Te mit tennél a helyemben? Merre indulnál, mihez kezdenél?
30 éves múltam, vidéken élek édesanyámmal-aki nyugdíjas-egy községben.
12 éves voltam, amikor Édesapám az éjszaka közepén összeesett, megfulladt és elment.. Míg anyám átment a szomszédba segítséget kérni, én ott maradtam, végignéztem a halálát, nem tettem semmit, mert nem tudtam mit kellene..pár perc volt az egész. Ennek 18 éve, de még most is elevenen él bennem az az éjszaka minden keserűségével együtt.Ketten maradtunk( nincs testvérem).Kijártam a gimnáziumot,azután három szakmát szereztem OKJ-s képzéseken , közben megcsináltam két nyelvvizsgát.Anyám mindent finanszírozott önerőből, nem voltunk gazdagok, éppen megéltünk..Elkezdtem egy szakot egy főiskolán levelezőn, felvettem a diákhitelt és 4 órában dolgoztam mellette egy könyvtárban, hogy végre leszakadjak anyám válláról,mint teher.. 3 és fél évet végeztem el, amikor is beteg lett Anyám- egy éven keresztül. Előadásokra vizsgákra nem tudtam bejárni (dolgozni muszáj volt), halasztottam, majd egy idő után eltanácsoltak, többet oda vissza nem mehetek, töröltek a rendszerből. Közmunkát kaptam a helyi önkormányzatnál 4 órában ( a könyvtári is közmunka volt), majd egy év múlva 6 órába kerültem a polgármester mellé.Folyamatosan hosszabbítgatták a szerződésem, később 8 órás lettem, olykor-olykor pár hónapig munkanélküli voltam, vagy szociális segélyt kaptam (de akkor is be kellett járnom ezt-azt legépelni, megírni, annak fényében, hogy egyszer még lesz ott igazi helyem), de mindig visszavett maga mellé. Ígéreteket kaptam, hogy elintézi, közalkalmazottként fog alkalmazni, normális szerződéssel és bérrel. Ebből persze semmi nem lett.. Aztán új főnök lett, ő is közmunkaprogram keretében alkalmazott tovább 8 órában, amely szerződés idén december elsejével lejárt. Most is be kell járnom ettől függetlenül , hiszen ő is azt ígéri, hogy vissza fog venni...és mert megkért, hiszen más nem tudja elvégezni a munkát ami rám tartozott. Bejelentkeztem az illetékes munkaügyi központba december 1-én, de a TB kiskönyv(rózsaszín) hiányában csak regisztrálni tudtak,munkanélküli járadékra leszek jogosult. A hölgy akihez a sorszámot kaptam azt mondta,hogy ha e hónap 19-ig nem viszem be az említett rózsaszín kiskönyvet, akkor nem tudják számfejteni a járadékomat januárra (mivel 19-én zárnak), így csak februárban számíthatok pénzre. Összevissza 8 év munkaviszonyom van az említett önkormányzatnál, ami végig közmunka volt.Az államkincstárt felhívtam, mivel a könyvet tőlük fogom kapni-kiküldik az önkormányzathoz és onnan kézbesítik-, mikor postázzák mivel sürgős lenne a január miatt(felvázoltam a munkaügyi központos hölgy közleményét). Közölték hogy : majd küldik, mindennek van átfutási ideje, legyek türelemmel, és bontották a vonalat..Meg szerettem volna kérdezni, hogy januárban miből adjak Édesanyámnak pénzt? ( Havi szinten hozzájárulok a háztartási költségekhez, hiszen itt eszem, fürdök,élek..)És én miből éljek januárban..? Diákhitel,hitelkeret a nyakamon. Tudjátok mennyi a közmunkabér, nem dúskáltam eddig sem, de nulla forintból végképp semmire sem futja.. Itt állok 30 évesen, nincsen párom, nincs gyerekem, nincs vagyonom,nincs jövőképem, csak az Anyám van, aki egyre betegesebb. Nagyon megalázónak érzem a helyzetemet, ma azon gondolkoztam, hogy vagy felkötöm magamat, hogy vége legyen végre ennek a nyomorult életemnek(de miből temessen el Anyám??), vagy szégyen , nem szégyen, beállok prostituáltnak, csak meg tudok annyit keresni vele, amennyiből eddig tengődtem.
Vagy menjek külföldre..? Anyámmal mi lesz egyedül? Lassan képtelen az önnellátásra, pszichésen zavart (ez genetikailag determinált nála).
Nem vagyok analfabéta, nem vagyok igénytelen,csak magányos és kilátástalan.
Köszönöm annak aki normálisan válaszol, tanácsot ad, és némi reményt..
Még valami:
"Mielőtt elítélsz, vedd fel a cipőmet és járd végig az utamat.
Járd végig a múltamat, érezd a könnyeimet,
érezd át a fájdalmaimat, az örömömet.
Tedd meg a lépéseket, amelyiket én megtettem,
és botladozz meg minden kövön, amelyen én megbotlottam.
S minden botlás után állj fel és menj tovább,
úgy ahogy én tettem.
Csakis ezután ítélkezhetsz rólam, felettem.
Akkor mondhatod, hogy ismersz."
"S minden botlás után állj fel és menj tovább, "
Ezt kiemeltem,mert ez a legjobb tanács amit adhatnék neked.
Ahogy olvastam a történetedet,az jutott eszembe ,hogy isten téged is bottal ver..(ahogy engem is,csak az én történetem más,de ugyanilyen káosz,és nehéz)
Sokat nem tudsz tenni,csak felállni,és folyatni tovább,ha kell összeszorított fogakkal..
Nem irigylésre méltó az életed de nézd a jó oldalát.
-Van egy édesanyád aki szeret téged,és mindent megadott neked amire szükséged volt..(én már ezt sem mondhatom el)
- Egészséges vagy,okos,és feltételezem hogy csinos is..( én ezeket sem mondhatom el magamról)
- Ha csak közmunka,de végül is mindig úgy alakult a sorsod hogy dolgoztál..
- Van fedél a fejed felett.
Tudom ez nem vigasz,de hiszem ,hogy egyszer minden jóra fordul,csak türelmesen várni kell..
(megjegyzem,hogy prostinak ne menj el,mert az írásodból úgy veszem ki,hogy érző lélek vagy,és te soha nem fogod tudni feldolgozni hogy prostinak álltál..Sokkal többet ártanál magadnak ezzel mint amennyi pénzt keresnél vele..)
Ne várj az önkormányzatra,kezdj el munkát keresni a környező településeken!
/Sajna az Államkincstárt nem érdekli az ilyen,így nem fognak kapkodni,ilyen a bürokrácia!Esetleg kérje ki az önkormányzat hivatalból,hátha úgy gyorsabb./
Kitartás és sok sikert!!!
Nem ítél el senki. Sajnos ez a sors amit eddig végig jártál. Mit tennék a helyedben, nem tudom, én is munkanélküli vagyok, bár kicsit jobb helyzetben, én is az anyukámmal élek, aki 72 éves. Remélem lesz egy nagy fordulat az életedben és könnyebb lesz az utad. Az előbb valaki belinkelt egy kisfilmet vigaszként én is ideteszem neked. (35/N)
Nagyon szeretnék írni neked valami jó ötletet...de...
csak azt tudtam meg hogy Te nagyon erős vagy,
és mindig jön valami megoldás ,ma még ha nem is látod de holnap...
kialakul valami új lehetőség
Anyukádnak szűksége van rád ,most Te vagy az akinek ereje kell legyen,igen időnként mindenki elfárad ...megkell pihenni lelkileg is és csak ugy a semmiből jön az új erő.
kivánom hogy alakuljon jól az életed
probálj meg mindent,az önkormányzat sem hagyja hogy egyedűl maradj remélem
nagyon sok a magányos nehéz sorsu ember ,
Neked is van egy belső erőd ami segít élni a mindennapokat
Kitartás ,tényleg
ne csinálj butaságot magaddal ,nem szabad és Anyukádnak most van szűksége Rád,
lessz megoldás hidd el
van mikor sírni kell kicsit ,de van amikor le kell tudni törölni a könnyeket és előre tovább...
Megsegit az Isten!
nem szűletik senki hiába a világra,neked is megvan a feladatod tovább és tovább...
Kivánom Neked hogy legyen erőd élni tovább...
Boldog Karácsonyt Nektek!
Nem tudom hogyan kell konkrétan válaszolni egy üzenetre itt, így marad a kimásolás.
"S minden botlás után állj fel és menj tovább, "
Ezt kiemeltem,mert ez a legjobb tanács amit adhatnék neked.
Apám halála után a földre kerültem, azóta nem tudtam kiegyenesedni. A pszichológus szerint (két hétig néma voltam, nem tudtam sírni,enni, semmilyen emberi reakciót nem produkáltam) mivel Apámnak egyetlen lánya voltam, aki úgy szeretett mint senki mást,és aki minden nap főtt ebéddel várt engem idehaza iskola után,akivel közösen etettük a jószágokat, közösen kaszáltuk a füvet,építettük a kerítést, aki sose bántott engem még szóval sem-sőt Anyámra is rászólt ha megütött-, nemhogy tettel, nem leszek képes szeretni az embereket, mert az egyetlen akit igazán szerettem, meghalt, még az előtt, mielőtt látott volna felnőni. Botorkálok ide-oda, de egyenesen járni sosem leszek képes, úgy érzem.
Igaza van, nem voltam szerelmes, nem is vágyom rá..Igaz tudtommal belém sem volt szerelmes senki, vagy csak nem tűnt fel. Voltak futó kapcsolatok,de nem méltóak említésre sem.
Haza sosem hoztam egy férfit sem, Anyámnak erősen változó a hangulata, időnkénti dühkitörésekkel tarkítva, amitől kímélek mindenkit.
Anyám szeretetéről annyit,hogy elvisel- azt, hogy szeret, az túlzás. Meg egyre jobban rám szorul, így kénytelen némileg elfogadni azt hiszem.
Testi elváltozásom nincs, minimális szívritmuszavarom van, azaz ahogy vesszük egészséges vagyok.
Sokat olvasok esténként, társaságba nem járok, a régi barátaim már mind családot alapítottak, elköltöztek..
Átlagos vagyok, csinosnak semmiképpen nem mondanám magamat. Erősen túlsúlyos voltam-ami a gimnáziumi évek alatt csúcsosodott ki-, főleg a trauma után, amikor két pofára zabáltam a csokikat..
Az utóbbi 5 évben körülbelül 20 kilót fogytam, amiből idén tavasztól 10 kiló tevődik ki, pajzsmirigy problémára gyanakodik a védőnő( szomszédban lakik), de nem voltam kivizsgáláson.
Biztosan egyszer minden jóra fog fordulni, csak legyen aki elfogadjon majd a nyomorommal együtt.
Ha Apám látnál hova jutottam..
Másik (munkahely-keresős)kommentre a válasz:
Szerinted nem kerestem? A környezetemben folyamatosan szűnik meg a legtöbb ember munkaviszonya, hiába bármiféle végzettség, csak 4 ill. 6 órás közmunkára tudtak volna felvenni máshol is..Itt Szabolcsban nem is lesz ez másképp a jövőben sem.
Tudsz két nyelven! Költözz el Budapestre és keress ott melót! Ott még mindig jobban el lehet helyezkedni!
Esetleg külföldre! anyudat akkor ideiglenesen rokonnál kellene elhelyezni, vagy egy idősek otthonába. Mást sajnos nem tudok.
Mert így ha itt élsz és így maradsz megfogsz őrülni!!!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!