Szülők! Elengednétek a 14 éves lányotokat Auswitzba?
Nem egyedül természetesen,hanem az az iskola,ahová jövőre járna szervez egy utat a 9.-eseknek és a 10.-eseknek.
Mivel nincs ki a létszám,ezért pár gimis barátnője arra gondolt,hogy mehetne a lány velük...De emiatt hiányoznak egy hetet a suliból és szülő nem mehetne.
Ezzel az úttal fejleszthetné a nyelvtudását és megismerkedne a jövőbeli iskolatársaival is.
Ti elengednétek?
8 osztályos gimnáziumi tanár vagyok.
A 8. évfolyamosoknak keményebben meg kell tanítanom a II. vh-t, mint a végzősöknek, vagy éppen mint amennyire érettségire kell... Ennyit arról, hogy nem tananyag. :)
Én elengedném. Megismerné őt a tanári kar is, ami mindenféleképp előny, illetve új barátságokat kötne...
Annyira azért nem összetett ez a dolog, hogy 14 évesen ne lehessen felfogni. Én képes voltam rá. Előreolvas egy kicsit legfeljebb a könyvében, és a kiránduláson úgyis ismertetik nagyjából a második világháború eseményeit, a táborok célját stb. Engem 14 évesen már elég sok helyre elengedtek úgymond egyedül, vagyis szülő nélkül, csoporttal.
Az, hogy egy hét olyan szintű lemaradást eredményezne, amit képtelen bepótolni, erősen kétlem, főleg nem átalános iskola 8. osztályában. Szerintem jót tenne neki, saját tapasztalatból mondom, hogy előnyére válna ez az út. Önállósodik egy kicsit, világot lát, a barátaival van. Persze, ez a Te döntésed, de hátránya biztos nem származhat belőle!:)
Ha úgy döntöl, hogy elengeded, mindenképp készítsd fel előre, mit fog ott látni. Mondd el neki, hogy ott gázkamrákba hajtották meztelenre vetkőztetve férfiakat, nőket, gyerekeket. Előtte kiszedték a szájukból az arany fogakat, aztán benyomatták a rengeteg gázt, amitől megfulladtak. A holt-testeket pedig elhordatták a még életben levő "rokonaikkal" a krematóriumba, ahol elégették őket. Azért vannak még mindig ott azok a magas kémények, emlékeztetőül.
Mondd el neki, és döntse el ő maga, hogy ezek után akarja-e látni mindezt a borzalmat a saját két szemével is, vagy neki ebből ennyi is elég. Mondd el neki, mint idegroncsként jöjjön haza, és talán egész életére magában fogja hordozni mindezt a szörnyűséget.
Én 16 éves koromban voltam ott, maradandó élményként hatott, még ma közel 40 év távlatából is negatív hatása van, ha rá gondolok. Szerintem nem biztos, hogy erre 14 évesen szükség van, de lehet, hogy a mai gyerekek már nem ennyire érzékenyek.
Angolul beszélni ott nem sokat fog. Persze nektek kell döntenetek, de én nem engedtem volna el a saját gyerekeimet 14 évesen, ez az igazság.
semmi olyan kép vagy épület nincs ott, amitől komolyabb megrázkódtatás érné.
engedd el, legalább világot lát, betekintést nyerhet egy másik ország kultúrájába, szép tájakat láthat, ismerkedhet új emberekkel.
mi is voltunk ott, igaz nem 14 évesen, megnéztük, fotóztunk, elemezgettük a dolgokat, beszéltünk róla, aztán hazajöttünk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!