Ti nem vettétek észre, hogy egyre több családnál
"menőznek" a szegénységgel?
Nekem erről az a tapasztalatom, hogy felajánlottam a régi ruháimat olyanoknak akiknek tudtam, hogy szükségük van rá. El is fogadták, csakhogy másnap megláttam a kukában. Úgyhogy én többet nem adok senkinek sem.
De máshol is azt látom, hogy tűzifa, élelem, ruha az nem kell, csak pénz, meg vas vagy alumínium, amiből aztán tud piát venni. Legalábbis felénk ez a helyzet.
2012. jan. 18. 13:33
Aki tényleg szegény, az nem "menőzik", hanem megnéz minden fillért és eszébe sincs pazarolni.
2012. jan. 18. 13:35
3/16 A kérdező kommentje:
Én még kollégiumban lakok, de anyagilag magamról gondoskodok. A koleszban büdös a víz, de megiszom, és csodálkoznak, hogy hogy bírom meginni. Magamra főzök, még soha nem rendeltem pizzát, és még élek. Amikor lemegyek a boltba néhány "szegény" évfolyamtársammal, mondják, hogy miért nem veszek magamnak egy 170 Ft-os csokit, mert igazán nem nagy pénz. Ők viszont nem eszik meg a "márkátlan csokit", csak azt ami 200Ft-nál kezdődik és ők nevezik magukat szegénynek. Nem is tudom mikor vettem magamnak utoljára új ruhát, ők pedig mindig a legújabban vannak. Nem irigy vagyok rájuk, csak furcsállom, hogy hangoztatják a szegénységüket, közben pedig szórják a pénzt.
Én azt tapasztalom, hogy ez inkább arra megy ki, hogy tőlük aztán ne várj segítséget, ha sz.rban vagy, mert hát hallod milyen rosszul élnek.
Ezzel szemben az igazán jó barátainkkal meg úgy van, hogy ha vki épp nem áll a helyzet magaslatán, akkor az utolsó ezreseinket elosztjuk, kölcsönadunk egymásnak, áthívjuk-átmegyünk ebédre, vacsorára, stb.
2012. jan. 18. 13:41
Mivel magunknak sem veszek meg drága dolgokat, mert nem jut rá.Egész életemben csak spópolásból áll az életem. Az egyik ismerõsöm egyedül neveli az ikreit. Szoktam nekik venni ruhát, és egyebet. Egyszer vittem nekik parizert, kolbászt, mert alig van mit enniük is. Azt mondta nekem, hogy miért nem sonkát vittem. Hát olyan pipa lettem, de nem szóltam rá semmit sem.Soha még azt sem kaptam, hogy köszönöm. Mondtam magamban én egész életemben spórolok, büdös életbe nem kaptam segitséget senkitõl.
2012. jan. 18. 13:42
a mai világban már nem csak az számít "szegénynek", nem csak az érzi a pénztelenséget, ahol nincs mit enni, hanem aki a mai jóléti államban nem tudja megvenni azokat a szinte létszükségleteket, amikre pár éve még volt keret. lehet, hogy heti 1000 ft elmegy ásványvízre, meg pénteken megrendeli azt az egy pizzát, de benzinre nem futja, évek óta nem vett új mobilt (nem létszükséglet, csak trend, manapság félévente cseréli aki teheti, szerintem hülyeség), és kínkeservesen kuporgatja össze a pénzt hogy tudjon ünneplő cipőt venni a gyereknek (tapasztalat).
nem divatból mondja, akinek nincs pénze, hanem azért, mert bár lehet még van neki és lehet nem fog éhenhalni, de számolja a centeket.
2012. jan. 18. 13:45
Aki szegény, abban van tartás, nem panaszkodik, és nem kér.
2012. jan. 18. 13:50
még azt hozzátenném, hogy nem olcsó az élet, nem kell szegénynek lenni ahhoz, hogy az alapkiadásokra elmenjen a bevétel jó része. és az alapkiadás alatt nem csak a rezsit meg a kaját értem, hanem a gyerekek iskolai kiadásait, a munkához szükséges ruha, eszközök, stb. mert a nadrágkosztüm elhasználódik, a munkásruha szétszakad, előbb utóbb pótolni kell. mi van, ha a gyerek kontaktlencsés? havi3ezer forint. fogamzásgátló tabletta havi 2, és ez még a legolcsóbb mód. plusz kiadások, amikről le lehet mondani, de azért valahol mégsem.
2012. jan. 18. 13:56
A kulcsmondatot az előző válaszoló írta le. A valóbvan szegény ember gerinces és szemérmes.
2012. jan. 18. 13:56
Ezt a jelenséget én is észrevettem, de ezek az emberek még nem szegények igazából, csak az addig megszokott életszínvonalukat egyre nehezebben tudják fenntartani és az ebből származó rossz érzéseiket azon vezetik le, hogy azt froclizzák, bántják, aki már eleve odafigyel arra mit mikor vesz meg mennyiért és ne meggondolatlanul költekezik. Hidd el ha tényleg arra a sorsra jutnak majd nem fogod őket hallani, hiszen azzal lehet kérkedni neked, hogy miért veszel csokit 100Ft-ért mikor megvehetnéd a 200Ft-osat is, mikor ők már csak a 40Ft-os Melba kocát eszik és Te még mindig a 100Ft-os csokiba harapsz. Akkor már ciki lesz. Vagy akkor átcsapnak a bántásodba, hogy mit kérkedsz előttük. Az emberek ilyenek, sajnos nem nevelnek mindenkit életrevaló normális gondolkodású emberré.
2012. jan. 18. 14:49
Kapcsolódó kérdések: