Nagyon félünk a babavállalástól, mert mindkettőnk családjában sok betegség volt. Jogos a félelem? Mekkora a kockázat szerintetek?
Igen, születés után előfordul agyvérzés, nem is olyan ritka sajnos.
Nézzük végig:
Pár hetes korban meghalt a papa ikertesója. Ikerszülés akkoriban jó eséllyel ezzel járt, semmi abnormális nincs benne. (Persze szörnyű, meg sajnálom, de sajna ez akkor nem volt meglepő eset.)
Down-szindróma nem öröklődik így. Ez tudtommal egy kromoszómatörés okozta betegség, amit a terhesség során jó eséllyel kiszűrnek.
Férjed apja alkoholista, ez közrejátszhat a húg autizmusában, de a Ti gyereketeknél semmit nem jelent.
Az eddigiek alapján gondolom egyértelmű a válaszom:
én nem rohangálnék genetikushoz, hanem belevágnék. Ha ti ketten egészségesek vagytok, nem isztok, dohányoztok, normálisan étkeztek, akkor szerintem pont olyan eséllyel lesz egészséges babátok, mint másoknak!
Genetikai vizsgálaton sokat segíthetnek. Amúgy a legtöbb ember családfájában előfordulhat magzat elvesztés, betegségek, ebben komoly szerepe volt annak is hogy a nagymamák, dédik nem kaptak olyan orvosi ellátást mint manapság és gyakran szültek későn
down kór, autizmus esélye nő ha az anya idősebb korban szül.
Az após alkoholizmusa kihathatott az anyósra hisz a folytonos stressz az idegeit tönkretette, anyagi gondok miatt nem juthatott megfelelő élelemhez amitől vitamin hiányos szervezettel lett terhes ez is közrejátszhatott abban hogy autista lett a testvér.
Ezen én is elgondolkodtam már, hogy mi lesz ha majd gyereket szeretnék mert:
-egyik mamám rákban halt meg
-másik mamám anyukája és két testvére is rákban halt meg (6-an voltak testvérek összesen), anyukám és ez a mamám cukorbeteg és a még meglévő két testvére is az
És ez még lehet, hogy nem minden(egyik papám régen meghalt és az ő oldalán nem nagyon ismerem a családi örökletes betegségeket)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!