Hogyan győzzem meg az apukámat, hogy vegye a fáradtságot és hozza rendbe az életünket?
Apum havi bevétele 200ezer forint.
Budapesten egy (60 éve épült) 2 szobás lakásban lakunk a belvárostól 40 percre tömegközlekedéssel. A lakás nagyon rossz állapotban van (az ablakok nem záródnak rendesen, 20 éve volt utoljára festve, nincs egyáltalán konyhabútor, a WC meg a kád lyukas... estig tudnám sorolni..) a lakásra a havi költség 100ezer forint (fűtés, víz, közös költség, gáz, áram, biztosítás...) Szerintem ez rengeteg. Eladhatnánk és elköltözhetnénk egy kisebb lakásba, ahol jóval kevesebb a közös költség, sokkal jobb állapotban van és közelebb is a belvároshoz, illetve jobb a megközelítése.
Apukám nem hajlik rá. Sőt hallani sem akar róla. DE MIÉRT???
Egy ennyire lelakott lakást maximum az eredeti érték feléért lehetne eladni. Ha jó állapotban lenne, akkor is egy központibb fekvésü lakás legalább másfélszer-kétszer annyiba kerülne, igy meg még nagyobb a különbség.
Ha netán sikerülne is eladni a mostani lakást, az áráért semmit nem tudnátok venni és lakhatnátok az utcán.
Talán apukádnak van igaza, és nem is éri meg eladni a lakást. Szerintem meg lehetne próbálkozni azzal, hogy saját magatok kimeszelitek, kifestitek apránként az egész lakást. A barkácsáruházakban lehet kapni aránylag megfizethető falfestéket. Nyáron, ha majd jobb idő lesz, az ablakokat is rendbe lehetne hozni. Szépen lesmirglizni, és újramázolni. Ha nagyon húznak az ablakok, akkor szivacsszalagot ragasztani a kivánt helyekre. Ezeket a kisebb munkákat egy kis ügyességgel bárki elvégezheti.
Sajnos a klotyó és a kád kijavításához már szakember kell, és a kicserélésük se lesz olcsó. Itt úgy lehetne spórolni, hogy a bedobált reklámujságokat figyelni, mikor, hol van szaniterárukból leárazás, kiárusítás, és akkor megvenni.
A fürdőszoba felújítását úgy is meg lehet oldani, hogy a kellékeket ( új wc, új kád, új csapok, csempe...) lassan gyújtögeti össze az ember, és amig minden össze nem jön, addig eltárolja valahol ezeket.
Ha ennyire le lennék égve, mint apukád, akkor én megtanulnám még a csempézést is valami könyvből. Csak nem lehet az már olyan nagy ördöngősség!
Ha a család közösen vág bele, saját kezűleg a lakásfelújításba, az még egy jó kis családi program is lehet, és az ember a saját keze munkáját jobban is megbecsüli. Lehet, hogy a végén még apukád is egész belejön majd! Hidd el, csak elkezdeni nehéz.
A leírtaknál sokkal több probléma van a lakással.
Elég rossz helyen is van (a szomszédság), dupla ablak van és a külsőket nem lehet bezárni (már régen elkoptak), a klotyó aljáról kifolyik a víz, kád dettó, csapok szint úgy, a hűtő sem záródik rendesen, a tűzhely már legalább 40 éves, a bútorzatot pedig már meg sem említem. A padló linóleum, ami helyenként hiányzik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!