Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Mit tudnék tenni ezellen?...

Mit tudnék tenni ezellen? Nagyanyámról lenne szó.

Figyelt kérdés

Az a helyzet, hogy személyes okokból kifolyólag 2 éve hozzá kényszerültünk költözni anyámmal. Eleinte nem volt vele különösebb probléma, de az idő előrehaladtával fokozatosan megromlott a viszonyunk és bármiféle egoizmus nélkül állíthatom, hogy nagyobb részben ő hibáztatható ezért. Nem is tudom, hol kezdjem. Kicsit egysíkú a nő. Számára csak a virágok (ezek vannak központban, csak értük él kb.) és a többi hasonló beállítottságú nyugdíjas létezik. Egyedül róluk tud beszélni, nagyritkán az időjárásról ("milyen szépen süt a Nap"), a kajáról ("a teszkóban milyen szép húst árulnak") és a házimunkáról (ez a téma panaszkodásban merül ki) is. Ezzel még nem is lenne bajom, de az már frusztráló tud lenni, hogy reagálni sem hajlandó a más jellegű tárgyakhoz fűzött véleményemre. Először csak annyit mond, nem érti és nem is érdekli, fejezzem be, mire én - a 'nem értem' kijelentést egyfajta segélykiáltásnak értelmezvén - szájbarágós, logikus magyarázatba kezdek, ő ekkor egy jó hangos halandzsaüvöltéssel jutalmaz (ez a halandzsa általában a 'NANANANANANANANANANANANANANANANA!' értelmetlen felkiáltást takarja), és ezt addig csinálja, míg be nem kussolok. Baromira fel tud dühíteni ez a jelenség, csak azt igazolja, hogy képtelenség vele értelmes, civilizált emberek módjára kommunikálni.

Amit még kevésbé szívlelek benne, az az, hogy visszaél a "felsőbbrendűségével". Értem ezalatt, hogy anyám nagyobb becsben tartja az ő tekintélyét az enyémnél és nagyanyám ezt ügyesen ki is használja. Ott oktat ki és sérteget ahol csak lehet (hol egyértelműen, hol burkoltan), ha nincs támadási felülete, generál magának. Persze ha visszaszólok, egyből én leszek a tiszteletlen kőbunkó, erre is ráuntam már. Ha ő csesz el valamit, akkor is én vagyok leteremtve, mert biztos csináltam valamit, ami előidézte a jelenséget. A bizalmatlansága is aggasztó, pláne hogy okot sem adtam rá. Figyel engem az ablakból délutánonként, csak egyszer jöjjek más irányból, rögtön gyanút fog (megvádol, hogy a város másik felébe mentem egy ott lakó haveromhoz, holott ismerhetne már annyira, hogy tisztában legyen az őszinteségi elvemmel). Pénteken lebetegedtem (ami még most is tart, ezért nem az iskolapadot koptatom perpillanat), erre tegnap beszólt, hogy őt nem lehet átverni ilyenekkel, tudja hogy csak szimulálok. Ezt az esetet szépen elregéltem anyámnak, aki természetesen szokásához híven elsőként azt feltételezte, hogy nyomós oka volt erre nagyanyámnak.

Ész nélkül okoskodik. Veri a mellét a 65. életévére, sokkal többre is tartja magát nálam emiatt. Üresfejű konformistának néz tizenéves létemből következtetően. Azt hiszi, kettőnk közül mindenhez ő ért jobban, példának okáért hiába nem látott még laptopot a büdös életben sem, akkor is hegyi beszédet tart a működésének alapjairól, illetve a teendőkről nethiány esetén. Nem lehet neki elmagyarázni semmit, makacs mint egy öszvér, ha ő a fejébe vett valamit, nem tudok arra rácáfolni soha, még akkor sem, ha a legmegdönthetetlenebb bizonyítékkal állok elő. Számítani sem lehet rá semmiben, ha mondjuk kisebb füllentésre/sunnyogásra készülök, tudom hogy úgyis fuccsba fog menni a tervem, mert az esetek 100%-ában rohan anyámhoz, hogy felnyomhasson nála. Bezzeg ha én ugyanezt teszem vele, szintén élbe lép a szar szemétládának titulálásom.

Az ostoba poénjaitól is falra tudok mászni. Fejbe dob egy kutyahúgyfelitatásra szolgáló ronggyal és röhög rajta, ehhez elég olyat mondanom, ami nem tetszik neki, nem ért vele egyet.

Mostanra már gyűlölöm őt, nincs mit szépíteni ezen. Tudom, most sokak fejében az fordul meg, hogy ezt biztos csak a pillanat hevében keletkezett düh mondatja velem, de biztosítothatok mindenkit affelől, hogy nem pusztán ennyiről van szó. A hónapok során összegyűlt bennem mindez és nem tudok mit kezdeni vele. Próbáltam megbeszélni a dolgot vele is és a muterral is, sikertelenül. Tényleg fogalmam sincs, mit tehetnék ezután. Szerintetek meg lehetne szüntetni valahogy ezt a viselkedést vagy legalább azt el lehetne érni, hogy az én agyam ne csesződjön fel egy-egy hasonló kaliberű húzás után? A normális válaszok életmentőek lennének. És bocs, hogy kisregényt írtam, köszönöm annak, aki a nagy terjedelem ellenére is szentelt időt soraimnak.

2011. nov. 22. 12:07
1 2 3 4
 21/32 A kérdező kommentje:
Most vacillálok a kommunikácó kezdeményezése és a teljes hanyagolás között. Nem tudom eldönteni, melyik bizonyulna he döntésnek. Talán egy utolsó esélyt adok a kapcsolatnak, bár tudom, hogy túl nagy a sansz a művelet besülésére. Ha ezúttal sem jön össze a dolog, az lesz, amivel többen jöttek; hagyom kihűlni, majd szép lassan megsemmisülni a viszonyt. Nektek is köszönetet mondanék, utolsóként kommentelők. Nem megoldható sajnos az átköltözés, hosszú hogy miért, de nem számít, már úgysem kell sokat kibírnom.
2011. nov. 22. 18:15
 22/32 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem tarts egy kis szünetet, most inkább ne szólj hozzá. Pár nap, egy hét múlva, ahogy érzed, kezdj el újra közeledni, aztán ha nem megy...
2011. nov. 22. 18:18
 23/32 anonim ***** válasza:
100%
Kerülni is kell, van amikor az én mamám már valakit azzal fenyegetett hasonló helyzetbe hogy sodrófával agyonüti. Tiszta hülye az enyém is. Hidd ha kerülöd, akkor jobb lesz neked sokkal.
2011. nov. 22. 18:39
 24/32 anonim ***** válasza:
25%

" "a kor önmagában nem érdem, hanem csak egy állapot" "

65 évet megélni igenis érdem..

2011. nov. 22. 18:46
 25/32 A kérdező kommentje:
Az az érdem, amiért megdolgoztak. Ő aztán rohadt sokat fáradozhatott a 65. életévének betöltéséért... hagyjuk már. Többiek tanácsát megfogadom.
2011. nov. 22. 20:30
 26/32 anonim ***** válasza:

Nem érdekli a te mondokád ahogy téged se az övé

nem hallja amit mondsz

és nem dolga a te füllentéseidet fedezni.

2011. nov. 22. 23:29
 27/32 anonim ***** válasza:
32%

2011-65=1946.

Ekkor született.

Na kíváncsi vagyok, hogy Te, kedves kérdező, mennyire lennél normális, ha az 50-es években nősz fel...

Önmagában nem érdem megérni 65 évet, de azért az is tény, hogy az ő (és a kicsit idősebb) generáció elég brutális időszakot fogott ki fiatalkor gyanánt. Nem az volt a fő problémájuk, hogy idegesítő szokásai vannak-e a nagyanyjuknak.

(És igen, lehet jönni lepontozni, mint a többi megjegyzésem, a magam részéről nem az itteni pontszámommal bizonyítok magamnak és másoknak semmit. Úgyhogy csak bátran!)

2011. nov. 23. 13:11
 28/32 A kérdező kommentje:

És ki a jó Istenke kérte, hogy fedezzen? Ne tegye, de akkor tőlem se várja el cserében. Én végig ezt hangoztattam, sajnálom ha még most nem elég érthető.

Az meg nehogy már az én hibám legyen, hogy ő a második világháborút követő időkben nevelkedett. Nőnemű is volt, gyerek is volt, ergo akkor sem ő lett volna az első számú érintett, ha mondjuk 10 évvel korábban látja meg a napvilágot, így pláne nem. Annyi hátránya származott az egész perpatvarból, hogy elszegényedtek és kevés kajára futotta. Ezt ő maga mondta nekem, mielőtt rácáfolnál. Nem mondom, hogy ez a világ legkellemesebb életmódja, de nehogy már kihatással legyen a későbbi életére - jelenesetben a nyugdíjas éveire. Engem is kétszer kidobott apám a lakásból 9 éves koromban (és egyéb aranyos dolgokat is elkövetett), mégsem szűkült be a látóköröm, nem vagyok paraszt másokkal (leszámítva azokat, akik megérdemlik), sőt még gyanakodni sem kezdek senkire alaptalanul. Szóval ennyit az elméletedről. És nem, nem tudom és nem is akarom rövidebben kifejezni magam.

2011. nov. 23. 16:03
 29/32 anonim ***** válasza:

Ezt a mondatot nemrég olvastam egy Popper Péter könyvben:

"Talán a három legnehezebb emberi feladat elviselhető kamasznak, elfogadható betegnek, és kellemes öregembernek lenni."

Van benne valami...

2011. nov. 23. 19:21
 30/32 anonim ***** válasza:

*12:39, igazad van abban, hogy az ő háza az ő vára, de ettől függetlenül undorítónak tartom azt, hogy minden lehetőséget megragad a zsarnokoskodásra. Ez kb. olyan, mintha vennék valamit egy spanomnak, aztán folyton szemrehányást tennék érte (mondván, az az én pénzemből lett véve).

2 dolgot felejtesz el, kérdező:

1. A nagyanyád NEM A SPANOD.

2. A spanodnak ÖNKÉNT adsz valamit, az meg, hogy a nagyanyádnak be KELLETT fogani benneteket, KÉNYSZERHELYZET. Nagyon nagy különbség.

2011. nov. 24. 11:27
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!