Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Lehet-e a gyerektartás mérsékl...

Lehet-e a gyerektartás mérséklését kérni, én kérhetem-e? A párom első gyermeke után havi 20. 000, - Ft tartásdíjat fizet (az ex-el a bíróság előtt megegyeztek 1,5 éve az összegről), most fog megszületni közös gyermekünk, a párom minimálbért keres.

Figyelt kérdés
Nekünk nincs saját lakásunk, apukám lakásában lakunk vidéki városban, a párom exének nevén Bp-en 3 szobás saját tulajdonú lakása van, ők ott laknak. A láthatással nincsen gondunk, csak a baba miatt a megélhetésünk most sokkal nehezebb lesz, én csak gyedet kapok majd. A közös gyermekünknek is szerintem járna legalább annyi pénz mint az első gyereknek, de a havi 40.000,- Ft már meghaladja a párom fizetésének felét is! Hova kell fordulnom az ügyben?
2009. máj. 25. 15:20
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
59%

Jól tudod, a kötelezettel szemben érvényesíthető összes tartási igény a jövedelme 50%-át nem haladhatja meg. Ha a szülők két vagy több gyermek tartására kötelesek, a tartásdíjat úgy kell megállapítani, hogy egyik gyermek se kerüljön a másiknál kedvezőtlenebb helyzetbe, különösen akkor, ha nem egy háztartásban nevelkednek.

Ezért a bíróság általában, de ez nem törvényszerű az 50 %-ot elosztja a gyerekek között arányosan, de ahogy már korábban írtam, figyelmebe veszi a jövedelmeket és vagyonokat és persze az sem kötelező a bírságnak, hogy mind az 50 %-ot megítélje. A 20.000,- pedig sok egy gyerek után minimálbérre, ügyes egyezséget kötött a párod exe.

Az ex élettársa nem számít, mert ő nem köteles a párod gyerekét tartani. Nem tudom, hogy honnan veszi a többi hozzászoló, hogy egy gyerek után 20.000,-t mindig megítélnek.

Egyébként 33 % a letiltás akkor ha nem gyerektartásról van szó, ott lehet 50 % is.

2009. máj. 25. 16:50
 12/19 anonim ***** válasza:
61%
Minden tisztességes lelkiismeretes ember gondoskodik megfelelően a gyerekeiről,és nem akarja megrövidíteni őket sehogy sem.Elsősorban a meglévő gyerekről gondoskodik értelmes ember,és úgy vállal másikat,ha őt nem a másik gyerek kárára tudja eltartani.Nektek pedig,de főleg neked semmi közötök nincsen a gyerek anyjának az életéhez,új kapcsolatához,és anyagi dolgaihoz.A gyereket mindig a szülők kötelessége eltartani,apáé-anyáé.Ha a feleségnek olyan rendes társa akadt,hogy még Ő is gondoskodik a párod gyerekéről,akkor legyen neki nagyon hálás érte,és ne tekintsétek ezt az Ő kötelességének mert nem az.Majd ha esetleg Te is ex leszel,és a gyerekedtől elvenni akar az apja nem adni neki,akkor tuti fel leszel marhára háborodva.Egyébként 20 ezer gyerektartás nem sok egyáltalán,ezt emelnetek kellene nem csökkenteni.Milyen emberek vagytok ti?Dolgozzon a párod többet,a gyerekeket nem csak megcsinálni kell tudni,hanem eltartani is.
2009. máj. 25. 17:28
 13/19 anonim ***** válasza:
58%
Ne haragudj,hogy ezt irom,de nagyon elszomorodtam mikor elolvastam ezt.. remélem a te szüleid nem vátlak el,de képzeld csak el ha te lennél a párod gyerekei helyében. Szerintem semmivel sem érdemelnek kevesebbet,mint a ti közös babátok,őket ne röviditsétek meg,hogy nektek hosszabb legyen
2009. máj. 25. 17:38
 14/19 anonim ***** válasza:
96%
Nem szeretnék állást foglalni, csak annyit tennék hozzá, hogy az én fiamra, minimálbér után havi 13.000 forint gyerektartást ítéltek meg. Mondjuk nagyon nem bánnám, ha kapnám is, de most meg arra várok, hogy az állam előlegezze. Oké, ez nem tartozik ide.
2009. máj. 25. 17:50
 15/19 anonim ***** válasza:
89%

Az én szüleim 92ben váltak.A bíróság apám fizetésének a 10-10%-át,azaz a bátyám és én utánam összesen 20%ot ítélt meg anyának.Tudod mennyi volt az???Annyira kevés,h 4en,2 fizetésből,hó végén volt,h tejre és kenyérre kellett kölcsön kérni....

Amikor felkerültem egyetemre,akkor kapott anya utánam kevesebb,mint 9e Ft-ot.A havi kollégiumra nem volt elég.Az volt a szerencse,h édesanyámék addigra már egyenesbe jöttek,mert bizony apámék felől éhen is dögölhettem volna...

Azt a 20e Ft-ot nem a volt nejének adja,hanem a gyerekének.De lehet kérni az ideiglenes mérséklést,a lelkiismeretetekre van bízva a döntés.

2009. máj. 25. 21:30
 16/19 anonim ***** válasza:
48%
17:28-as hozzászóló.Jóhogy nem már azért nem fog majd valaki gyereket szüln,mert a párjának már van egy. Lehet hogy mielőtt elkezdték a születendő baba "gyártását" nem voltak "rossz" anyagi körülmények között,és azért merték bevállalni. De azért már az is szemétség amit néha az exek művelnek,azzal hogy mindent lehúzzanak a apáról. Az exbe ha lenne annyi megértés azt mondaná,hogy "ne csökkentsétek a gyerektartást,mert arra az én gyerekemnek szüksége van,de tudok nektek esetleg én is segítnei,hogy odaadom a kinőtt ruhákat és a megmaradt babakocsit vagy kiságyat". És ez így elviselhetőbb lenne. Nehogy már mindig az apa új párja legyen a rossz az ex meg a szent,mert nála van a gyerek! Az exnek is hozzá kell járulnia a gyerekhez nem csak az apának állandóan!
2009. máj. 26. 12:17
 17/19 anonim ***** válasza:
49%

Kedves 12,17-es,és na ne hogy már mindig a volt feleség legyen a hibás mindenben,mert nem hagyja hülyére venni magát,és szeretné ha a gyereke megkapná azt ami jár neki.

A gyerektartás megfizetése nem szívesség hanem kötelesség,és nem az anya kapja hanem a gyerek.

Apuka és az új nője pedig oldják meg az életüket ahogy akarják az exnek ehhez semmi köze.És vállaljanak újabb gyereket a saját költségeikre ne a máséra.Mi az,hogy adja oda a kinőtt ruhákat vagy egyáltalán bármit?És mégis miért tenné ezt?Neki semmi köze a volt férje új családjához,de a volt férjnek nagyon is sok a közös gyerekhez,neki vannak kötelezettségei feléje és nem fordítva.Ez nem oda-vissza működik.Aki olyan férfit választ maga mellé,hogy gyereke van,az tudomásul vette a kötelezettségeket is,ne reklamáljon utólag,és ne a párja gyerekét akarja megrövidíteni a sajátja javára.Arról gondoskodjanak ők.Én nem tudom egyesek hol élnek,hogy gondolkodnak vagy inkább hogyan nem.

A 20 ezer gyerektartás mellett pedig az exfeleség még bőven hozzájárul a gyerekhez,ugyanis akinek van gyereke az tudja mibe kerül,ha tisztességesen neveli.

Mindenki a saját lehetőségeihez mérten vállaljon annyi gyereket amennyit fel is tud tisztességesen nevelni.Vagy szerinted az normális ,hogy keresünk új kapcsolatot és akkor a régiből való gyerek már le van tojva,nevelje fel az anyja ahogy tudja?Milyen férfi az,aki a saját gyerekéről nem akar megfelelően gondoskodni?És milyen nő anya lesz az,aki ebben támogatja???

2009. máj. 26. 15:50
 18/19 anonim válasza:
52%
Szerintem pedig mind a kettő gyereknek ugyanennyi jár.a születendő picinek is és a nagyobb gyereknek is.Tehát ne itélkezzetek a kérdés írója felett mert ő is anya lesz és fontos hogy mi lesz a babával.Egyenlően kell megítélni a dolgokat.Neki is jár annyi mont a nagyobb gyereknek
2009. jún. 13. 15:17
 19/19 anonim ***** válasza:
100%
12:17-es vagyok! Úgy le tudják hurrogni az embereket... Mégsem kér egyik ex sem számlát arról,hogy mire költötte a gyerektartást. Ha ezt bemutatnák az apukáknak,biztos nem csökkentenék tőlük a tartásdíjat.
2009. jún. 16. 14:46
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!