A szülő él fantasztikus filmben vagy az egyetemista/főiskolás gyereke?
A kérdésem,nem a személyiségre irányul,hanem az agyban lévő dolgokra.
A fantasztikus film kifejezés alatt,azt a jövőképet értem,amelyben mindenki hisz.Nem tudom,hogy ezt a szülők táplálják a gyerekbe,vagy ők "sztárolják egymást"az iskolákban.
Arra gondolok,hogy ma mindenki azt hiszi,ha elvégez egy egyetemet,fősikolát,akkor neki már milliós zsíros állása lesz.Bocsánat nem is hogy,állása,hanem állásajánlatokkal fogják őt bombázni a jobbnál,jobb cégek,természetesen álomfizetésért.És valamiért mindenki olyasmi összeget mond,hogy 80ezerre végződik.380-480-680.Mindenki teljesen biztos,benne,hogy dolgozni fog,és abban is biztos mindenki,hogy 300alatt nem keresnek.Minimum 280ezer.
Olyan dolgokat látok,hallok,hogy nem is tudom,én még,hogy maradtam életben,hogy van munkám és miért keresek 200felett mikor diplomám sincs.
Lakásról,szuper autókról,hallok mindenkit beszélni,persze nem 45éves korukra,hanem 2-3éven belül.A külföldre vágyók 8-12ezer Eu/hó ról beszélnek,vagy 15zer dollárokról.
De láttam már olyat is,hogy az elsőéves egyik csoporttársával MSN beszélgetés közben,magángépeket linkelgettek egymásnak és a fő témájuk az egyetemen is az volt,hogy ki milyen repülőgépet vesz majd mgának,ha végeznek.A szülők pedig teljesen,a gyerek mellett állnak és biztatják,hogy kisfiam magángéped lesz,teljes átéléssel nézegetik a szülők is.Majd mikor én finoman megmosolygom,leosztanak,hogy,hogy képzelem,mert ha ezt a gyerek elvégzi ennyi meg annyi millió havonta.
Jelen esetben egy panelproli családrőól beszélünk,ahol nincs szegénység,de néha-néha csúszik egy hónapot pár számla befizetése.
Nem szeretnék regényt írni,mert érttelmetlen lenne,aki akarta érti,hogy mire gondolok.
És nem csak a fenti sztoriból táplálkozok.Élettársam egyetemet végzett,2-2féltesóm van(2egyetem-2főiskola)párom elsős volt mikor összejöttünk.Sok emberrel beszélgettem.Ismertem meg jó arcokat és visszatszító emberkéket is.
Viszont embertípústól függetlenül,mindenki az szentül meg vanb győződve a milliókról,a szülők esetében is igaz ez az álítás.
A szomorú valóságról inkább nem írnék viszont ami biztos(kiemelem naggyal értelmezd) ÉN NEM TUDOK ARRÓL,HOGY ISMERNÉK OLYAN EMBERT AKI 500EZRET KERES.Vagy most nem jut eszembe senki.Én akiket ismerek fiatal diplomások és van munkájuk,ők olyan 110-140körül keresnek,szakmájukon belül.
Én meg nem kötöm senki orrára a fizetésemet. De ha ennyire érdekel: frissdiplomásként VÁLASZTHATTAM, hova megyek (több hely közül), 200-on felül volt a KEZDŐ BÉREM, és azóta többször emelték, fogják is.
Nem a diplomával van baj, hanem azokkal, akik azért mennek egyetemre, hogy még 5 évet nyerjenek mielőtt kilépnek a való életbe, vagy akiknek fogalmuk sincs, mit akarnak kezdeni az életükkel, ezért elvégeznek egy olyan szakot, ami könnyű. Aki így gondolkodik, az persze, hogy nem fog sikeres karriert befutni.
Jól kell szakot, de még egyetemet is választani, ez a nagy helyzet. Ja, hogy melós? Igen, semmit nem adnak ingyen.
Első: a jó álláshoz protekció,ismeretség ,vagy gazdag apuka is kell!
Igen kevés a kivétel.
Szerintem: mindenki fantasztikus filmben él, aki azt hiszi, hogy az egyetemisták egy homogén közösséget alkotnak. Egyszerűen olyan emberek bejutnak egyetemre, akik egy komolyabb szakma elvégzésére is alkalmatlanok. Az évfolyamtársaim jelentős részére pl. egy menyasszonyi ruha megvarrását nem bíznám rá. Mert oda már ízlés, érzék és tehetség kell(ene).
Az egyetemistáknak kb. a kétharmadát ki kéne rúgni a fenébe. Onnantól lenne színvonal, normálisan tanítanának a tanárok. Most minden évben butítják egyre lejjebb az anyagot, mert a diákok nem bírják megtanulni, márpedig egy tanár nem buktathatja meg az egész évfolyamot.
Egyébként is látszik az arány, 300-350 ponttal felvenni diákokat kiszúrás, méghozzá pont a diákokkal. Mert ők nem fognak munkát kapni. Csak elvesztegetik az idejüket. Akik tényleg jók és egyetemre valók, azoknak lesz állásuk. De most sajnos ez a kisebbség.
Én nem tudom.Tesóm barátnői komunikációs szakra járnak,minegyik azt hiszi,hogy vagy az RTL-nél vagy a class FM-nél fognak dolgozni és mindenki 480ezret fog keresni.De a többi 370hallgató is ezt hiszi.Szóval mikor megkérdezed őket mindegyik ezt a 2 helyet említi és a 480ezret.
Elős válaszadó,én hiszek neked.Párom is 200felett keres nem sokkal.Ez nem hihetetlen.Itt inkább a 4-500ezrekkel van a gond.Na ahhoz azért tényleg kell anyuci,apuci.
De a másik véglet meg az,hogy mindenki más azt hiszi,ahhoz,hogy 200felett keressen diploma kell.Én ezt a pénzt minősített hegesztőként megkeresem.1350/óra nettóban.
Első vagyok.
Igen, tipikusan a bölcsészkarok hallgatói azok, akik többnyire megégetik magukat, mert diplomázás után rájönnek, hogy hiába tanultak, nem mondom, hogy nem tudnak elhelyezkedni, de a többségük nem olyan életkörülmények közé kerül, mint amilyenről gimnazista korában álmodott.
Én pénzügyes diplomával 2 év alatt eljutottam az általad hihetetlennek tartott 4-500 ezres fizetéshez, de ehhez vért izzadtam. Emlékszem, mikor gimisként a felvételi előtt mondtam anyámnak, hogy én majd egy bankban fogok dolgozni és ennyit fogok keresni, ő pedig csak mosolygott, és tudtam, hogy maga sem hiszi ezt el. És sikerült, rövidebb idő alatt, mint gondoltam.
De a bölcsészeket sem kell azért leírni. A húgom magyar szakra jár. Minden előadáson ott van, minden fakultatív pluszmunkát elvállal, minden meghirdetett konferencián, előadáson részt vesz, nagyon érdekli a nyelvészet, TDK-zik, már a tanárai is felfigyeltek rá, az egyik konkrétan már felajánlotta neki, hogy vegyen részt az egyik kutatásában az új könyvéhez, és még csak másodéves. Miközben az évfolyamtársai csak röhögnek rajta, hogy stréber, és nemhogy inkább élne. Hát így is fel lehet fogni, csak az ő felfogásuk szerinti "életből" később nem fognak megélni.
Egyszer elkísértem a húgomat egy nyelvészeti konferenciára, ahol a legjelesebb magyar nyelvészek tartottak előadásokat és vitafórumot. Ingyen. Nemhogy telt ház nem volt, de félig sem telt meg az előadó, arról nem is beszélve, hogy holott MINDEN magyar szakos tanulónak elküldték a meghívót, húgom évfolyamából 200-ból 5(!) ember vette a fáradságot és jött el.
Ilyen csekélységeken múlik. Aki szarik bele a dolgokba, az semmilyen szakterületen sem lesz jó, kellő elszántsággal, szorgalommal és alázattal viszont a legócskábbnak tartott bölcsész szakokkal is lehet szép karriert befutni.
Ezért írtam, hogy a hazai felsőoktatás nagy problémája, hogy rengetegen csak időhúzásnak szánják az egyetemet, addig sem kell dolgozni, ellenben lehet bulizni, csajozni, pasizni. A tanulás pedig leredukálódik a vizsgaidőszakok idejére, pedig ez rossz taktika. Hisz az átlag ezt csinálja. Aki viszont az átlagnál jobban akar élni, annak az átlagnál többet kell dolgoznia (tanulnia).
Nekem NINCS diplomám, mégis 325 volt a nettóm (most babázok). Nem volt protekcióm, de 2 nyelvet beszélek, jól megértem magam az emberekkel. Nem panaszkodtam meg "fenyegetőztem", amikor túlórázni kellett. Nem ügynöki melóm volt :-)
Párom diplomával keres 380-at (igen, ez a bűvös 80-as) Egyikünknek sem ez a kezdő fizetése természetesen. Én most is tanulok, párom is folyamatosan képzi magát.
Nekem keresnem kellett a munkát, ő viszont az egyetem után kapott ajánlatokat.
Megmondom őszintén, nem akarok egyetemre járni. Amihez lenne kedvem, azzal utána semmihez nem tudnék kezdeni, másban pedig nem tudnék olyan jó lenni, hogy a sok száz diplomás közül engem válasszanak a munkavállalók.
Nem az utolsó,hanem az az előtti 2hozzászólónak.
Teljesen hihető ez is.Ismerek egy jól menő szobafestőt(ő+3embere)a fickó milliókat szaggat, a legmenőbb kégliket festi,mára csak a milliomosok festője lett.De régen is 5-6kilót keresett.
Viszont a többség napi 8ezerért dolgozik.
Ok,hogy vannak sikersztorik,jól elsült dolgok,de ha megnézzük arányaiban a dolgot,hogy mondjuk hány emberből sikerült,akkor szerintem szomorú az arány.
Én nem azt mondom,hogy megélni nem lehet,és nem is azt,hogy nem lehet akár havi több milliót is keresni,de szinte mindenki ezt hiszi,hogy ő is így esz.
Kedves utolsó.Ha a fiam környezetmérnöknek fog tanulni(mely köztudottan,munkanélküli szak párom ismer sokat 1nek van munkája 110ért 5éve csinája)akkor azért nem hitegetném a dolgokban,hanem megértetném a 18éves fejével,hogy fiam akkor valami másban gondolkozz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!