Igazuk van szerintetek a szomszédoknak a szüleimet illetően?
19 éves lány vagyok, egyetemre járok, amit kis pénzt tudok keresni suli mellett, az elmegy bérletekre, kajára, ruhákra. A szüleimmel élek, a normális életszínvonal mellett sosem voltak extra igényeim, ha mégis lettek volna, csak kinevettek. Jó anyagi körülmények közt élünk, az átlag felett keresnek a szüleim (vállalkozás révén), de ez a szüleim szerint még mindig kevés (pedig jócskán van megtakarításuk is, magyar viszonylatban szerintem nincs okuk a panaszra). Bár én utoljára 10 évesen voltam nyaralni, és mikor ki mertem ejteni, hogy barátnőimmel lemennénk a Balcsira 2 napra zsebpénzből, csak kellene a kocsi, nem engedtek el 19 évesen, mondván, én az ő kocsijukkal nem... Szóval maradt az utolsó nyaralási élményem 5.-es koromból, azóta külföldön csak a szomszéd országban jártam, oda is egyre ritkábban (az osztrák határtól pár km-re élünk).
A 16 éves húgomat ellenben már kétszer befizették sítáborba Olaszországba és Szlovéniába, ami egyenként 100-120ezer Ft megvolt. Idén volt Angliában és Franciaországban is, ami a 200at meghaladta, én egész nyáron munka hiányában sehova nem mehettem. Nem is vártam volna, hogy 19 évesen anyám támogasson, mivel mikor fellázadtam, hogy igazságtalanok, hogy a húgom mindenhova mehet, engem meg 10 éve nem engednek sehova, és anyagilag sem támogatják, le lettem keményen osztva, ezért nem várok már semmit, csak tanulok és dolgozok az év 365 napján (nyáron is vég németet tanultam, de Ausztriába már nem engednek ki!), semmi szórakozás 19-20 évesen, semmi élvezet.
Ma épp erről beszélgettünk a szomszédokkal egy baráti vacsora révén. A szomszédunk szerint pipogya vagyok, "túl szerény", mivel hagyom, hogy a húgom körbeutazza fél Európát (és idén is megy sítáborba Olaszba), én meg 19-20 évesen még semmit nem láttam a világból és hagyom, hogy a szüleim ezt tegyék, hogy tesómat pénzelik folyamatosan, én meg csak teljesítek, és 5000Ft-tal meg nem támogatnák, hogy elmenjek valahova pár napra világot látni. Ezt finomabban, de a szüleimnek is megmondták, akik persze mindenről tereltek és azt hajtogatták: 19 évesen keresse meg rá a pénzt, ha akar valahova menni. Na de kiskorúként sem mehettem sehova?! Én is akartam Angliába menni ugyanazzal a szervezőcsoporttal, mint a húgom, csak 2 évvel korábban, nem fizettek be, kinevettek, gúnyolódtak. A szomszédaim szerint nem kellene hagynom magam, és harcoljam ki, hogy nyáron végre elmehessek valahova kikapcsolódni, világot látni. Szerintük addig erősködjek, míg az út legalább egy részét nem támogatják nekem, hisz ők is ismerve a szüleimet, tudják, hogy bőven telne nekik rám is.
Mit gondoltok róla, tényleg pipogya vagyok, hogy hagyom, hogy a húgom mindenhova utazgasson, nekem meg semmi nem jár? Legbelül rosszul esik, és nem értem, én mivel vagyok kevesebb (pedig jobban tanulok, szorgalmas vagyok), miért mindig csak a húgomnak járnak ezek az utak? 19 évesen van még jogom kiharcolni azt, amire a szomszédok biztatnak, amit én 10 éve nem kapok meg, a szórakozást, míg a húgom minden éven megy valahova?
"és mikor ki mertem ejteni, hogy barátnőimmel lemennénk a Balcsira 2 napra zsebpénzből, csak kellene a kocsi, nem engedtek el 19 évesen, mondván, én az ő kocsijukkal nem... Szóval maradt az utolsó nyaralási élményem 5.-es koromból"
Miért nem mentél vonattal, busszal? Az én szüleim sem adták volna ide a kocsijukat 19 évesen, én sem adnám oda a gyerekemnek, de ettől még nem kell kimaradni semmiből, míg van tömegközlekedés...ez nagyon visszatetsző.
Egyébként meg a szomszédaidnak nincs igaza, most mégis mit kellene tenned, hisztizni, földhöz vágni magad? Vagy mégis hogy gondolták, hogy harcold ki a dolgokat?
Szerintem állj a sarkadra, 19 éves vagy, más is el tud menni ennyi idősen dolgozni és pénzt keresni. Mert nincsenek tehetős szülők mögöttük.
Mellékesen jegyzem meg, nem foglalok állást a kérdésben, szívesen meghallgatnám a másik fél véleményét - nekem kicsit egyoldalú így a sztori.
A szomszédaid uszítanak a szüleidre, aztán ha jól összekapsz velük, akkor kiröhögnek majd a hátad mögött, és csak rosszabb helyzetbe kerülsz.
El kell fogadnod, hogy a húgod minden, te senki se vagy a családban. Az élet KEGYETLEN!
Költözz el, állj a saját lábadra, ne sopánkodj, hogy más mit kap és mit nem.
Nagyon sok családban még nálad idösebb lányokat is támogatnak a szüleik valamilyen mértékben. Ráadásul olyan szülök, akiknek sokkal kevésbé megy jól, mint a Te szüleidnek.
Ezt nyugodtan megmondhatod nekik.
Valamint megkérdezheted, hogy a húgod mennyivel tett többet le az asztalra, mint Te, hogy többet érdemelne mint Te? (mert 16 évesen ö is nyugodtan vállalhat már diákmunkát, és megkeresheti a szórakozásravaló egy részét ö is) Ha már a szüleid ennyire azon vannak, hogy gyermekük maga keresse meg azt a pénzt..
Én sem értem, a húgom mivel jobb, hisz lopkod, lóg az iskolából, cigizik, iszik, durván beszél. Én már kinőttem a tinédzserkori lázadásból, bár így is nagyon gyakori a nézeteltérés a szüleimmel, csak már máshogy nyilvánítom ki a véleményem. Az a helyzet, hogy a húgom kemény, addig mocskolódik, addig utálja a szüleimet, míg meg nem gyengülnek és ki nem fizetik neki azt, amit akar. Velem tudják, hogy megtehetik, hogy kiröhögnek, én meg max pityergek egyet a szombámban rajta.
Most egy januárban induló osztrák munkára pályázom, ahol végre kereshetnék annyit, hogy ne legyen gond a nyaralás. :)
Egyébként a balatonos sztoriban az a durva, hogy nem csak a kocsit nem adták oda (jó, oké, valahol ezt megérteném), de a saját félretett pénzemet megtagadták tőlem, hogy én aztán nem fogok addig szórakozni, flangálni a Balatonon, míg ők itthon megdolgoznak a pénzért! Jövő tavasszal meg a húgom több, mint 200 000Ft-ért elutazott Angliába + Franciaországba...
A szomszédunk egyébként azon csodálkozott el leginkább, és arra fel kezdett el buzdítani, hogy én még sehol sem jártam a 10 éves kori olasz nyaraláson és Ausztrián kívül... szerinte ilyen jó naygai körülmények közt, melyekben a családom él, kijárna nekem is egy kis világjárás...
Ja, és még annyit, hogy apám a vállalkozás megkezdése előtt sokáig kamionsofőr volt, körbejárta Európát, anyám is vele tartott sokszor, rengeteg helyen jártak ennek köszönhetően fiatal korukban. Apám viszont már idősebb, így nyugisabb, nem vágyik már eljárkálni itthonról. Pénzünk lenne a nyaralásra, csak a szüleimmel nem lehet menni, nincs kedvük, ők már jártak elég helyen. Nekem meg azt mondják, majd akkor mehetek, ha magam megkeresem rá a pénzt. Na de a húgom akkor miért mehet?
Ma, mikor tesóm bejelentette, hogy 60ezer Ft kapásból az olasz sítábor díja + ruhák +kaja stb., előálltam vele, hogy láttam egy netes hirdetésen 37ezer Ft-ért 2 éjszaka 2 főre Rómába, mennék a barátommal (úgyis mindig is érdekelt a történelem, nagyon örülnék, ha láthatnám a várost)... hogy úgy lenne illő, ha én is mehetnék... erre elkezdtek gúnyolódni rajtam.
Érdekes emberek a szüleid, nem tudom mi az oka, hogy így kivételeznek a hugoddal, de mindenestre ez csak róluk rossz bizonyítvány.
Ez most lehet nem segít rajtad, de neked legalább lesz talpraesettséged, önállóságod és értékrended, a hugod meg megnézheti majd magát az életben...
Viszont egyetértek azzal a kommentelővel, aki szerint uszítanak a szomszédaid. Nagyon képlékeny talaj, ha visszafelé sül te fogod megszívni, nem ők.
Én meg a szüleinek adok igazat....
Egyébként valaki írta,hogy még így 19 évesen is a gyerekük,és támogatniuk kellene őt is.Ez így is van,csupán nem az utazgatásnak kellene lennie az elsőnek.A kérdező csak pislogna,ha elkellene vállalnia bármilyen munkát(pl. árufeltöltő),de ugye ezt nem teszi meg,mert miért is.Kíváncsi lennék,hogy hogyan élne meg a havi 75ezer ftból.Vagy az nem támogatás,hogy etetik,ruháztatják,pedig már nem lenne muszáj?
Mindjárt megsajnálom a kérdezőt....
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!