg úgy állunk a kérdésben szereplő üggyel kapcsolatban, hogy hónapok óta fújom, hogy tényleg váltok. Ő meg akárhányszor feljön, úgy beszél, mintha szó sem lett volna róla.
Végül is abból a szempontból mindegy, hogy eldöntöttem és úgy lesz. Támogat a párom, támogatom magam, tudom, hogy meg tudom csinálni, de hát nem is tudom mit mondjak nekik. Olyan, mintha egy gyerekhez beszélnék, aki befogja a fülét és ordít közben, aztán meg, ha mégis meghallja, dührohamot kap.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!