Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Miért mondják hogy olyan hű...

Miért mondják hogy olyan hű de drága mulatság, ha a gyerekem egyetemre jár?

Figyelt kérdés

Bocsi a kategóriáért, de szülők, felnőttek válaszát várom.

Szóval én úgy érzem, hogy kb. ugyanannyit fizetnek utánam a szüleim, mint eddig tették. Csak éppen nem 18, hanem 24 éves koromig tartanak el (ha tegyük fel, egyáltalán nem végzek semmiféle diákmelót). Ezért mondják, hogy drága? Vagy van rá egyéb ok is? Bejárok, így amit pluszban fizetnek utánam (amit gimiben nem kellett), az a bérlet. Ha nem járnék be, akkor a kolesz ugyanannyiba kerülne, mint a bérlet. És ennyi. Ok, vannak szakok, ahol drága könyveket kell venni, de azt akár be is lehet szkennelni (akkor tulajdonképpen ingyen van a könyv), vagy le lehet fénymásolni, és bár így azért kell érte fizetni, de sokkal jobban kijön így az ember. Szóval miért is drága az egyetem?

2011. okt. 22. 18:07
1 2 3 4
 11/31 anonim ***** válasza:
93%
Mert sok szak baromi drága. Orvosira járok (állami támogatotton), és csak az elsőéves tanévkezdés belefájt 100ezerbe, pedig csak a legszükségesebb könyvekből vettem újat (és minden évben vannak frissen kiadott könyvek). És akkor még nem beszéltünk a nyomtatási/fénymásoltatási költségről (sok segédanyagot kinyomtatni is belefáj több ezerbe), a bérletről, a kajáról etc., pedig csak bejárós vagyok. Az ösztöndíjjal ki lehet törölni a feneket (legmagasabb átlaggal is csak 25ezer).
2011. okt. 22. 18:32
 12/31 anonim ***** válasza:
83%

Látszik, hogy itt a legtöbb válaszadónak fogalma sincs a pénz értékéről.

Egyetemista vagyok, a szüleim pedig szegények, deviza hitelük van, úgyhogy egy forintot sem kapok tőlük.

Egy darabig koliban laktam, az plusz 18 000 Ft, kaja egy hónapban kb. 10 ezer Ft, útiköltség ha én minden héten haza járnék (és ugye úgy lenne csak ennyi a kajám, ha a főttet hozom) akkor az nekem plusz 12 000 Ft. És akkor még nem számoltam a ruhákat, jegyzetek (amik szintén pénzbe kerülnek, akkor is ha fénymásolod, csak ugye akinek van pénze, annak ilyen apróság nem merül fel).

Bulizni, szórakozni nem járok, mert nincs rá! De az legalább még havonta egy 20 ezer Ft.

Barátném, aki albérletben lakik havi 60-at kap a szüleitől, mert csak úgy tud megélni, pedig otthonról viszi a kaját és egyikünk sem költségtérítéses.

Szóval majd el fogod tudni képzelni a többletkiadást, ha el kell tartanod még egy embert. Egyetemre, messze járatni valakit sokba kerül, költség térítéses képzés nélkül is.

Majd megtudod, ha magad fizetsz majd mindent, és önfenntartó leszel.

Amúgy meg miből gondolod, hogy Nekik kötelességük 24 éves korodig eltartani?? Nagyon el vagy tévedve amúgy, inkább becsüld meg, hogy a többlet kiadásaidat fedezik.

2011. okt. 22. 18:36
 13/31 anonim ***** válasza:
93%
Albérletben lakom, nem otthon, relatív jól kijövök, de kaja akkoris drága. Mert most, ahol 3embernek való kaja van, ott egy negyediknek is jut (ergó otthon nem nagyon 'tűnik' fel, hány emberre kell vásárolni), viszont most nálam meg vagy van kaja, vagy nincs. És kell, hogy legyen, hogy ne haljak éhen. Hazajárogatás busszal az oda-vissza 4000ft, városban bérlet, könyvek, mert nem nálunk a legtöbb színes, azt nem lehet/éri meg fénymásolni, a gyak könyveket kötelező megvenni, fénymásoltat nem fogadnak el (be kell mutatni), előadásokat fénymásolni, nyomtatni, meg úgy alapból az élet alapvető kellékeit se adják ingyen, wc-papír, mosogatószer, papírtörlő, zsepi, szemeteszsák, stb.
2011. okt. 22. 18:36
 14/31 anonim ***** válasza:
89%

Mert tényleg nem olcsó dolog. Valóban lehet kölcsönözni és másoltatni könyveket - főleg azokat érdemes, amelyek csak 1 szemeszterre kellenek -, de ez nem ritkán attól függ, hogy mennyire gyorsan érsz a könyvtárba (és hogy mennyi ilyen kölcsönözhető példány van), vagy hogy van-e felsőbb éves haverod, akinek megvan a könyv (vagy van-e olyan jófej egy felsőbb éves, hogy odaadja neked a könyvet).

Az is megoldás, ha többen összedobjátok a pénz a csoportból, és úgy vesztek könyveket, és azt az egyet mindenkinek lefénymásoltatjátok.

És akkor még ezen kívül van a közlekedés, öltözködés, kaja....utóbbi kettőtt ha a saját pénzedből fedezed, akkor az más.

2011. okt. 22. 18:49
 15/31 anonim ***** válasza:
47%

Szerintem ne hallgass az itt hőbörgő emberek többségére.

A legtöbb csak abból áll, hogyha szeretnek a szüleid, és segítenek neked (esetleg anyagilag), azért, hogy te esetleg majd jobb esélyekkel indulj az életben, mint akkoriban ők, akkor elkényeztetett hülye fruska vagy, hogy képzeled, hogy nem inkább a szalag mellett dolgozol egyetem helyett és adod vissza nekik a pénzt...

Az én véleményem az, hogy akit hajlandóak a szülei támogatni, és meg is tehetik, hogy támogassák, az örüljön. Ez lenne a normális szerintem, és nem az, hogy elvárják a gyerektől, aki a saját jövőjét építi, hogy őket támogassa.

Az én szüleim egészen elhűltek itt 1-2 válaszon, és az volt a reakciójuk, hogy na ezeknek sincs gyerekük, vagy ha igen, tudják őket sajnálni...

2011. okt. 22. 18:52
 16/31 anonim válasza:
83%
itt nem feltétlen erről van szó.persze,akit tényleg tudnak támogatni annak nagy szerencséje van és tényleg örüljön,hogy ezt a szülei meg tudják tenni.de nem szabad ezzel vissza élni és tudatlanul buta kérdéseket feltenni.ebből látszik hogy jómódú családból való,mert ha ellenkezőleg lenne akkor tudná mekkora értéke van a pénznek.
2011. okt. 22. 19:06
 17/31 anonim ***** válasza:
62%
én még most gimiben is kolis vagyok, a koli 16ezer/hó (kaja is van), a bejárásom 5ezer körül jön ki, bérlet 3, heti zsebpénz (mert ugye a menzakaja nem elég meg mint előttem már írták, a szappan sem az égből hullik), szóval már ez is alapvetően drága. jövő évtől pestre megyek, havi vonatpénz kb 15ezer, koli18, ebben kaja sincs, bérlet, könyvek, plusz a fővárosi élet, ami a délalföldi bérekhez képest durva. szóval sokkal többe fog kerülni. ja, és apám nem alkoholista, anyukám bankban dolgozik, és így sem biztos még, hogy felmehetek pestre.
2011. okt. 22. 19:32
 18/31 anonim ***** válasza:
57%

Eleve nem olcsó mulatság egy fiatal felnőttet eltartani, aki - ahogy írod is - el tudná már látni saját magát.

Semmi sincs ingyen, ha a WC-re mész, az se, mert pénzbe kerül a villany, a víz, a papír, a szappan, a légfrissítő. És még csak a "legalapvetőbb szükségletek egyikéről van szó".

Ezzel az erővel kérdezd meg a szüleid, minek veri magát mindenki, hogy a főiskolára járatni a gyereket drága mulatság, kíváncsi lennék a válaszukra.

Te meg dőlj hátra, sose kell dolgoznod: a fősuli után is pont ugyanennyibe fogsz nekik kerülni, mint most. Kaja, ruha, rezsi, szórakozás, stb.

Tudod, sok felnőtt úgy van vele, hogy a kutyát az így tartja, hogy kiszámolja, mennyibe kerül. De a gyereket nem!

Viszont bizonyos kor fölött, akárhogy fáj is, igenis elvárja, hogy saját lábra álljon. EZÉRT járhatsz főiskolára, mert a szüleid a legjobbat akarják neked.

Nem azért, mert kiszámolták, mennyibe kerül a tartásod havonta. Tartani a kutyát szokták, kisbogár.

Gondolom, akkor is pont úgy járnál fősulira, ha fele ennyit kéne beosztaniuk a tartásodra (okos kutya, ül!fekszik!), még ha ők zsíroskenyeret esznek is.

Amúgy tényleg pont az süt az írásodból, hogy kifejezetten rád férne, ha egy fél évig neked kéne előteremteni ezt az összeget, elvégre nem olyan nagy dolog, és nem te lennél az első, és nem is az utolsó, aki tényleg saját magát eltartva szerez diplomát.

2011. okt. 22. 19:33
 19/31 ava87 ***** válasza:
100%

Akkor nem nagy dolog ez, ha tényleg valaki a szülőkkel lakik, mert abban a városban tud tanulni, ahol amúgy is lakik, plusz államira jár, plusz nem olyan szakra, ahol nagyon könyveket is kell venni. Így tényleg nem vészes, csak annyi, hogy kiesik a családi pótlék, amúgy tényleg nem nagyon van változás.

De ha valaki messze lakik az egyetemtől, akkor vagy kolis lesz (az sem olyan nagyon olcsó), ennie is kell, és ha külön van, nem otthon, akkor drágábbra jön ki az étkezése, mintha otthon enne (egy nagyobb adag ételt minden esetben olcsóbb megfőzni, mint több kicsit), ha kollégiumba nem veszik fel, akkor meg fizethet lakbért és rezsit, és ott kvázi mégegy háztartást fenn kell tartani, hiszen jobb esetben főznek is (oké, aki a készkajákat veszi, mert egy főzeléket nem képes megfőzni, annak még ennél is több megy el, de szerintem ez már luxus), takarítani is kell (tisztítószerek), stb. amire a szülők eleve otthon is költenek, erre innentől kezdve majdhogy nem már duplán kell költeni, ha a gyerek egy másik lakásban lakik.

Arról már nem is beszélve, hogy a legtöbben szeretnek hazajárni hetente, ami szintén elég drága, főleg, ha messze lakik.

2011. okt. 22. 20:03
 20/31 anonim ***** válasza:
94%

Hát meglátszik, hogy aktívan sosem vettél részt a pénz előteremtésében és fel sem fogod az értékét...

Nos, először is, ha valaki kollégiumban él, annak van díja. Aki albérletben, az még nagyobb pénzzel számolhat. Ha egymaga van, úgy 50-től kezdődik...

A Te eseted persze más. Igen, mondhatjuk, hogy nem jár annyira többletköltséggel a sulid, viszont reálisan nézve 24 éves korodig nem leszel kereső ember. Ami ebben a mai "minden hülye járjon egyetemre/fősulira" világban természetes, egymás után veszik fel az értelmetlenebbnél értelmetlenebb szakokat, lényeg, hogy az életük ne álljon másból, mint a bulikból, az egyéb szórakozásból és néha tanulásból (szaktól függően). Lényeg, hogy durva, hogy sokan már közelebb vannak a 30-hoz, mint a 20-hoz, mikor végre állást keresnek aktívan. És akkor még munkába sem álltak! Ilyenkor jön a jól bevált módszer: ő csakis a végzettségének megfelelő karriert képzel el, alább nem adja. Hovatovább, elmúlt 30, de még egy percet nem dolgozott, mert ő gyárba ugyan nem megy... Ő bármit nem vállal el, oda menjen a tanulatlan hülye...

2011. okt. 22. 20:11
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!