Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Miért mondják hogy olyan hű...

Miért mondják hogy olyan hű de drága mulatság, ha a gyerekem egyetemre jár?

Figyelt kérdés

Bocsi a kategóriáért, de szülők, felnőttek válaszát várom.

Szóval én úgy érzem, hogy kb. ugyanannyit fizetnek utánam a szüleim, mint eddig tették. Csak éppen nem 18, hanem 24 éves koromig tartanak el (ha tegyük fel, egyáltalán nem végzek semmiféle diákmelót). Ezért mondják, hogy drága? Vagy van rá egyéb ok is? Bejárok, így amit pluszban fizetnek utánam (amit gimiben nem kellett), az a bérlet. Ha nem járnék be, akkor a kolesz ugyanannyiba kerülne, mint a bérlet. És ennyi. Ok, vannak szakok, ahol drága könyveket kell venni, de azt akár be is lehet szkennelni (akkor tulajdonképpen ingyen van a könyv), vagy le lehet fénymásolni, és bár így azért kell érte fizetni, de sokkal jobban kijön így az ember. Szóval miért is drága az egyetem?

2011. okt. 22. 18:07
1 2 3 4
 21/31 anonim ***** válasza:
100%

Az én szakom annyira nem gáz, kolis vagyok, a kaja 2000Ft/hét megvan, az ösztöndíjam pedig fedezi a kiadásaim. Mondjuk otthon anyukám megmondta, hogy nem tud anyagilag támogatni, mivel a törlesztők az egekben vannak. Néha inkább én adok édesanyámnak, hogy hónap végén is legyen kajája. :(

A lényeg, pl. építész/építős szak az rengetegbe kerül! A rajztábla, a ceruzák, a tollak, a spec. vonalzó, a makettek anyag költségei... és ezek az "alap" felszerelések. Szóval egy-némelyik szak nem egy leányálom. Igaz, hogy nem mind ilyen, de vannak olyan szakok, ahol sokat kell bele fektetni.

2011. okt. 22. 20:14
 22/31 anonim ***** válasza:
44%

Jogot tanulok, államin vagyok, igaz, nem élek a szüleimmel.

Annyi a "többletköltségem" hogyha nem tanulnék, akkor dolgoznék. Így viszont van ösztöndíjam, meg szociális támogatásom is. Gyakorlatilag egálban vagyok.

2011. okt. 22. 20:17
 23/31 anonim ***** válasza:
69%

Valaki írta, hogy ezzel nem kellene visszaélni, stb.

Annak válaszolnám, hogy szerintem a kérdező épp hogy nem él vissza vele. Alig van rá pluszköltség, sokan mégis leírják, amiért tanulni mer... Borzasztó itt egyesek hozzáállása.

2011. okt. 22. 20:21
 24/31 anonim ***** válasza:
84%

Ne haragudj, hogy nem szülőként válaszolok, én ugyanis nagyjából a te helyzetedben vagyok (21 éves vagyok). Annyi különbséggel, hogy nekem megvoltak az álmaim (egyetemre akartam menni, és gyógyszerészetin tanulni, de minimum biológián, és meg sem állni phd-ig), de nekünk közbe szólt a pénz.

Nem amiatt drágább egyedül, hogy már akár a munkát is választhatnád, hanem szépen leírták előttem az anyagi vonzatokat. Sokkal anyagiasabb mulatság az egyetem, mint a gimnázium :/

Nekem dolgoznom kell teljes állásban, pedig elhiheted, ha csak középiskola-szintű költségeim lennének a színvonalas felsőoktatásban, akkor már lassan meszerezném az első diplomám; nem az én döntésem, hogy itt kötöttem ki. Szerintem egy kis belegondolással te is rájöttél volna, hogy ebben nincs igazad.

2011. okt. 22. 22:58
 25/31 anonim ***** válasza:
58%

Csak egy gondolat a költségtérítésről:

Aki középiskolában normálisan tanul, annak többnyire sikerül egy tisztességes érettségit összehozni, és felveszik államis képzésre. Hogyha valakinek annyira alacsony a felvételi pontja, az azt jelzi, hogy oda való (most nem azokról beszélek, akik 10 ponttal lecsúsztak).

És lehet azzal jönni, hogy "aki dolgozik iskola mellett"... én is dolgoztam iskola mellett, heti 25 órát, mégis tudtam tanulni, és felvettek.

Aki pedig levelezős, az nyilván azért levelezős, mert mellette dolgozik, tehát a tandíja (legalább egy részét) ki tudja termelni.

Nem kell őket annyira sajnálni!

2011. okt. 22. 23:26
 26/31 anonim ***** válasza:
31%

23:26

Igazad van!

Én 5. éves vagyok, semmit se fizettem eddig, végig tandíjmentesen voltam, sőt ösztöndíjam is sokszor volt. Pedig dolgoztam is mellette( csütörtüktől péntekig napi 16-18 órát). Ráadásul a saját városomban mentem egyetemre, nem tudom miért gondolják sokan, hogy csak Pesten lehet egyetemet végezni és képesek Debrecenből, Békéscsabáról is Pestre menni.

Aki akar és tud tanulni, az tanulhat ingyen is!

Aki meg nem... hát az lehet nem kéne egyetemet végezzen. Ha meg azért nincsenek jó jegyei, mert sokat dolgozik, akkor meg van miből fizesse.

Azt nem tarton persze korektnek, ha valakinek 5-6 éven keresztül fizetika szülei a sulit, persze ha van miből oké, de ezért ne adósodjon már el egy család. Aki a legnagyobb kényszerben sem tudja annyira megerőltetni magát, hogy ingyenesen legyen, az inkább keressen egy jó szakmát.

2011. okt. 22. 23:44
 27/31 anonim ***** válasza:
35%

Édesanyám véleménye az, hogy, neki az lenne a rossz, ha nem tudna támogatni az álmaim megvalósításában, és hogy soha nem lenne képes a pofámhoz verni, hogy ekkor eltartott.

Majdnem minden könyvet ki lehet kölcsönözni. Lehet igényelni diákhitelt, akit a szülei nem tudnak támogatni és ezen felül a rossz anyagi körülmények között élők általában jogosultak szociális támogatásra, ott van a tanulmányi ösztöndíj, és vannak diákmunkák is.

Nekem inkább az tűnt fel, hogy itt divat eltartottnak meg szó szerint semminek tekinteni az egyetemistát. Csak tudnám mi okozza ezt az előítéletet, mikor én soha nem látom, hogy bárki szidná az alacsonyabb végzettségűeket, ellenben a magasabb végzettséget folyamatosan pocskondiázzák.

2011. okt. 23. 00:13
 28/31 anonim ***** válasza:
56%
Hát igaz én bejárós voltam mert budapesti vagyok,de nálunk fel sem merült,hogy akkor leérettségiztél vége a zsebpénznek eltartásnak,stb.Amíg egytemre jártam(biológusnak,nem büfé szakra),ugyanúgy volt minden ,mint középsuliban,plussz még a tankönyveket is meg tudtam venni.Ja és nem voltunk jómódúak,mert a pedagógus Anyukám meg a nyugdíjas Nagyim finanszírotak mindent.És hallani se akartak arról,hogy dolgozzak(max csak nyáron),mert azt mondták,neked most az a dolgod,hogy tanulj!Igaz ez 2000-2005 között volt akkor azért talán még könnyebb volt egy fokkal az élet mint ma.Bár egy Szetágothai anatómia atlasz akkor is 20e volt...Mondjuk én se jártam buliba,hatente moziba,meg turkálósbol öltözem...Más évfolyamtársaimnak 1000-el sírt a szájuk,hogy milyen csórok,aztán meg diplomaosztóra sorra kapták az új építésű lakásokat az ősöktől...No comment.Nekem a mai napig nincs saját lakásom.
2011. nov. 29. 19:58
 29/31 anonim ***** válasza:
55%

Van külömbség két egyeteimsta közt is. Van a hallgató, aki úgy van, mint a kérdező. És vannak hallgatók, akik költségtérítésesen vannak, albérletben.

Namármost. A költségtérítésest ki lehet kerülni egyszerűen: tanulsz középsuliban. Jól. Az albérletet kiválthatja a koli, amennyiben kapsz férőhelyet. A könyveket lehet fénymásolni/könyvtárból kivenni. Ha más városban tanulsz, nem feltétlen kell menzán kajálnod 5-6-700 Ft-ért, amikor egy ebédet ki lehet hozni 200 Ft-ból is.(Nekem valahogy mindig sikerül.) Bérlet sajnos kell.

Én két hétig maradok a koliban, mert egy hazaút nekem 2000 Ft. Ezen a hétvégén megyek haza úgy, hogy a költőpénzemből összesen két hét alatt 5000Ft-ot költöttem úgy, hogy vettem egy pulcsit is 2200 Ft-ért.

Az egy dolog, hogy a szüleim mindketten dolgoznak - és bőven 100 ropi alatt van mindkettejük nettója + hitelünk is van - az meg egy másik, hogy nem élek vissza ezzel a kitartotti helyzettel, és nem b.szom el a pénzt cigire/bulira/puha&illatos WC papírra/felesleges könyvekre, mikor fénymásolni is lehet. Megtanítottak spórolni - tőlük láttam, hogyan csinálják. Taníttatnak, mert látják, hogy van értelme és hogy bírják is anyagilag anélkül, hogy kikapcsolnák rájuk a villanyt. Tudom, hogy ezt sem engedheti meg magának minden család. Más kérdés, hogy miért nem.(van, aki jó okkal, van aki meg nem bír bánni a pénzzel - szomorú, de igaz.)

Ez az egész 'drága az egyetem' dolog pont olyan relatív, mint maga a jómód. A szüleim megtehetik, hogy taníttatnak - mert a kollégium árán és a kajámon kívül nem igazán kell mást fizetniük. A szüleimnek ér annyit a későbbi boldogulásom, hogy adjanak erre pénzt, nekem meg ér annyit a szüleim erőfeszítése, hogy le is fogok diplomázni, nem szórom a pénzüket és igyekszem minél jobb átlagot elérni, hogy tanulmányi ösztöndíjat kapjak, amivel kicsit tehermentesíthetem őket.

És még mielőtt legazdagoznátok, olvassátok újra, hogy mennyit keresnek - ezzel a szakkal én sem fogok többet keresni, de valószínűleg lesz vele munkám - magyarán van értelme tanulnom, és azt tanulnom, amit.

2011. nov. 30. 17:26
 30/31 anonim ***** válasza:
Attól még, mert jól le lettem pontozva, igenis nem kötelező súlyos százezreket fizetni tandíjra, le is írtam, miért. Miért nem hasznos az a válaszom?
2011. nov. 30. 20:13
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!