Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Egy alkoholista szülőt mennyir...

Egy alkoholista szülőt mennyire lehet "rendszabályozni" hogy ne igyon?

Figyelt kérdés
22 éves vagyok, apám 4 éve halt meg. Alkoholista volt, cukorbeteg, szívgondjai voltak, napi 1 doboz cigit elszívott. Az első feleségével 23 évesen házasodtak össze, de már akkor is szeretett inni, aztán 30 évesen elváltak mert a nő nem bírta. Durván 25-30 évig rendszeresen ivott. Ma ahogy egy ismerőssel beszélgettem azt mondta: "Azért a te kezed is benne volt hogy meghalt, neked kellett volna vigyázni rá hogy ne igyon/cigizzen annyit". Mit gondoltok?
2011. dec. 30. 14:52
1 2
 11/16 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat

Igazán az volt a "szerencsém" apámmal hogy ő ha ivott akkor nem volt agresszív. Inkább akkor volt olyan ha nem ihatott. Elment a munkahelyére, délután 4-5 körül hazaért, de akkor már nem lehetett hozzászólni, mert kiabált velem, remegett, ha meg is vert engem akkor ilyen állapotában csinálta ezt. De nyilván ezt nem fogom az ilyen embereknek elmondani hogy hányszor megvert, mert kb szégyellem. (Ez most olyan így leírva mikor a férj megveri az asszonyt, és az nem mer róla beszélni, mert szégyelli, de kb ilyesmi...) De mikor ihatott, eltelt 10-15 perc lenyugodott, és kedves lett. Aztán iszogatott, iszogatott (1 üveg bor + pár üveg sör) de aztán meg már összeálltak a szemei, akkor már azt sem tudta hol van. Hányszor volt hogy tök részegen én támogattam be a szobájába, meg fektettem le aludni hogy ne tegyen kárt magában. De ezt aki nincs benne el sem tudja képzelni, meg én sem akarom ezt elmondani senkinek...

2011. dec. 30. 15:43
 12/16 A kérdező kommentje:
Ja és az ismerős meg volt rá példa hogy itatta is. Pl volt hogy apám mikor ment dolgozni akkor reggel szólt neki hogy "Ferikém ha hazajöttél megkóstoljuk-e a jó kis házi pálinkámat?" Aztán meg adott neki. És én ezt mondtam neki ma is, hogy azért ő is itatta. Erre azt mondta hogy "Az nem úgy volt, hanem apád mondta hogy szeretné megkóstolni". Na persze. Apám tényleg alkesz volt, de pénze is volt, soha sem kuncsorgott piáért senkinek. Sőt inkább ő itatta a haverjait is...
2011. dec. 30. 15:48
 13/16 anonim ***** válasza:
Azt gondolom, hogy a kedves ismerősöd ritka nagyon ostoba és látszik, hogy soha nem élt együtt alkoholistával. Azok szoktak ilyen hülyék lenni. Egy alkoholistánál a legnagyobb gond, hogy nincs betegségtudata. Nem fogja fel, hogy baj van. Nem tudtál volna mit tenni, ne edd magad.
2011. dec. 30. 16:13
 14/16 anonim ***** válasza:

Ne higgy neki, semmit nem tudtál volna tenni!

Ha nem akar, akkor úgyse fog leszokni senki!

Meg lehetett volna próbálni, de nem hiszem, hogy 25-30 évi rendszeres ivászat után majd könnyekben tör ki, hogy igazad van, tényleg abba kellene hagynia.

Én apám is alkesz, semmi nem segít rajta, nem is próbálom már, könyörögtem neki, fenyegetőztem, próbáltam hátulról furkálva, próbáltam magamra hivatkozni, magára is, semmi nem hatott!

22/L

2011. dec. 30. 16:25
 15/16 anonim válasza:

Szerintem is úgy van, ahogy már sokan mondták előttem: nem tudja egy gyerek "megnevelni" a szüleit és nem is az ő dolga. Főleg olyan súlyos esetben, mint az alkoholizmus.

Ne legyen lelkiismeret furdalásod. Úgy tűnik eléggé meg nehezítette az életed, csak te tudod igazán. Ne hagyd, hogy az ilyenek befolyásoljanak!

Ha valaki önmaga nem akar leszokni, kiteheti az ember a lelkét is. Rávenni pedig nem lehet senkit. Vagy fölismeri, hogy változtatni kellene, vagy nem.

2011. dec. 30. 16:38
 16/16 anonim ***** válasza:
Kedves egy ismerős lehet, beleokoskodó primitív valaki. Tudd, hogy mindenki a SAJÁT életéért felelős, egy igazi alkoholistát pedig nem lehet a piáról leszoktatani, ha ütöd-vered akkor sem, csak ha maga is akarja. Tényleg valakinek jól esik, ha bűntudatot kelt a másikban? Először a saját portáján söprögessen az ilyen.
2011. dec. 30. 17:14
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!