Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Mi kell házassági szerződés...

Mi kell házassági szerződés kötéséhez és milyen anyagi vonzata van?

Figyelt kérdés
Idén férjhez megyek, van egy lakásom amit örököltem a szüleimtől, de szeretném ha 5 év után ez nem lenne közös hanem az enyém maradna esetleges válás után is. Érdekelne hol kell intézni milyen papírok kellenek.
2009. jún. 2. 09:09
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
90%
Az a lakás ami a házasságkötés előtt a Te tulajdonod, az nem lesz sosem közös, sem 5 év, sem több év után. Az a Te külön vagyonod és marad is az. Ettől függetlenül természetesen nincs akadálya a házassági szerződés kötésének. A dolognak annyi anyagi vonzata van amennyiért az ügyvéd megírja a szerződést.
2009. jún. 2. 09:58
 2/13 anonim ***** válasza:
100%

Egy ügyvédhez kell elmennetek közösen és ot megírni, hogy mi kinek képzi a külön vagyonát, vagy az esetleges egyéb dolgokat, amit rögzíteni akartok még!

Ti kaptok egy-egy példányt és az ügyvédnél is marad egy.

Az ügyvédi díjat kell megfizetnetek, de lehet hogy közjegyzői hitelesítés is kell! Ezt majd az ügyvéd megmondja!

2009. jún. 2. 10:34
 3/13 anonim ***** válasza:
Akkor mi lesz közös 5 év után? Akkor előre mit lehet leírni? Mit szoktak belevenni? Már bocs, hogy kérdezek és nem válaszolok, de engem is érdekel a téma.
2009. jún. 2. 10:37
 4/13 anonim ***** válasza:
100%

A már meglévő dolgokról szoktak rendelkezni ilyenkor.

amit ezután szereztek, az lesz a közösvagyon!

2009. jún. 2. 10:49
 5/13 anonim ***** válasza:
100%
Mostanában én is egyre több mindenkitől hallom ezt, hogy nem lesz közös vagyon. De én is úgy tudom, hogy 5 év után közösbe megy minden. 9-10 éve legalábbis még ezt mondta a közjegyző és az ügyvéd is. Én mindenestere úgy vagyok nyugodt, hogy van szerződésem. Nekem ügyvéd csinálta, árra már pontosan nem emlékszem, pár 10ezer volt.
2009. jún. 2. 10:50
 6/13 anonim ***** válasza:
Én is kérdeznék? Ha már tegyük fel 5 éve házasok vagyunk, és mondjuk kapunk a családomtól nagyobb értékű cuccokat, akkor arról mindig papírt kell írni? Gondolom igen. Meg, ha a házasság előtti cuccok, mondjuk az adott fél nevére vannak írva, akkor van értelme a szerződésnek?
2009. jún. 2. 11:34
 7/13 anonim ***** válasza:
83%

Azért a házassági szerződés intézménye nem teljesen ilyen egyszerű.

Akkor van hatással, ha valakinek számottevő vagyona van, és semmiképp sem akarja, hogy elveszítse. De amennyiben egy olyan ingatlanról akarsz házassági szerződést kötni, amelyikben ÉLNI fogtok közösen, akkor ott a váláskor a másik fél PONTOSAN ugyanúgy verheti az asztalt, mint ahogy szerződés nélkül. A házasság előtt szerzett vagyon az nem lesz közös vagyon. De az értéknövelő beruházások, a rá-hozzáépítések, felújítások bizony a házasság közös vagyonából történnek, így az azzal történő értéknövelés felére a férj jogosult lesz. Tehát ugyanúgy perelni lehet a házassági szerződéssel biztosított felet.

Ebben az esetben az az értelme, hogy "egyszerűbb" meghatározni, hogy mi volt különvagyon. De nagy mértékű ráfordítás esetén akár el is veszítheted az ingatlant...

Vagy minden egyes beruházás, értéknövelő ráfordítás után szaladni ügyvédhez, hogy értékegyeztetés legyen, és le legyen írva, hogy kinek mekkora "része" volt az adott munkában.

2009. jún. 2. 11:45
 8/13 anonim ***** válasza:
60%

A kollegámék 100ezerért csinálták az övéket. Ha a lakás már a házasság előtt is a tied volt, akkor a válás után is a tied marad. A házasság alatt szerzett vagyon feleződik. Hogy akkor miért kell a házassági szerződés? A kollegámék olyanokat írtak bele, hogy mivel mkettőjüknek van saját lakása, és ha mondjuk az esküvő után közös vagyonból újítják fel vagy adják el akkor is csak a sajátjuk marad, nem követelhet belőle a másik semmit.

Persze házassági szerződést leginkább gazdagok szoktak íratni, abban olyanok vannak, hogy megcsalás esetén mennyi pénz jár, házasságban eltöltöt minden xév után mennyivel növekszik a váláskor adott összeg. Hírességeknél azt is beleírják, hogy hetente hányszor kell szexelniük meg ilyen marhaságok.

2009. jún. 2. 12:09
 9/13 anonim ***** válasza:
100%
Saját tapasztalat, hogy tök mindegy kinek a nevén van, és mikor szerezte, az bizony közös vagyon lesz és nem csak a házasság 5. évétől, hanem az együttélés 5 évétől! lehet hogy még csak 1 éve vagytok házasok, de 10 éve éltek együtt. Praktikus az a szerződés. soha nem lehet tudni mit hoz az élet és mit hoz ki a másikból egy válás. Megdöbbentően ki tudnak fordulni emberek magukból!
2009. jún. 2. 12:45
 10/13 anonim ***** válasza:
100%

Sosem lesz a lakás közös vagyon,mer a házasság előtt szerezted.Kivétel,természetesen,ha eladjátok és vesztek 1 drágábbat v. 2 lakásból vesztek 1 házat,akkor a tulajdon viszonyokat a betett pénz arányában érdemes leírni.

Ja,és még valami.Ha tegyük fel örökölnél házasságban egy ingatlant,arra sem tarthat igényt!

Egy ügyvéd azért jobban tudja,kérdezz + egyet.

2009. jún. 2. 17:26
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!