Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Miért kellene a felnőttként/fi...

Miért kellene a felnőttként/fiatal felnőttként otthon lakó emberkéknek beleadni a rezsibe?

Figyelt kérdés

Amíg gyerekek voltunk se adtunk bele. Most, hogy van fizetésünk, megvesszük magunknak a ruhákat, az édességet, a kis mütyüröket. De miért kellene belefizetni a rendes ebédbe meg a fűtésbe, a villanyszámlába.

Sosem értettem azokat a szülőket, akik pénzt kérnek a gyereküktől azért, hogy ott lakhassanak. Nekem semmit nem kell fizetnem azért, hogy otthon lakom. Apám ugyanúgy megveszi nekem a párizsit, mint amikor még nem volt ösztöndíjam, ugyanúgy ehetek a bablevesből és nem kapcsolták ki a szobámban a radiátort, hogy akkor "faggyá' meg kcsög." Az ösztöndíjból kollégiumot fizetek, eszem-iszom hétköznap, ruhát veszek, ha arra van szükségem.

Nem értem én ezt...

2011. nov. 17. 16:56
1 2 3 4
 21/37 anonim ***** válasza:
85%
Más ha egy 30 éves kérnek pénzt h igenis szálljon be a költségekbe,kajába. és más az is ha 18-20on évestől várják ugyanezt.
2011. nov. 17. 18:31
 22/37 A kérdező kommentje:
Hát, ha mondjuk dolgozik 20 éves korától és most 30 éves. És állandóan hazaadja a keresete felét, negyedét és minimálbéren dolgozik. Sose lesz annyi pénze, hogy tisztességesen el tudjon költözni... Ha nem szednék el a pénzét, akkor meg már 25 évesen régen nem lenne otthon.
2011. nov. 17. 18:32
 23/37 A kérdező kommentje:
A 17. válaszoló most 18 éves. És minden hónapban kb. 5.000 ft-ot tud megtakarítani, félre tenni a majdani elköltözésére meg családalapítására. 20 hónap alatt tud félretenni 100.000 ft-ot. Viszont ha nem vennék el a pénzét, ez közel 3 db hónap alatt meglenne és már mehetne is mondjuk félév múlva különlakni, ha akarna. Ha 18 évig elbírták tartani, akkor az a félév már nem oszt, nem szoroz. De ha mindig elveszik a pénzét, évekig otthon fog még rohadni, mert nincs más választása.
2011. nov. 17. 18:36
 24/37 anonim ***** válasza:
93%

Szia!

Nekem is az a véleményem, mint többeknek itt. Te még tanulsz, nincs saját kereseted.

Az teljesen más, amikor már dolgozik a gyerek, nap mint nap otthon van, akkor minimális összeget elkérhet a szülő.

Sajnos, van olyan eset, amikor a szülők bevétele annyira minimális, hogy nem tudnák fenntartani a lakást, ezért szükségük van a gyerekük támogatására.

Van olyan is, akinek nem lenne szüksége rá, de mégis elvárja, hogy a gyerek adjon bele mindenbe.

Ezt tényleg szülő válogatja.

Abban egyetértek, hogyha nagyon sokat ad haza a gyerek, akkor viszont sosem lesz lehetősége a saját talpára állni.

Viszont van olyan is, amikor nem számíthat a családra egyáltalán, és kénytelen fiatal korától önálló lenni, talpra állni ahogy tud. Albérletben élni, mert nincs hol lakjon...

2011. nov. 17. 19:55
 25/37 A kérdező kommentje:

Igen, de tudod azt nem értem, hogy mondjuk 18 évig fenn tudták tartani a lakást. Aztán elkezdett dolgozni a gyereke és most már nem megy? Nem hinném, hogy többet enne 19évesen, mint 18 évesen. Addig okénak érzem most már én is, hogy a kieső családi pótlékot azt odaadom, mert akkor tényleg mínuszban vagyunk mondjuk 13ezer forinttal vagy mennyivel. De mondjuk, ha keresek 78ezer ft-ot, mert annyi a minimálbér (ha jól néztem a google-n, bocsi, ha nem)és annak a felét haza kell adnom... :S

(Ezek ilyen királyi egyesek meg többesek, természetesen nem rólam van szó, én nem keresek, általánosságban beszélek inkább, csak így könnyebb fogalmazni.)

2011. nov. 17. 20:00
 26/37 anonim ***** válasza:
96%

Igen, ebben igazad van, hogy ez nem így működik: hogy egyik nap még fenn tudják tartani a lakást, utána meg hirtelen nem.

Olyanra gondolok,hogyha a szülők fokozatosan "lecsúsztak a lejtőn" ( lehet amíg a gyerek tanult, addig nem terhelték azzal, hogy elmondják neki, hogy nem tudják fizetni a rezsit)vagy ha pl. egyik elveszítette a munkáját, ne adj Isten meghalt.

Saját példám leírom: 18 éves koromtól önálló vagyok, mert anyám + nevelőapám ittak, veszekedtek.(apukám meghalt kiskoromban) Nem bírtam.

Talpra álltam, elvégeztem egy fősulit magamtól. Igaz még nem tudtam benne elhelyezkedni, s más munkát csinálok, de dolgozok, albérletet fizettem.

Most páromhoz költöztem (szüleivel lakik), s beszállunk a rezsibe. Muszáj. Apukája fizetése : 90 ezer (ebből -40 ezer a hitel, marad 50 ezer) Anyukája:nincs bejelentve, főnöke hol ad pénzt neki hol nem.Keres másik munkahelyet, de 52 évesen nem egyszerű.

Magyarul ketten nem tudnák fenntartani a lakást.

2011. nov. 17. 20:24
 27/37 A kérdező kommentje:
Igen persze. :) Az ilyen esetet megértem és nem is ezek amin felháborodok. Hanem, hogy elvégezte a gyerek az iskolát 2010. június 22-én, aztán el tudott helyezkedni szeptemberben és az első fizetéséből már adjad is oda, mert nem tudunk kenyeret venni meg nem lesz fűtés a télen. Holott kb. ugyanolyan a család anyagi helyzete, mint mielőtt a gyerek dolgozni kezdett. Ha megcsúsznánk anyagilag természetesen én is adnék a szüleimnek, ha dolgoznék, de ha semmit nem változott a család anyagi helyzete, -csak kiesett a családi pótlék összege, amit oda lehet adni anyunak-apunak a fizetésből, ez oké- akkor nem értem a szülőket, miért kell elvenni a gyereke fizetését...
2011. nov. 17. 20:28
 28/37 A kérdező kommentje:
Ha eddig el tudták tartani, megy az ezután is, ugyanúgy a gyerekük és nem egy fizetővendég... Félreteszi a fizetését, összejön 1-2 év alatt x százezer vagy millió forint már megy is a gyerek isten hírével szép új házba költözni vagy félév alatt összeszedi a félév albérletre valót már ott sincs. De így?
2011. nov. 17. 20:30
 29/37 anonim ***** válasza:
88%

Viszont olvass híreket, tájékozódj.

Nagyon sokan megéltek valahogy az utóbbi években, de a válság, munka elvesztése, bedőlt hitelek... stb.. hatására ma már nem képesek olyan jól élni.

Biztosan te is érzékeled, hogy az árak emelkednek, a fizetések pedig nem.

Szóval ha nem is mindenki, de sajnos sokan vannak, akik eddig eltudták tartani a gyereket, most meg már nem tudják, vagy nem olyan színvonalon, mint eddig.

Egyébként meg természetesen ebben a témában is vannak szélsőségek, mint a válaszoló esete, aki 5 ezer forintot tud félretenni, a másik oldalon meg a 30 évesek, akik otthon laknak, és a fizetésüket sörre, bulira költik. Mert ilyen is van.

Persze, hogy egyik sem jó, de azért szerencsére nem ez az általános helyzet, és nem minden szülő akar kicseszni a gyerekével.

2011. nov. 17. 20:35
 30/37 anonim ***** válasza:
94%

Azt én sem értem, hogy akkor miért változnak meg. :)

Lehet, hogy nem is rezsire kell nekik a pénz, hanem a gyereküknek teszik félre. Keresztapukám mindig elkért x összeget, s aamikor a fia elköltözött albérletbe (munkahely miatt jobb volt bejárni), akkor odaadta neki az apukája a pénzt, s vett autót belőle (vagy kipótolta s úgy vett, azt nem tudom). Csak itt az volt a lényeg, hogy nagyon jó ötlet volt elkérni havonta összeget, mert a gyerek később hasznát vette. Lehet ha nem ad haza, akkor magától nem rak félre.

Ez a példa a jobbik eset.

2011. nov. 17. 20:55
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!