Mennyi ideig tart a gyász közeli hozzátartozó esetén?
Figyelt kérdés
A párom nem olyan fiatal már, 45 éves. 3 hónapja halt meg a nagyanyja, aki nagyon közel ált hozzá, sokszor beszélt róla, és gyakran elmondta mennyire szereti. Amióta meghalt nem nagyon foglalkozik velem, ráadásul együtt voltunk külföldön amikor kórházba került, és mire hazament és megtudta, addigra már fel sem ismerte őt a nagyanja. Ő nem mondja, hogy mi a baja, de szerintem még mindig gyászol. Ha így van, akkor ez meddig lesz még így? Mennyi ideig tart a gyász normális esetben?2011. dec. 22. 20:46
1/16 anonim válasza:
Konkrét választ erre senki sem tud adni szerintem mindenkinél eltérő ideig tart
2/16 anonim válasza:
Én 30 éves vagyok, a nagymamám 1 hónapja halt meg. Nekem ő volt az igazi, nagybetűs NAGYMAMA. Magamban még mindig gyászolok és amikor egyedül vagyok, akkor engedem meg magamnak, hogy magamba roskadjak kicsit. Az élet megy tovább, nem áll meg. A többi szerettünket pedig ugyanúgy nem szabad elhanyagolni!
Biztos, hogy ez a gond nálatok?
5/16 anonim válasza:
Úgy tudom hivatalosan egy évig kellene fekete ruhában járni nagyon közeli hozzátartozó esetén, még anno mamám mondta, nem tudom mennyire él ez manapság gyakorlatban.
6/16 A kérdező kommentje:
Eszembe jutott, hogy talán tudat alatt, vagy csak ki nem mondottan részben engem vádol, hogy már nem láthatta. Régóta nem látta, és már nagyon szeretett volna találkozni vele, állandóan emlegette. De még miattam maradt ott külföldön, ahol akkor voltunk. Mire hazament, már pont késő volt. 3 nappal volt csak "késő".
2011. dec. 22. 20:55
7/16 Golden Gate válasza:
Ha gyász alatt a belső ürességet, fájdalmat, hiányt érted, akkor nálam már 13 évnél is régebb óta tart, persze a szeretteimmel (férj + 2 gyerek) törődöm, de a hiány óriási és nem csökken... Édesanyám hiánya egyre erősebb...
8/16 A kérdező kommentje:
Jobban mondva latta, csak nem "érdemben". Nagyon megviselte az is, hogy ilyen állapotban látta, és hogy már nem ismerte föl.
2011. dec. 22. 20:57
9/16 anonim válasza:
Én úgy tudom, hogy "hivatalosan" 1 év, amíg mondjuk nem tartanak lagzit egy családban, de ez természetesen nem vonatkozik az érzelmekre. Egyébként reálisnak tartom az 1 évet, 3 hónap még elég frissnek mondható. Szerintem beszéltesd, hadd sírja ki, ha elnyomja, akkor sokkal lassabban múlik el. 7 évvel ezelőtt meghalt mama miatt is képes vagyok sírni, bár ezek már inkább amolyan "örömkönnyek", mert nem a fájdalom jut eszembe, hanem élete vicces pillanatai. Egyébként én álmodtam is vele pár éve, és azt mondta ne aggódjak, jól van, és szeret ott lenni, ahol van.
10/16 anonim válasza:
Szerintem a kérdező a lelki gyászra gondolt, nem a fekete ruhára..
Tudat alatt bármi lehet, nehéz feldolgozni egy közeli szerettünk halálát. Bennem még mindig nem tudatosult teljesen. Majd most Karácsonykor lesz a következő törés :(
Próbálj mellette lenni mindenben, támogasd lelkileg és változni fog a helyzet!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!