Lehet-e a gyerektartás mérséklését kérni, én kérhetem-e? A párom első gyermeke után havi 20. 000, - Ft tartásdíjat fizet (az ex-el a bíróság előtt megegyeztek 1,5 éve az összegről), most fog megszületni közös gyermekünk, a párom minimálbért keres.
Te nem kérheted. A párodnak ítélték meg, ő egyezett meg, ő módosíthatja.
Te max. a saját gyerekednek kérhetnél gyerektartást. De neked is csak 20.000-t ítélnek meg.
Ennél kevesebbet úgysem fognak ítélni.
Tudod te mennyibe kerül egy 3 szobás lakás fenntartása?
lehet kérni egyébként, ha a párodnak belefér a lelkiismeretébe, hogy a különélő gyerekére nem akar normális összeget fizetni, és szerintem az a 20 ezer nem is sok.
Ja, merthogy nektek már nem marad elég pénz a gyerektartás kifizetése után.... előbb kellett volna gondolkodni.
Menjen el a párod és vállaljon másodállást, mert más is ezt csinálja ha nincs elég pénz, de ne a a különélő gyereket szívassátok már!
Már bocs, de a két gyerek után az apukának ugyanaz a felelőssége! Ha egy házasságon belül születtek volna, akkor is különbséget tennél? " Neked annyi jár mint eddig, a kisebbnek kevesebb" - címszóval? Egyébként is ha valaki nem tudja fizetni a 3 szobás lakásának a rezsijét, költözzön kisebbe.
Beszéld meg a pároddal, és kérje a gyerektartás csökkentését! A közös gyereketeknek is ugyanaz jár, mint a nagyobbnak, és ha nincs más megoldás, akkor ezt az utat kell járni. Nem kell drasztikusan csökkenteni, hisz a nagyobbnak is kell, de észszerű megoldást meg kell találni.
Igen, mindkét gyereknek jár a 20 eFt, meg is kaphatják mindketten. Az apának még marad a fizetéséből.
A törvényszerint, akár a saját megélhetés ellehettlenülése árán is meg kell fizetni a gyerektartást, mert az a gyereknek jár.
2 gyereknél és minimálbérnél MINDEN bíróság megítéli a 20-20 eFt-ot.
Lehet kérni a csökkentést, de egyezség esetén az egyezség jóváhagyásától számított két éven belül csak akkor, ha a felek kiskorú gyermekének érdekét szolgálja, vagy a körülmények változása miatt valamelyik fél érdekét súlyosan sérti a megállapodás.
Az a körülmény, hogy a párodnak újabb gyereke született, elég indolkolttá teheti, hogy csökkentsék a gyerektartást, mert az újabb gyerek eltartására ugyanúgy köteles, mint a korábbi gyereknél.
Egyébeként tartásdíj összege, a jövedelem 15-25 %-ka szokott lenni, ha a bíró állapítja meg, tehát ez a húszezer a minimálbért alapul véve a felső határ, persze megegyezni mindenben meg lehet.
Természetesen csak a párod kérheti a csökkentést. Most is megpróbálhatja.
A bíróság figyelembe veszi a döntésnél a felek jövedelmét és vagyoni helyzetét is, természetesen a te jövedelmed is számít, hiszen a közös gyerekteket, neked is tartani kell.
Szerintem érdemes megpróbálni.
Azt esetleg rosszul tudom, hogy a gyerektartásnál max. a fizetés 50%-át ítélhetik meg (amúgy 33% a letiltás) és a két gyerek miatt az feleződne?
A minimálbér nincsen 80 eFt amit a párom kap, sőt még 70eFt sem (egy kicsit alatta)
Ha megszületik a baba én csak a gyedet kapom és nekünk is valamiből fizetni kell majd a rezsit, és az élelmiszereket. Ja amúgy az exnek is van élettársa, és nemsokára költöznek magánházba, nemhogy kisebb lakásba...akkor annyira nem élnek rosszul.
Nem az 50% a maximum. Megítélnek ennél többet is, 2 gyereknél 20 ezernél kevesebbet nem szoktak.
Nálatok beleszámolják a te jövedelmedet is, hiszen együtt éltek, az exfeleség egyedülálló szülőnek számít.
De semmiképp nem kezdeményezheted te.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!