Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » A szülő él fantasztikus...

A szülő él fantasztikus filmben vagy az egyetemista/főiskolás gyereke?

Figyelt kérdés

A kérdésem,nem a személyiségre irányul,hanem az agyban lévő dolgokra.

A fantasztikus film kifejezés alatt,azt a jövőképet értem,amelyben mindenki hisz.Nem tudom,hogy ezt a szülők táplálják a gyerekbe,vagy ők "sztárolják egymást"az iskolákban.

Arra gondolok,hogy ma mindenki azt hiszi,ha elvégez egy egyetemet,fősikolát,akkor neki már milliós zsíros állása lesz.Bocsánat nem is hogy,állása,hanem állásajánlatokkal fogják őt bombázni a jobbnál,jobb cégek,természetesen álomfizetésért.És valamiért mindenki olyasmi összeget mond,hogy 80ezerre végződik.380-480-680.Mindenki teljesen biztos,benne,hogy dolgozni fog,és abban is biztos mindenki,hogy 300alatt nem keresnek.Minimum 280ezer.

Olyan dolgokat látok,hallok,hogy nem is tudom,én még,hogy maradtam életben,hogy van munkám és miért keresek 200felett mikor diplomám sincs.

Lakásról,szuper autókról,hallok mindenkit beszélni,persze nem 45éves korukra,hanem 2-3éven belül.A külföldre vágyók 8-12ezer Eu/hó ról beszélnek,vagy 15zer dollárokról.

De láttam már olyat is,hogy az elsőéves egyik csoporttársával MSN beszélgetés közben,magángépeket linkelgettek egymásnak és a fő témájuk az egyetemen is az volt,hogy ki milyen repülőgépet vesz majd mgának,ha végeznek.A szülők pedig teljesen,a gyerek mellett állnak és biztatják,hogy kisfiam magángéped lesz,teljes átéléssel nézegetik a szülők is.Majd mikor én finoman megmosolygom,leosztanak,hogy,hogy képzelem,mert ha ezt a gyerek elvégzi ennyi meg annyi millió havonta.

Jelen esetben egy panelproli családrőól beszélünk,ahol nincs szegénység,de néha-néha csúszik egy hónapot pár számla befizetése.

Nem szeretnék regényt írni,mert érttelmetlen lenne,aki akarta érti,hogy mire gondolok.

És nem csak a fenti sztoriból táplálkozok.Élettársam egyetemet végzett,2-2féltesóm van(2egyetem-2főiskola)párom elsős volt mikor összejöttünk.Sok emberrel beszélgettem.Ismertem meg jó arcokat és visszatszító emberkéket is.

Viszont embertípústól függetlenül,mindenki az szentül meg vanb győződve a milliókról,a szülők esetében is igaz ez az álítás.

A szomorú valóságról inkább nem írnék viszont ami biztos(kiemelem naggyal értelmezd) ÉN NEM TUDOK ARRÓL,HOGY ISMERNÉK OLYAN EMBERT AKI 500EZRET KERES.Vagy most nem jut eszembe senki.Én akiket ismerek fiatal diplomások és van munkájuk,ők olyan 110-140körül keresnek,szakmájukon belül.

2012. jan. 20. 15:13
1 2
 11/19 A kérdező kommentje:

Egyébként én ezt a szülők hibájának is látom,például több 7-9éve vergődő gyerek anyukája továbra is kevélyen közlekedik. "majd ha a fiam megveszi a mercédeszt" :-)) )

Úgy beszének sok családban is a gyerek előtt a leendő millióiról,hogy nem millióik vannak,hanem csomó tartozásuk.Mint egy áltag magyarnak.

Én örülnék a legjobban,ha ez egy ilyen sikerállam lenne,amiben az átlag polgárok félmilliós milliós fizetéseket kapnának és mindenki seikeres lenne.

Ezek a fiatalok,vagy a szüleik nem látják,hogy mi van az országban?

2012. jan. 20. 17:42
 12/19 anonim ***** válasza:

Nekem most lesz meg a környezetmérnök diplomám. Lehetőségek 0, pedig azért mentem mérnöknek, mert mindenhol az folyik a csapból, hogy kellenek a mérnökök, meg ez érdekelt.

Mindenhova 2 év szakmai gyakorlatot kérnek, mi kapunk kemény 8 hetet.... ez van. Szeretnék a szakmámban dolgozni, mert érdekel, viszont MSc diplomám már nem lesz, mert nincs rá keret, egyrészt mert messze van a képzés (ott ugye albérlet jegyzet stb kiadások vannak) + tandíjat is kéne fizetni, diákhitelt meg nem szándékozom felvenni.

Ha el is tudok helyezkedni kb 80-100 ezer kezdő fizura számíthatok.

Akik sokat keresnek azok már vagy régóta vannak a szakmában vagy piszok jó protekciójuk volt vagy zsenik.

Én ismerek olyat aki 500 ezret keres, a bankszakmában dolgozik, lehúzott már jó pár évet a szakmában felsőfokon beszél angolul kb 250 ezres fizetése volt az előző munkahelyén, majd felkerült Pestre ott megfogta az Isten lábát, megtalálta valami külföldi bank és most az ő itthoni kapcsolattartójuk. Persze folyamatosan képzik és más nyelveket is magas szinten beszél.

Én első körben csak szeretnék rendes munkahelyet és egy tisztességes 150 ezres fizetést és lehetőséget a fejlődésre. (ennyiből már el tudok szakadni itthonról)

2012. jan. 20. 17:54
 13/19 anonim ***** válasza:
Az ilyen szülőket nem értem. Én amellett vagyok, hogy igen, valamilyen diploma legyen (fogalmam sincs, mi iránt fog érdeklődni), hiszen a normális fizetést kínáló állások többsége azért diplomához kötött. (vannak kivételek, de nem az az általános). Sőt, vannak olyan helyek is, ahol előny, és mondjuk mindegy milyen. Szóval hátránynak nem hátrány. Nekem is van 1. most szeretném a 2.-at.
2012. jan. 20. 19:21
 14/19 anonim ***** válasza:

Én is csak azt tudom mondani, hogy 80 ezerre fog végződni a keresetem, de azt is nagyon jól tudom, hogy sajnos nem lesz előtte se 4-es se semmi. Egészségügyi diplomám lesz. Tudom, hogy van aki kevesebbet tesz és mégis többszörösét keresi meg, mint én, de mit csináljak? Ha engem ez érdekel, és nem fizetik meg nem az én hibám. És nem is azé, aki többet keres nálam. Ennek ellenére nem tervezem, hogy külföldre megyek. Elkezdtem az egyetemet, szeretném a legjobban befejezni. Sokszor vért izzadok a tanulással, strébernek tartanak, mert nem elégszem meg a kettessel, hármassal, de nekem ez az érték, mert a tudást nem vehetik el tőlem.

20/L

2012. jan. 20. 20:21
 15/19 anonim ***** válasza:
36%

Én a fizetésekhez annyit tudok tenni, hogy a Karrierexpo-n a cégek standjai betöltetlen állásokat reklámoztak a végzősöknek 280-380 ezres kezdő fizetéssel. Hogy ez mennyire fedi a valóságot, az kérdéses. Keresett szakok, pénzügy, hasonlók simán kapnak ennyit, a multik milliárdosok, belefér. Emellett igazad van abban, hogy mindez azoknak jut csak ki, akik NAGYON KEMÉNYEN küzdenek, bátrak, vállakozószelleműek, jó kapcsolataik vannak. Első éves vagyok, munkatapasztalatom semmi nincs, mert érettségivel munkát ugye nem lehet kapni, csak diákmunkát, de egyetemistaként az embernek nincs kedve dobozokat pakolni 400 forintos órabérért. Egyszer voltam egy rendezvényen "hosstess" két napos volt, összesen kb 8 órát voltam ott, abból 6-ot ácsorgással és beszélgetéssel töltöttem annyira nem volt tennivalóm. De megfelelő kapcsolat révén kerültem oda és 40 ezer forintot kaptunk fejenként a 8 órás semmittevésért, ami finoman szóval is sok. A külföldi fizetés az igaz, egyszer síeléskor megismerkedtünk egy idős osztrák házaspárral és kiderült, hogy a nyugdíjuk kb triplája (fejenként) annak, amit az én anyám egyetemi tanárként keres.

A szülő részéhez annyit, hogy az én apámnak is olyan illúziói vannak, hogy a végzésem után 2 évvel saját cégem lesz vagy 5-600 ezreket keresek. Hogy honnan szed ilyeneket, arról fogalmam sincs. Természetesen kivitelezhető, ha az ember keményen dolgozik, de nem két év alatt, nem három alatt, nem is 5 alatt, hanem 15-20 év alatt és én nem fogok feláldozni 15-20 évet karrierért, és milliós fizetésért az életemből. Nyilván más a helyzet egy fiúnak, neki van 15-20 éve karriert építeni, de én nem fogok 38-40 évesen ott állni a mercédeszem mellett, hogy na most már kéne egy gyerek, lehet még? Állandóan azt kérdezgeti az apám, hogy mi leszek, ha nagy leszek és hogy leszek gazdag és mit tervezek és hogyan építem a karrierem és mi akarok lenni, elnök, miniszter, vezérigazgató? Nos én - talán ostoba vagyok -, de EMBER akarok lenni, férjhez menni, gyereket szülni, tízórait csomagolni, odaadni egy sört a hűtőből (nem igazából nem szeretem a sörivó férfiakat, bor párti vagyok), stb. Szóval én megvagyok milliós fizetés nélkül és kiszöknék a világból, ha vezérigazgató vagy elnök vagy bármi ilyen izé lennék. Se ambícióm, se vezetői képességem, se kedvem nincs hozzá.

18/L

2012. jan. 20. 20:34
 16/19 anonim ***** válasza:
Tegnap a kezembe akadt a legfrisebb felsőoktatási tájoló, amit a felvis adatok alapján adtak ki. Végül is szakleírások és várható fizetések szerepelnek benne korcsoportonként. Na utóbbin röhögtem, mert olyan irreálisan magas összegeket írtak a 20-30 év köztieknek. Kezdőfizunak ilyen 250-300 ezereket lebegtettek, de ennek a fele sem igaz. Lehet, hogy az a kevés aki bekerül és jó helyre kerül az kap ennyit, de felénk ez ritka itt vidéken.
2012. jan. 20. 21:19
 17/19 anonim válasza:

Nekem a szüleim mindig is azt mondták/mondják: Magadnak tanulsz, nem nekem! Szerintem ez így reális. Nem hitegetnek azzal, h ha diplomád lesz milliókat fogsz keresni stb.

A tanulás egy kiugrási lehetőség és ezt nem csak a fősulikra értem. Pl. egy szakmával is igen csak szép összegeket is lehet keresni, de azt is meg kell tanulni! Teszem azt CNC esztergályosként sokkal többet lehet keresni mint könyvtárosként, sőt az elhelyezkedés is könnyebb.

De ismerek olyan szülőket is hogy :márpedig neked akkor is egyetemre kell menned, ha bele döglesz is. Majd fizetjük a tandíjat...Az egy tény hogy a gyerek segg hülye, de az ő fiacskájának akkor is lesz diplomája, ha 12 év kell neki akkor lesz!

{Akinek ige ne vegye magára, akinek igen, az jól öltözködjön föl!}

2012. jan. 21. 17:56
 18/19 anonim ***** válasza:
75%

"Arra gondolok,hogy ma mindenki azt hiszi,ha elvégez egy egyetemet,fősikolát,akkor neki már milliós zsíros állása lesz."

Szerintem senki sem HISZI őszintén ezt, legalábbis a nem teljesen tökkelütöttek biztosan nem.

"A külföldre vágyók 8-12ezer Eu/hó ról beszélnek,vagy 15zer dollárokról."

Az USA-ban évi 25 ezer az átlagfizetés. Nem havi, évi. Havi 8-10 ezret agysebészek keresnek. Az embereknek teljesen meseszerű képzeteik vannak a "külföld"-ről. Azt hiszik, ott 10-20-szor annyit kereshetnek, mint itt. A valóságban kb. 2-3-szoros a különbség. És nagy munkanélküliség mellett nem a külföldit fogják felvenni kulimunkára sem.

"mindenki az szentül meg vanb győződve a milliókról"

Nincsenek. Csak nyugtatják magukat. Arról mégsem álmodozhatnak, hogy 120-at fognak keresni, amiből 60 elmegy albérletre, biciklivel és gyalog járnak majd, és hétköznap párizsis kenyeret esznek. Az snassz lenne, nem?

"ÉN NEM TUDOK ARRÓL,HOGY ISMERNÉK OLYAN EMBERT AKI 500EZRET KERES."

Én ismerek olyan huszonévest, aki 1,5 milliót. De az átlag 120-140 ezer.

2012. jan. 22. 05:08
 19/19 anonim ***** válasza:

A panelproli egy nagyon bunkó kifejezés, ne használd! Nem elítélendő az az ember, aki bérlakásban lakik és nagyon be kell, hogy ossza pénzt! Az már inkább, aki szándékosan nem fizet és lelakja a lakást (avasi cigányok).

Egyébként mindekét fél. Aztán meg jön a valóság.

2012. jan. 22. 17:12
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!