Miért szüntették be Magyarországon a kényszer elvonót? (alkoholizmus)
Azért, mert a szociális rész és a jogi rész nem fonódik ennyire egybe. Erkölcsileg, szociálisan én is támogatnám a visszaállítását (pedig nem vagyok érintett).
Viszont jogilag azért aggályos, mert sokan visszaéltek vele és olyat is bezárattak, akire csupán haragudtak, de valójában nem volt alkoholista.
Gondolj bele ebbe a példába: Teszem azt, van egy férjem, aki elhagy, mert egy házisárkány vagyok. Ezen bedühödök és amíg még házasok vagyunk (ugye a válás nem két nap alatt zajlik le), kifigyelem, hogy mikor iszik meg két pálinkát. Lehet, hogy fél éve nem ivott és akkor is csak azért, mert egy barátjának születésnapja volt.
Hazaér, én bosszútól szomjasan ráküldöm a kényszerelvonósokat. Megmérik a véralkoholját, jé, tényleg ivott.
Utána bizonyítsa be és járja végig az utat, hogy hiába volt akkor épp ittas, amúgy nem alkoholista.
Egyrészt az önrendelkezési jog és a személyes szabadság védelmében szüntették meg, másrészt a fent leírt (és gyakran megtörtént) visszaélések elkerülése érdekében.
Igen, de egyrészt az hatalmas adminisztrációs teher lenne állami részről (bár ugye, aki akar, az megoldja, ez már a politikai rész, ebbe ne menjünk bele, nem a politika témakörben vagyunk), másrészt szintén teret adna rágalmazáshoz.
Képzeld el, hogy téged akarnak alaptalanul támadni, elindul a hercehurca, szomszédok is utálnak, mert ugatott kettőt a kutyád, a családtagod is keresztbe akar tenni. Végül kiderül, hogy mégsem vagy alkesz, de addigra elindul a pletyka, megtudják a munkahelyeden, stb.
Simán kijöhet az a végén, mint a viccben, hogy "ő az, aki kabátlopásba keveredett".
Akkor hitelrontásért visszaperelsz - még több teher a bíróságokon.
Szóval állami és jogi szemszögből ezért nem tepernek a visszaállításért. De tény, hogy szociálisan indokolt lenne.
Szerintem azért, mert semmi értelme nincs. Az elvonó akkor hatásos, ha az illető abba akarja hagyni az ivást. Ha nem akarja, akkor felesleges benn tartani, kimegy és minden megy tovább ugyanúgy.
Ezt a beépítenek valamit a testébe dolgot meg ugye nem gondoltad komolyan??? Először is vannak emberi jogok, mindenkinek joga van eldönteni, hogy akarja-e, hogy bármit beleépítsenek. Egy alkesznek is.
Másrészről mégis hogy hatna a dolog? Rosszullétet okoz? Láttál már alkoholistát? Lesz*rja, hogy hidegrázása van, hány vagy esetleg merevgörcsbe esett, akkor is piálni fog következő nap is.
Teljesen értelmetlen és jogtalan a kényszerelvonó.
Én aki bizonyítottam bántalmazza a családját és még alkesz is,azt elzárnám egy időre az tuti....
A felvetésed azért is bonyolult,mert sok ember a bűntények alól felmentést kap az elmeállapotára hivatkozva.S az alkoholizmus is "betegség",mint a többi függőség...Nagyon szépen ki lehet játszani már mindent :( főleg a törvényhozást,rendeleteket...
De egyetértek veled...
Én aki bizonyítottam bántalmazza a családját és még alkesz is
Coming out? :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!