Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Szülők! Ti mit tennétek, ha a...

Szülők! Ti mit tennétek, ha a fiatoknak, lányotoknak zsidó párja lenne?

Figyelt kérdés
Nemrég volt itt egy kérdés,ahol a lány azt írta,h be sem meri mutatni otthon a párját,mert zsidó,és az anyjáék kicsapnák otthonról.
2012. jan. 20. 13:17
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
30%
Az alaphelyzetet irreálisnak tartom. Majdnem teljességgel kizárt, hogy egy zsidó fiú nem zsidó lányt válasszon párjául - hisz akkor (mivel a mózesi törvény szerint az ember akkor zsidó, ha zsidó anyától származik), a születendő gyermekek nem lennének zsidók. Itt teljesen felesleges vallásról beszélni: a zsidóság nem vallási, hanem vérségi kérdés. Ezt sokan nem akarják tudomásul venni, de attól még így van.
2012. jan. 20. 14:01
 12/15 anonim ***** válasza:
74%

Mármint zsídó származűsút, vagy kipát hordó, vallásos zsidót?

Az előbbit valószínűleg észre sem venném, csak akkor szúrom ki őkte, ha kipa van rajtuk, egyáltalán nem jár rá az agyam, nekem ember-ember, akkor is ha nagy az orra.

Ha vallásos lenne azt furcsállnám, de sok beleszólásom akkor sem lenne. Mondjuk valószínűsíteném akkor, hogy néhány hónapnál nem lesz az hosszabb fejezet az életében.

Az én főnököm is zsidó, én speciel nagyon szeretem.

Az én legelső szerelmem egy intézetis cigánygyerek volt. A szüleim képesek voltak még ezt is megértően fogadni, én ezt a példát láttam, és ezt is tartom helyesnek.

2012. jan. 20. 14:02
 13/15 anonim ***** válasza:
100%

Nekem volt már mindenféle barátom, nem mindre vagyok büszke sajnos :-(

Amíg nem volt velük jellembeli vagy emberi problémájuk, a szüleim megadták az esélyt nekik, és szántak rá időt hogy megismerjék. Aztán elmondták a pozitív-negatív véleményüket. Anélkül, hogy beszélnél vele, nem fog kiderülni, mennyire befolyásolják a hagyományok a mindennapjait.

Egyetlen kivétel volt: belezúgtam egy sztriptízbár 35 éves kidobójába, aki közel 5 évet ült testi sértésért. Na őt nem vihettem haza; szerencsére hamar "megjött az eszem".

2012. jan. 20. 14:17
 14/15 mus musculus ***** válasza:
Elvileg dédapám is az volt 1/4 részben, és akkor mi van? Mondjuk ha hithű, az már tényleg neccesebb dolog, mert ahogy azt már említették korábban, eltérő értékrendet, mentalitást vonhat maga után a vallási különbség, de minden egyéb esetben nem lenne ellenemre a dolog (még fanatizmus esetén is rájuk bíznám).
2012. jan. 20. 18:03
 15/15 anonim ***** válasza:
100%

Ma 14:01-es vagyok:

előző válaszomhoz kapcsolódva: az identitástudatos zsidó családok engedékenyebbek akkor, amikor a LEÁNYgyermekük határoz úgy, hogy nem zsidó élettársat választ. Ebben az esetben ugyanis a születendő gyermekek zsidónak számítanak a törvény értelmében, így tehát "nem vesznek el" a közösség számára. Akár tetszik, akár nem, ezek a meggondolások napjainkban is döntők, akárhol a világon. Azt, aki ezekben az információkban előítételetet vagy egyebet lát, csak arra kérhetem: próbálja megismerni a zsidó népet és szellemiséget.

Ha pedig az én gyermekem választásáról volna szó, eszembe sem jutna beleszólni. A meggyőződésem is egyszerű: embernek - emberrel nemzett - gyermeke nem lehet más, csak...ember. Akik tárgyismerettel bírnak, értenek.

2012. jan. 20. 18:21
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!