Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Biológus szeretnék lenni, de...

Biológus szeretnék lenni, de a szüleim azt akarják, hogy orvos legyek. Mit tegyek?

Figyelt kérdés
Úgy döntöttem, biológiára fogok jelentkezni, de a szüleim azt mondják, hogy "kár volt a belém fektetett energia", ha nem leszek orvos, vagy esetleg jogász. Engem kimondottan a biosz érdekel, szeretnék majd tudományos kutatásokban részt venni, de nem orvosként. Tényleg sokat kiabálnak velem itthon emiatt, de én úgy vagyok vele, hogy egyszer élünk, hadd tanuljam már azt, amit szeretnék. Hogyan bírjam őket jobb belátásra?
2011. okt. 28. 12:19
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
90%
Ezt nagyon gondold végig. Én orvosként végeztem, és párhuzamosan biológiát is tanultam TTK-n. Elég sok embert ismerek mindkét oldalról. A biológusok iszonyatos kemény közdelmet vívnak az állásokért, mert Magyarországon praktikusan elhalóban van a tudományos élet (néhány központ még tartja magát, de a pályázati lehetőségeket drasztikusan megnyirbálták, szélnek eresztik a kutatócsoportokat, és a most alkalmazott emberek állása is kérdéses, nemhogy az újaké). A közhiedelemmel szemben orvosként is nehéz állást kapni (én is örülök a státuszomnak, mint a majom a farkának, pedig hiányszakmában vagyok - hiába van orvoshiány, ha bérkeret sincs hozzá). A biológusoknak sajnos külföldön is egyre nehezebb elhelyezkedni, orvosként legalább ez az utolsó menstvár - egyelőre - megvan. A gazdasági válság első körben a hosszabb távú befektetéseket teszi tönkre (lásd kutatás), a napi betegellátásból később engednek. Azokban az országokban, amelyeknek több tartalékuk van, ezek a folyamatok kevésbé nyilvánvalóak, de ott is léteznek. Teljesen átérzem, hogy érdekel a kutatómunka, pontosan így voltam (sőt, vagyok) vele én is, de elég sötét világban élünk, ahol minden álom sajnos nem megvalósítható. Ha gondolod, nyugodtan írt egy email-t, szívesen elmesélem a tapasztalataimat, ha érdekel.
2011. okt. 28. 20:59
 12/16 anonim válasza:
64%
Szia,én másodéves biológia BScs hallgató vagyok,kérdezz bátran ha érdekel valami:)amúgy ezt a döntést valóban neked kell meghozni,itt ne az döntsön h ki melyikről mit mond neked,ezt te döntsd el hogy mivel szeretnél éveken keresztül foglalkozni majd ha szerencséd van egy életen át abban dolgozni,én is félek attól hogy végig csinálok 5-6-7 kőkemény tanévet és utána elmehetek pénztárosnak mert máshova nem kellek,sajnos tényleg benne van a pakliban,de legalább ebben a pár évben azt tanulom amiről kicsi korom óta álmodoztam(a szüleim bolondnak néztek hogy mese helyet az ember idegrendszeréről szóló műsort néztem:D)és azt leszámítva h irdatlan sokat kell tanulni én imádom,mert jó dolog azt csinálni amit szeretsz:)remélem sikerül a szüleiddel tisztázni ezt:)
2011. nov. 13. 09:24
 13/16 anonim ***** válasza:
78%

Szia, mi újság azóta? Nem akarok ítélkezni a szüleid felett de én is egyet értek avval hogy ez szánalmas. Nem a gyerekük ellen kellene munkálkodniuk, hanem támogatniuk kellene veszekedés helyett. Na mindegy. Amúgy nekem is ilyen volt az egyik szülöm, de én elég öntörvényű voltam mindig, saját fejem után megyek.

Amúgy hova jelentkeztél? Mert ha nagyon kiabálnak emiatt és rontják az otthoni levegőt akkor érdemes elmenni másik városba tanulni és akkor koliban lakhatnál.

Fontos hogy praktikusan próbáld nézni a dolgokat és hallgathatsz a tanácsokra, de a vészmadarakat inkább kerüld. Az itt hozzászólók között is volt egy pár, a 11-es válasznak egyenesen apokaliptikus felhangja volt, ráadásul alaptalanul. Ha külföldön szeretnél dolgozni akkor akár már a mesterképzést is tervezheted külföldre, sok sikert.

2013. aug. 6. 15:30
 14/16 anonim ***** válasza:
Na megbántad?
2017. márc. 20. 22:58
 15/16 anonim ***** válasza:
Helló, ha még itt vagy, én is kíváncsi vagyok, a hét évvel távolabbi jövőből. :)
2017. jún. 12. 13:52
 16/16 anonim válasza:
Na, mi lett belőled? Remélem a saját fejed után mentél. 🤔
2019. ápr. 4. 00:06
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!