Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Igazuk van szerintetek a...

Igazuk van szerintetek a szomszédoknak a szüleimet illetően?

Figyelt kérdés

19 éves lány vagyok, egyetemre járok, amit kis pénzt tudok keresni suli mellett, az elmegy bérletekre, kajára, ruhákra. A szüleimmel élek, a normális életszínvonal mellett sosem voltak extra igényeim, ha mégis lettek volna, csak kinevettek. Jó anyagi körülmények közt élünk, az átlag felett keresnek a szüleim (vállalkozás révén), de ez a szüleim szerint még mindig kevés (pedig jócskán van megtakarításuk is, magyar viszonylatban szerintem nincs okuk a panaszra). Bár én utoljára 10 évesen voltam nyaralni, és mikor ki mertem ejteni, hogy barátnőimmel lemennénk a Balcsira 2 napra zsebpénzből, csak kellene a kocsi, nem engedtek el 19 évesen, mondván, én az ő kocsijukkal nem... Szóval maradt az utolsó nyaralási élményem 5.-es koromból, azóta külföldön csak a szomszéd országban jártam, oda is egyre ritkábban (az osztrák határtól pár km-re élünk).

A 16 éves húgomat ellenben már kétszer befizették sítáborba Olaszországba és Szlovéniába, ami egyenként 100-120ezer Ft megvolt. Idén volt Angliában és Franciaországban is, ami a 200at meghaladta, én egész nyáron munka hiányában sehova nem mehettem. Nem is vártam volna, hogy 19 évesen anyám támogasson, mivel mikor fellázadtam, hogy igazságtalanok, hogy a húgom mindenhova mehet, engem meg 10 éve nem engednek sehova, és anyagilag sem támogatják, le lettem keményen osztva, ezért nem várok már semmit, csak tanulok és dolgozok az év 365 napján (nyáron is vég németet tanultam, de Ausztriába már nem engednek ki!), semmi szórakozás 19-20 évesen, semmi élvezet.

Ma épp erről beszélgettünk a szomszédokkal egy baráti vacsora révén. A szomszédunk szerint pipogya vagyok, "túl szerény", mivel hagyom, hogy a húgom körbeutazza fél Európát (és idén is megy sítáborba Olaszba), én meg 19-20 évesen még semmit nem láttam a világból és hagyom, hogy a szüleim ezt tegyék, hogy tesómat pénzelik folyamatosan, én meg csak teljesítek, és 5000Ft-tal meg nem támogatnák, hogy elmenjek valahova pár napra világot látni. Ezt finomabban, de a szüleimnek is megmondták, akik persze mindenről tereltek és azt hajtogatták: 19 évesen keresse meg rá a pénzt, ha akar valahova menni. Na de kiskorúként sem mehettem sehova?! Én is akartam Angliába menni ugyanazzal a szervezőcsoporttal, mint a húgom, csak 2 évvel korábban, nem fizettek be, kinevettek, gúnyolódtak. A szomszédaim szerint nem kellene hagynom magam, és harcoljam ki, hogy nyáron végre elmehessek valahova kikapcsolódni, világot látni. Szerintük addig erősködjek, míg az út legalább egy részét nem támogatják nekem, hisz ők is ismerve a szüleimet, tudják, hogy bőven telne nekik rám is.

Mit gondoltok róla, tényleg pipogya vagyok, hogy hagyom, hogy a húgom mindenhova utazgasson, nekem meg semmi nem jár? Legbelül rosszul esik, és nem értem, én mivel vagyok kevesebb (pedig jobban tanulok, szorgalmas vagyok), miért mindig csak a húgomnak járnak ezek az utak? 19 évesen van még jogom kiharcolni azt, amire a szomszédok biztatnak, amit én 10 éve nem kapok meg, a szórakozást, míg a húgom minden éven megy valahova?

2011. dec. 10. 22:34
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
Ez valóban nagyon nem szép a szüleidtől, és elképzelni sem tudom, hogy mi az oka, hogy ennyire különbséget tesznek köztetek.
2011. dec. 11. 05:09
 12/20 anonim ***** válasza:
Azt nem kérdezted, hogy a tesód miért mehet, te miért nem? Mondjanak egy okot! Mondtak valamit?
2011. dec. 11. 09:54
 13/20 anonim ***** válasza:
0%

nem voltak extra igényei,csak Rómába kimenni.Szegény még nem látott semmit a világból.És akik még nyaralni sem mehetnek,nem hogy Ausztriába.

Lehet megint lepontozni,és sajnálni a mártír kérdezőt,de az éremnek is 2 oldala van,nem biztos,hogy minden úgy van,ahogy állítja!Elég csak elfelejteni részleteket,és tök jól hangzik a sztori.Az nem lehet,hogy 3-4 éve még nem volt olyan az anyagi körülményük,hogy ezt megengedhessék maguknak?

2011. dec. 11. 10:00
 14/20 anonim ***** válasza:
0%

" a hugom lopkod, cigizik iszik és durván beszél"

"kijárna nekem egy kis világjárás"

Hallod te egyáltalán magad? Ahelyett, h elvakít a féltékenység a hugod iránt, talán törődhetnél vele...Ha igaz amit róla írsz, bajban van. Az, hogy a szüleid őt pénzelik, még nem minden. Ha igaz amit róla írsz, bajban van, mert elhanyagolják. Te meg ahelyett h a testvéreként viselkednél és felkarolnád, csak szidod őt...gondolkozzál már el mi a fontos az életben, mert már nem vagy gyerek, mégis úgy viselkedsz.

2011. dec. 11. 13:40
 15/20 anonim ***** válasza:
15%
jaj, bocsi a szóismétlésért.
2011. dec. 11. 13:42
 16/20 anonim ***** válasza:
Sztem meg ne foglalkozz velük. Ha eddig ilyenek voltak nem fognak megváltozni,sőt ha elkezdesz hisztizni,lehet még azt is megkapod h el lehet otthonról költözni. Irtad h dolgozol meg tanulsz, maradj és türj tedd félre a pénzed és amint tudsz pattanj meg. hidd el fognak ők még sírni utánnad
2011. dec. 11. 13:47
 17/20 A kérdező kommentje:

"A kérdező csak pislogna,ha elkellene vállalnia bármilyen munkát(pl. árufeltöltő),de ugye ezt nem teszi meg,mert miért is."

Képzeld, kedves válaszoló, hogy egész nyáron egy dm-ben voltam eladó... azaz pénztár + árufeltöltés. Úgyhogy légyszíves ne nézz munkakerülőnek. És épp most is egy osztrák árufeltöltői munkára jelentkeztem, mert nem érdekel az sem, ha felsőfokú nyelvvizsgával, egyetem mellett rabszolgának használnak egy multinál, ha egyszer azzal saját pénzt tudok keresni. Ez van, hát csinálom.

2011. dec. 11. 14:05
 18/20 A kérdező kommentje:

".Az nem lehet,hogy 3-4 éve még nem volt olyan az anyagi körülményük,hogy ezt megengedhessék maguknak?"

Sokkal több pénzünk volt 3-4 éve, mint most. Mint tudjuk, a magyar kisvállalkozóknak leáldozóban van... persze ez minket is elért és bár tartunk egy szintet, de sokkal kevesebb a bevétel, mint régen. A húgom ennek ellenére még azt a kevés kis beszerzett eurot (mivel ugye egyre kevesebb az osztrák is itt nyugaton), ezt is ellébecolja síelésre és nyaralgatásra.

Egyszerűen ő azért mehet, mert ő addig utálkozik nyíltan, addig becsmérli a szüleimet, addig átkozza őket, addig szemétkedik, míg a szüleim meg nem lágyulnak "az egyetlen pici lányuknak". Ha én duzzogok, kiröhögnek... nem értem, az ő utálata miért fontos nekik, az enyém meg miért nem.

2011. dec. 11. 14:09
 19/20 A kérdező kommentje:

"még azt is megkapod h el lehet otthonról költözni"

Na igen, ez az, amit 18 éves korom óta nap mint nap megkapok.

"Te meg ahelyett h a testvéreként viselkednél és felkarolnád,"

Testvér módjára beszélgettem vele hónapokig, évekig, próbálkoztam... aztán kiderült, hogy annyira rafinált, hogy manipulál engem és nem őszinte (hiába próbáltam az eszére és a lelkére is hatni). Manipulált, hogy elhiggyem, ő a jókislány és semmi rosszat nem tesz... miközben az összes ismerősömtől hallottam már, itt-ott milyen részeg minden hétvégén. Manipulált, hogy a szüleim is azt higgyék általam, hogy nem csinál illegális dolgokat, hogy elengedjék gyakrabban. Évekig próbáltam a lelkére beszélni, hogy vegyen vissza, mert rossz vége lesz. Aztán amikor már havi 80ezret ellopott, és a szüleim az infarktus közelében jártak miatta, nagynehezen rászedtem őket, hogy vigyék szakemberhez, pszichológushoz, mert rajta már csak ő segíthet. Aztán manipulálta a pszichológust is, a húgom problémái helyett a nő elkezdett az én ócsárolásomba, kielenzésembe kezdeni. Én jót akartam, erre az a "szakember" ellenem fordította még a szüleimet is, míg a húgom züllött vígan tovább. Ezek után senki ne mondja nekem, hogy nem próbálkoztam és nem tettem érte semmit. És a jószándékommal mit értem el? Hogy a szüleim még inkább csak egy kis senkinek tartanak, hisz még egy pszichológus is elásott a szemükben (akinek egyébként messze rossz híre van, pénzéhes nő, ezt egy orvos mondta, hogy mindig annak ítéli gyermekelhelyezésben a gyereket, aki többet fizet - ez nekem elég volt, hogy többet ne is lássam).

2011. dec. 11. 14:18
 20/20 anonim ***** válasza:

Ezt a kérdést is te raktad fel?: http://www.gyakorikerdesek.hu/csaladi-kapcsolatok__egyeb-ker..

Meg volt még anno még egy,de ott már a pszichológus igazáról kérdeztél. Asszem valahogy mindig rádtalálok:D

Őszinte legyek,nem nagyon tudok jót tanácsolni. Sőt,első gondolatom hirtelen az lenne h fognák egy puskát és sorba lőném le a szüleidet,ja és a húgodat.

Figyi, sok mindent nem tehetsz:megszoksz vagy megszöksz? Én a szökést választanám. Sőt,olyan módon h hagynék egy levelet az asztalomon olyan szöveggel h:elmentem,ne keressetek többé. Persze,nem most szöknék meg,hanem mikor már lediplomáztam az egyetemen.

Addig meg bírd ki,tűrj el mindent amit csak tudsz.

Sok sikert a továbbiakban is!

2011. dec. 12. 20:04
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!